Protest Jevrejske opštine zbog gostovanja SNP-a

Novosadska jevrejska opština protestovala je danas zbog toga što Srpsko narodno pozorište sredinom iduće nedelje gostuje u budimpeštanskom pozorištu "Uj  sinhaz".

Novosadska jevrejska opština protestovala je danas zbog toga što Srpsko narodno pozorište sredinom iduće nedelje gostuje u budimpeštanskom pozorištu "Uj  sinhaz".

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi tvrdi da su direktor i umetnički-direktor budimpeštanskog pozorišta poznati ekstremni šovinisti i antisemiti, zagovornici ideja poraženih u II svetskom  ratu.

- Njihov stav je takav da su mnogi autori dramskih dela zbog toga odbili da dozvole izvođenje svojih komada. Naslednici preminulih autora  učinili su isto to, neki renomirani umetnici iz sveta odbili su da dodju u zemlju gde se slobodno može iskazivati stav koji imaju rukovodioci tog pozorišta. I gradonačelnik Budimpešte izrazio je svoje  duboko nezadovoljstvo takvim stavom. A takvom pozorištu ide u goste Srpsko narodno pozorište - kaže Levi.

On napominje da sada, odlazeći na gostovanje, hteli to ili ne, novosadski gosti dižu ugled i takvim neljudima koji vode pozorište-domaćina. - Time se skrnavi uspomena na žrtve i uspostavlja saradnja sa tako nazadnim, ekstremnim šovinistima i antisemitima - kategoričan je Levi. On je ujedno zatražio od nadležnih u SNP-u i vojvođanskom Sekretarijatu za kulturu da preispitaju koliko je ovo gostovanje neophodno u jubilarnoj 150. godini postojanja Srpskog narodnog pozorišta.

  • Nikola

    17.12.2011 12:04
    Treba da idu
    Uprave se menjaju, a pozorišta ostaju. Zbog toga SNP treba da ide u Budimpeštu i održava dobrosusedske odnose sa Mađarskom.
    da li to znači, gopodien Levi da niko nikada ne treba da ide u Nemačku.
  • ZoranNS

    16.12.2011 21:19
    Neko se veoma zaleteo
    Izgleda da se gospodin Levi malo zaleteo.
  • Dijaspora

    16.12.2011 20:08
    Ako se ne varam i sam Egon Savin je delom jevrejskog porekla. Ako njemu ne smeta gostvanje u Uj szinhazu, cemu tolika prasina. Inace za nas Srbe u budimpesti je od velikog znacaja svako gostovanje umetnika iz matice. I ovom prilikom se zahvljujem za gostovanje Dramskog pozorista iz beograda. "Mletacki Trgovac" je bio fantastican. Naravno opet u reziji Egona Savina!!!! A ova politicka prepucavanja u Madjarskoj prepustimo njima samima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti