Novi Sad bez vatrometa za doček: Novac ne ide u dobrotvorne svrhe

Novogodišnjeg vatrometa za doček 31. decembra, kao što je i ranije najavljeno, neće biti. Ipak, novac ranije opredeljen za ovu svrhu neće biti raspodeljen na nešto drugo.
Novi Sad bez vatrometa za doček: Novac ne ide u dobrotvorne svrhe
Foto: 021.rs
Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture sredinom novembra raspisala je tender za nabavku vatrometa i sličnih svetlosnih efekata koji će se koristiti za doček, a za šta će platiti više od 2,8 miliona dinara.
 
Kompaniji "Vatromet shop" iz Veternika dodeljen je ugovor i ona treba da dostavi ono što se tražilo od nje u dokumentaciji.
Tako je istom predviđeno više od 100 komada različitih vrsti vatromet bombi i kometa, ali i nezapaljive i biorazgradive konfete i strimeri, kao i uređaji za izbacivanje istih.
  
Takođe su se tražile i mašine sa rotacionom i vertikalnom vatrom, mašine za balončiće punjene dimom, kao i za suv led, dim, ali i mašina za sneg.
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je za 021.rs izjavio da Novi Sad neće imati novogodišnji vatromet ni 31. decembra, ni 13. januara.
 
On se oglasio povodom predloga da Novi Sad dva i po miliona dinara planiranih za ovaj trošak prebaci za potrebe napuštenih životinja.
 
Umesto vatrometa, Novosađani će 31. decembra ponoć dočekati uz svetlosne instalacije na Tesla svetlosnoj galeriji i sa svetlosnim specijalnim efektima i materijalima koji su biorazgardivi.
 
Kako navode iz Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture za 021.rs, planom ove Javne nabavke je najveći deo sredstava uložen za svetlosne specijalne efekte.
 
"Konačnu odluku o načinu proslave Nove godine u narednim godinama doneće sami Novosađani na osnovu ankete sprovedene od strane tima nezavisnih istraživača i evaluatora. Time će Doček, uz osvojene nagrade, jačanje scene, ali i privrede i imidža grada postaviti nove standarde u participativnom odlučivanju", ističu iz ove fondacije.
Napominju i da pomenuta javna nabavka još uvek nije završena jer je u toku i zakonski period za žalbe.
 
"Srpska Atina bila je prvi grad u državi koji je za Srpsku novu godinu, 13. januara 2017. godine, kada je održan prvi Doček, ukinuo tradicionalni vatromet. Po dobijanju još jednog prestižnog priznanja, Unesko kreativni grad u kategoriji novih i digitalnih medija, Novi Sad se opredelio i da 31. decembra 2023. ponoć dočeka sa specijalnim efektima, a ne vatrometom", naveo je Đurić nedavno.
  • Radoslav

    22.12.2023 19:46
    Ukinuti i EXIT vatromet
    Ukoliko mi građani Novog Sada ne možemo da imamo vatromet za doček Nove godine, neće ga imati ni posetioci EXITa!
  • Novosadjanin

    19.12.2023 10:47
    pobeda?
    Pobedili su nas oni sto setaju ljubimce koji pisaju i serendaju po cenru.. isti oni koji stavljaju ljubimce na stolice u restoranima.. isti oni koji ne vode ljubimce na povodcu i ne stavljaju im zastitu.. isti oni koji setaju ljubimce gde se igraju deca... Sta koji ku..c?
  • Jovan

    16.12.2023 09:27
    Imate toliko opcija. Azili, aparati za radioterapiju u Kamenici… sve korisnije od glupog vatrometa i pirotehničkih sredstava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".