Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma: Inspekcija započinje kontrolu čajeva

Povučeni čaj od nane iz Hrvatske sadrži sirovinu proizvedenu u novosadskoj kompaniji "Euro herbs", potvrđeno je za Politiku u Ministarstvu poljoprivrede.
Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma: Inspekcija započinje kontrolu čajeva
Foto: Pixabay
Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane objavio je na svojim stranicama da se sa tržišta povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, koja je prethodno bila nabavljena u Srbiji. 
 
Reč je o rinfuznom čaju "menta list" hrvatskog proizvođača "Agristar", a razlog je to što su u čaju pronađeni pirolizidinski alkaloidi, piše Politika.
Rizik za zdravlje može biti ozbiljan, upozorio je sistem za brzo obaveštavanje.
 
"Euro herbs" iz Novog Sada izvezla je čaj od nane "Agristaru", kažu u ministarstvu.
"Čaj je uzorkovan na tržištu Hrvatske i analiziran, laboratorijski je utvrđeno da sadrži kontaminent 'purolizidine', alkaloid, u količini većoj od propisanog maksimuma", kažu nadležni i napominju da proizvod nije distribuiran na tržište Srbije i da ga nema na lageru još od 1. januara ove godine. 
 
Kako se navodi, poljoprivredna inspekcija sprovela je vanrednu kontrolu proizvođača i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, a šira kontrola čajeva se nastavlja.
 
Stručnjaci napominju da je ova vrsta proizvodnje vrlo specifična i rizična zbog mogućih kontaminacija, posebno u nekim oblastima gde se kod biljaka može naći i prisustvo teških metala.
  • Аца

    08.12.2023 14:43
    Ал је лепо бити ...
    Блажено незнање !
  • Užas

    08.12.2023 13:36
    Da nema stranaca koji kontrolišu ono što se kod nas proizvodi ne bi znali da konzumiramo otrove. Čovek da se zapita što radi ta inspekcija koju plaćamo i u čijem interesu radi.
  • NN

    08.12.2023 10:54
    ...
    Ko jos kupuje caj u kesici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".