FOTO Još jedna novosadska ulica ostala bez kaldrme: Nadležni kažu gde završava skinuta kamena kocka

Ulica Paje Markovića Adamova nedavno je sanirana, a u tom procesu je izgubila kamenu kocku i dobila asfalt.
FOTO Još jedna novosadska ulica ostala bez kaldrme: Nadležni kažu gde završava skinuta kamena kocka
Foto: 021.rs
Ova ulica u Banatiću jedna je od retkih koja je u Novom Sadu još uvek imala kaldrmu, kamenu kocku koja se u starom Novom Sadu postavljala u značajnim ulicama.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
Ovog meseca ulica je ostala bez kaldrme, što je Novosađane iz ovog dela grada navelo da se zapitaju zbog čega, ali i gde je ta kaldrma završila.
 
Na pitanja 021.rs o radovima u ovoj ulici i razlozima da se kocka zameni asfaltom, u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da je reč o redovnom održavanju i popravci kolovoza asfaltom po zahtevu Mesne zajednice.
Dodaju da je u savremenom dobu, sa pojavom novih materijala i savremenih tehnologija, uobičajeno da se kocka zamenjuje kvalitetnijim materijalom, koji je bolji za saobraćaj i lakši za održavanje.
 
"Kamena kocka, koja se uklanja sa saobraćajnica, odlaže se u skladište izvođača radova, JKP 'Put', a zatim se upotrebljava za popravku saobraćajnih površina koje su i dalje zadržale ovu vrstu zastora. U današnje vreme, kad je u celom svetu zastupljena izrazita urbanizacija i modernizacija gradskih naselja, kamenim kockama se uglavnom popločavaju ili rekonstruišu samo ulice i trgovi u istorijskim jezgrima gradova, na osnovu čega se teži očuvanju autentičnog izgleda ovih prostora", navode u Upravi za 021.rs.
Naglašavaju da je kaldrma u Novom Sadu pretežno zadržana u starom gradskom jezgru i to mahom u pešačkim
zonama.
 
"S obzirom na to da se radi o urbanistički i kulturno zaštićenom području, očuvanje ovog vida zastora od kamena prvenstveno zavisi od uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i od tendencija modernizacije gradskih ulica", poručuju nadležni.
 
 
Inače, u Novom Sadu jedna od najpoznatijih ulica prožetih kaldrmom je Radnička ulica. Ova nekadašnja industrijska zona grada naziv upravo nosi po radnicima koji su radili u fabrikama, a koje su u međuvremenu iseljene kako je urbanizacija uzimala maha. Ulica je tokom rekonstrukcija zadržala svoju kamenu kocku.
Pre oko osam godina je u Novom Sadu "preživeo" još jedan simbol, žuti klinker kod Riblje pijace. Tokom rekonstrukcije Trga republike i Riblje pijace 2015. godine klinker opeka je uklonjena, ali je nakon podzemnih radova vraćena, pisao je 021.rs.
 
I žuti klinker je nekada bio podloga u mnogim novosadskim ulicama, mahom u strogom centru. Sada se nalazi samo kod Riblje pijace i u Miloša Bajića.

Komentari 51

  • /

    04.12.2023 07:44
    /
    @bananarama тако је! пре 15 година калдрма је била 1€ по комаду.
  • @Boki

    03.12.2023 18:43
    Na žalost, Novi Sad nema stari centar grada. Spalili ga Madžari kad ih nervirao onaj Hrvat. Zbog toga nemamo šta previše staro da sačuvamo.
  • Boki NS

    03.12.2023 15:42
    Prag
    Pre mesec dana sam bio u Pragu. Ceo centralni deo grada je kaldrma. To je maltene površina 30% Novog Sada.

    Prelepo je.

    A asfalt je tu zabranjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".