Novi Sad: Demokrate na korak ispred naprednjaka

Da su izbori održani početkom decembra, u Novom Sadu bi pobedila Demokratska stranka, pokazuju rezultati istraživanja Centra za demokratiju i razvoj.
Da su izbori održani početkom decembra, u Novom Sadu bi pobedila Demokratska stranka, pokazuju rezultati istraživanja Centra za demokratiju i razvoj.

Demokrate bi osvojile 26,7 odsto glasova, što je za dva i po odsto više u odnosu na drugoplasiranu Srpsku naprednu stranku. Više od pet odsto glasova osvojile bi još jedino Srpska radikalna stranka (11,6) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (9,3), dok bi tom procentu relativno blizu bile Socijalistička partija Srbije (4,7) i Srpski pokret obnove (4,1).

Reč je izjašnjavaju ispitanika na "praznoj crti", koje pokazuje da sve druge partije trenutno nemaju značajnije uporište među biračima u Novom Sadu (DSS: 3,6, LDP: 2,2, URS: 1,9, PUPS: 1,9, SVM: 1,3, Dveri 1,3, SDPS: 1,3, SDS: 0,6, NS 0,6 i DZVM: 0,6). Ovakvi rezultati, nisu bitno drugačiji od rezultata ispitivanja javnog mnjenja iz septembra ove godine.

Nešto više od 39 odsto ispitanika kaže da će sigurno glasati, a skoro još toliko građana ima dilemu da li izaći na izbore. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da na neodlučini deo biračkog tela, izborna kampanja može imati uticaja: "To je ne tako mali broj ljudi. Očekujte da će kampanja, da će taj "lov na duše" birača u Novom Sadu biti vrlo intenzivan, jer stranke mogu da pridobiju određen broj birača". On smatra da je velika nepoznanica koliko će na izborima uspeti da profitiraju Ujedinjeni regioni Srbije i Liberalnodemokratska partija, koje su ambiciozno krenule u kampanju.

Stanković kaže da dve najjače partije mogu da računaju na veću podršku ukoliko se odluče za predizborne koalicije, što važi i za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, koja u koaliciji sa Srpskim pokretom obnove izbija na treće mesto, ispred radikala.

Politikolog Duško Radosavljević smatra da će koalicije na lokalu, najviše zavisiti od koalicija koje budu napravljene na državnom nivou. "Imate neke prirodne pratnere koji se znaju ovde već 20 godina i koji su jako dobro sarađivali, ali koliko sam čuo sada neće biti dozvoljeno samostalno pravljenje koalicija na lokalu. Posebno ne pripadnicima političkog pokreta "Preokret"", kaže Radosavljević. On procenjuje da će kampanja "belih listića" biti dosta uspešna u Novom Sadu, odnosno da će građani tihim prezirom iskazati svoj stav o kvalitetu političke ponude.

Radosavljević smatra da aktuelna vlast predvođena demokratama, može da računa na pobedu ako na izbore izađe više od polovine birača, a da su promene izvesne ako na izbore izađe manje od 50 odsto građana s pravom glasa. Stanković pak procenjuje da zbog loših rezultata vlasti, građani mogu masovno izaći na izbore, kako bi glasajući za opozicione stranke, kaznili vladajuću koaliciju.

Dodajmo da prema ovom istraživanju Centra za demokratiju i razvoj, oko 66 odsto Novosađana podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, a da se u nešto većem procentu protivi ulasku u NATO, što znači da je podrška pristupanju Evropskoj uniji i NATO vojnom savezu u Novom Sadu nešto veća u odnosu na prosek Srbije. Međutuim, treba imati u vidu da je istraživanje javnog mnjenja rađeno početkom decembra, odnosno pre negativnog odgovora iz Brisela o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, a za koji se očekuje da će pojačati evroskepticizam kod građana.

Istraživanje Centra za razvoj i demokratiju, bilo je terenskog tipa i realizovano je u gradu i prigradskim naseljima u periodu od 28. novembra do 7. decembra, na uzorku od 850 ispitanika. (Dejan Stojičić)

Ovu vest u satiričnoj verziji 021web.tv tima pogledajte ovde.

  • Peca

    23.12.2011 08:59
    URS + PUPS = Ups
    stao sam u govno.
  • Pera

    21.12.2011 07:48
    Bogami
    Da se ja pitam ja nebi prešao preko tog "žutog" mosttića.
  • shomy

    20.12.2011 17:40
    stara dobra
    Sto je babi milo to joj se i snilo. pa tako i zutoj fekaliji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti