Petak pred Novosađanima: Prolećne temperature prvog dana decembra

Netipično topao dan za ovo doba godine uvodi nas u decembar i vikend pred nama.
Petak pred Novosađanima: Prolećne temperature prvog dana decembra
Foto: 021.rs
Novosađane će 1. decembar počastiti temperaturama iznad 20 stepeni.
Ovakav dan je sjajan povod za šetnju, a ako vam nije do besciljnog lutanja gradom, tu su i brojni događaji, što muzički, što pozorišni.
 
Naravno, ne može sve da bude idealno, pa su neke ulice i dalje zatvorene zbog radova, a najavljena su i isključenja struje.
 
Da sve to lakše podnesete i da se bolje organizujete, donosimo vam naš vodič za preživljavanje dana pred nama.
Vreme
 
Petak će u Novom Sadu biti veoma topao za ovo doba godine.
 
Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Najniža temperatura biće 8, a najviša čak 21 stepen.
 
Iskoristite ovo netipično vreme, jer već u subotu temperatura kreće da pada, a u nedelju se očekuje veoma hladan dan. Moguć je i sneg.
 
Očekivana biometeorološka situacija u petak uticaće nepovolјno na većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Oprez se savetuje srčanim, cerebrovaskularnim i nervno labilnim bolesnicima. Reumatski bolovi i promenjlјivo raspoloženje su očekivane meteoropatske reakcije. 
 
Trebalo bi da znate...
 
Autobusi GSP-a na liniji 9A Novo naselje - Liman - Petrovaradin (Alibegovac) od petka, 1. decembra, do polaska u smeru ka Novom naselju čekaće na stajalištu "Put Novi Sad-Ruma-Alibegovac". Ovo stajalište je u ulici Račkog 139a, kod prodavnice. Ovo stajalište biće polazna tačka umesto dosadašnjeg na okretnici kod bolnice na Mišeluku. Trasa linije 9A ostaće nepromenjena, s tim što će početno i završno stajalište na trasi biti navedeno stajalište "Put Novi Sad-Ruma-Alibegovac", dok će okretnica kod bolnice na Mišeluku biti prolazno stajalište.
 
Autobusi GSP-a na liniji 19 od petka, 1. decembra saobraćaće novom trasom Železnička stanica - RTV Vojvodine - Bolnica na Mišeluku. Kuda će ići i koja stajališta će koristiti autobusi na ovoj liniji, čitajte OVDE.
 
Tri varijacije trase autobusa GSP-a na liniji 1 biće uvedene od petka - osnovna trasa 1, trasa Gornje livade 1GL i trasa 1J. Opširnije OVDE.
 
Delovi Novog Sada, Sremske Kamenice i Kaća u petak neće imati struje. U Novom Sadu bez struje od 8 do 14 časova ostaju Cara Dušana 1, Futoška 41-55, Vojvode Knićanina 2-12, Sarajevska 2-12. Od 8 do 10 časova isključenje je najavljeno za ulice Jovana Raškovića i Judite Šalgo (Veternička). Ostala najavljena isključenja čitajte OVDE.
 
Podsećamo da je zabranjen saobraćaj u Vinogradarskoj ulici u Kisaču. Ova izmena važi do 15. januara 2024. godine. Takođe, zatvoren je deo Ulice Doža Đerđa od broja 44 do kraja ulice, kao i Ljermontovljeva i deo Ulice Zorana Petrovića iz smera Doža Đerđa. Planirani rok za završetak radova je 6. decembar. U Ulici Boška Buhe, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem. Ova izmena će važiti do 30. januara iduće godine. Zabranjen je saobraćaj u Ulici Zorana Đinđića do 30. decembra. Izmenjen je saobraćaj u Ulici Ilije Đuričića i Vladimira Perića Valtera u delu Studentskog grada do 18. marta 2024. Zbog radova je zabranjen saobraćaj u delu Ulice Dragiše Brašovana, na Limanu 2. Radovi će trajati do 18. decembra. 
Gde ići?
 
Podsećamo vas da je počeo Međunarodni sajam turizma i da je ulaz na Novosadski sajam moguć od 10h.
 
Predstava za decu "Lepotica i zver" izvodi se na velikoj sceni Pozorišta mladih, od 11 časova.
 
Na Ribljoj pijaci se ponovo održava Novosadski noćni bazar, sa početkom u 17h.
 
Na festivalu "Cinema City" u 18h se prikazuje dokumentarni film "After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News", a u 20h dokumentarac "Ice on Fire".
 
Audio-vizuelni projekat dua Šaht-maht "Strujanje", realizovaće se od 19 sati u studiju Zebra u Skerlićevoj 3.
 
U okviru festivala "Cinema City" u Kulturnoj stanici Svilara u 19h se prikazuje dokumentarac "Gods of Mexico", a u 21h komedija "MMXX".
 
Balet "Krcko Oraščić" možete pogledati na Sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta od 19 časova.
 
U Galeriji Matice srpske biće održano predavanje "Životni put i stvaralački prostor Paje Jovanovića: od bečkog ateljea do beogradskog muzeja". Predavanje vodi kustoskinja Isidora Savić, a početak je u 19h.
 
U Prometeju se održava promocija romana "Lipe ne mirišu uvek isto" Miroslava Vasina. Promocija počinje u 19 časova.
 
"Marta Bereš One Girl Show" gledajte od 19h u Novosadskom pozorištu.
 
U Crnoj kući vas čeka čitav serijal događaja od 20 časova - od tribine "Vatreni aktivizam", preko veganske otvorene kuhinje, pa do nastupa više hardkor bendova.
 
Stendap nastup "Zoran Kesić, priče i pesme" održava se u Pozorištu mladih od 20 časova.
 
Obojeni program i MORT nastupaju u SKCNS Fabrika od 20h.
 
Žurka "Pop rok ringišpil" u Gerili počinje u 21h.
 
Amy's House, tribjut bend pevačice Ejmi Vajnhaus, nastupa u Domu kulture. Početak je u 21h.
 
U klubu Trema od 22h nastupaju Ivan Jevtović & Boys and Toys.
  • S

    01.12.2023 09:53
    Lepa desavanja
    U Matici srpskoj skupstina Kola srpskih sestara, sa prelepim programom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".