FOTO, VIDEO: Počela gradnja toplane "Majevica"

Na Bulevaru Evrope, odmah posle Avijatičarskog naselja, počela je izgradnja toplane "Majevica".
FOTO, VIDEO: Počela gradnja toplane "Majevica"
Foto: 021.rs
Ovo je prva toplana koja se gradi u Novom Sadu posle gotovo tri decenije i služiće za bolje grejanje i toplu vodu za stambene i privredne objekte koji se planiraju, ili se već grade na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe.
Predviđeno je da se uz pomoć ove toplane greje više od 30.000 stanova. 
 
U prvoj fazi radovi će moći da se podmiruju potrebe za nekoliko hiljada već sagrađanih stanova. 
 
Gradnja košta oko 1,3 milijarde dinara i trajaće 550 dana, odnosno do polovine 2025. godine.
Kamen temeljac za gradnju toplane "Majevica" položio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, direktor JKP "Novosadska toplana" Nenad Barac i predstavnik izvođača radova direktor "Energotehnika-Južno bačka" Dragoljub Zbiljić.
 
Đurić je, podsećajući da je ovo prvo toplotno postrojenje koje se gradi u Novom Sadu od 1985. godine, naveo da planiraju i dalje ulaganja u širenje mreže i to na sremskoj strani na Mišeluku.
 
 
Osim "Energotehnika-Južna Bačka", koja će izvesti najveći deo radova, grupu izvođača čine još i "NS koncept" iz Novog Sada i "Remming" iz Srbobrana, sa podizvođačima "MIK projekt" iz Beograda, "Contex Energy", "Bulevar company", "Elsing group", "K2-Kovačević konstrukcije", svi iz Novog Sada i "Čelik" iz Bačkog Jarka.
Ova toplana se gradi jer trenutni kapaciteti toplane "Zapad", koja pokriva deo Novog naselja i Detelinare, nisu dovoljni za predviđena širenja stambenih i poslovnih objekata u ovom delu Novog Sada. Nova toplana će pokrivati uglavnom naselja Jugovićevo i Avijatičarsko naselje i sve drugo što se bude gradilo severno od Bulevara Vojvode Stepe i uz Bulevar Evrope.
 
 
Prema projektu, "Majevica" će imati tri kotla na gas ukupne snage od 120 MW, a postrojenje za toplu potrošnu vodu s takođe tri kotla snage od 28 MW. U okviru toplane biće i kogeneratorska elektrana s dva kotla koja će proizvoditi i struju.
 
U ovoj prvoj fazi sagradiće se gasni blok za grejanje od 20 MW i kotao za toplu vodu od osam MW.
  • Dm

    11.05.2024 03:57
    Da li su standardi ispunjeni?
    Kolika je udaljenost do kompleksa NS Skuare? Da li su standardi ispunjeni?
  • Zebra

    14.12.2023 12:58
    Od kad je Nikolić postao predsednik svi se masovno hvataju za lopatu.
  • Ridji

    14.12.2023 11:20
    Ime
    Jel mora bosanski naziv? Ovo je Vojvodina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti