SNP: Ne sarađujemo sa ultradesničarima

Iz Srpskog narodnog pozorišta demantuju optužbe da taj teatar sarađuje sa ekstremnim šovinistima i antisemitima, time što će iduće nedelje gostovati u budimpeštanskom pozorištu "Uj  sinhaz".

Iz Srpskog narodnog pozorišta demantuju optužbe da taj teatar sarađuje sa ekstremnim šovinistima i antisemitima, time što će iduće nedelje gostovati u budimpeštanskom pozorištu "Uj  sinhaz".

"Moram da konstatujem kako informacije koje su sadržane u pismu-protestu Jevrejske opštine u Novom Sadu nisu tačne", naveo je upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević.

"Ultradesničarski upravnik, koji će samovoljnom odlukom gradonačelnika Budimpešte rukovoditi "Uj sinhazom", stupiće na dužnost 1. februara sledeće godine, a ovo gostovanje SNP-a je i organizovano u znak podrške sadašnjoj upravi s kojom smo planirali saradnju, a od koje ćemo, međutim, odustati kada nova uprava bude stupila na dužnost", rekao je Milosavljević. Dodaje da se u SNP-u, ipak, nadaju da uprava "Uj sinhaza" neće biti promenjena 1. februara, zbog ogromnog pritiska evropske pozorišne javnosti, kojoj se pridružuje i SNP potpisom peticije protiv postavljenja ultradesničarskog upravnika.

"Pored toga, o našem energičnom odbijanju da kompromitujemo ime SNP-a, svedoči i podatak da smo prekinuli saradnju sa pozorištem iz Egera u Mađarskoj kada je tamo dužnost preuzeo desničar. "Uj sinhaz" će gostovati u SNP-u 31. januara, poslednjeg dana stare uprave, a pre eventualnog dolaska upravnika - desničara i to će biti još jedan vid podrške dosadašnjoj upravi tog teatra", stoji u saopštenju upravnika SNP-a.

  • Trema

    19.12.2011 09:53
    Šta sad bi? Svi su nagrnuli na vest da nadignu dreku kada se širila priča da SNP podržava desničare, a niko sad da promoli nos kada se ispostavilo da je u pitanju suprotno?
  • Miška Faim

    17.12.2011 17:21
    Jevrejska opština može (i treba) da se oglašava po pitanjima koja se tiču interesa jevrejske zajednice, ali za to postoje bolji i uljudniji načini od slanja protestnih nota i gde treba i gde ne treba. Ova upućena SNP-u je čist promašaj, s potencijalno mogućim neželjenim reperkusijama unutar Pozorišta.
  • Y

    17.12.2011 03:51
    Sasvim u redu
    SNP je od osnivanja bilo nacionalno pozorište, ali nikad nacionalističko (čak i kada je za to optuživano od pokrajinske "kultur-tregerske" vrhuške /slučaj "Golubnjača"/). Ugarske vlasti (a setimo se da je SNP osnovano 1861. godine, a Austro-Ugarska monarhija tek 1867.) nisu gledale s odobravanjem na osnivanje Srpskog NARODNOG pozorišta (jer je u to vreme naziv "narodno" bilo sinonim za "nacionalno"), ali su mnogi mađarski napredni intelektualci i književnici aktivno sarađivali sa SNP-om i podržavali njegovo postojanje. Taj deo tradicije, svakako, treba nastaviti. Siguran sam da SNP neće sarađivati sa ultra-nacionalistima bilo koje proveniencije, jer ni samo nikada nije bilo takvo (čak i kada je optuživano za "srpski ultranacionalizam" /šovinizam/). Tako da Jevrejska opština iz Novog Sada zaista nema razloga za nervozu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti