Poljoprivrednici idu na pregovore s Vladom Srbije: Na ivici ambisa i bez plana B

Poljoprivrednici su danas većinom glasova odlučili da prihvate poziv Vlade Srbije za završni razgovor o ispunjenju njihovih zahteva, potvrđeno je za 021.rs.
Poljoprivrednici idu na pregovore s Vladom Srbije: Na ivici ambisa i bez plana B
Foto: 021.rs
Oni navode da dolaze na pregovore, iako je Vlada Srbije probila obećani rok od 11. do 15. decembra.
 
Prethodni razgovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade su bili organizovani 26. novembra u Kisaču posle devetodnevne blokade puteva. 
 
Na sastanak dolaze predstavnici Saveza Banata, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja iz Subotice i Udruženja iz Aradca.
Kako navode za 021.rs, ostala su otvorena pitanja o kojima treba da se razgovora.
 
"Način i početak realizacije kredita jedan odsto za kupovinu repromaterijala ili refinansiranje postojećih kredita kao i šta je Vlada uradila po tom pitanju od sastanka u Kisaču do danas? Zatim način prezentovanja subvencija 17.000 dinara po ha drugim udruženjima? Očekujemo da čujemo dokle se stiglo sa preporukom Narodne banke Srbije vezano za upisane poljoprivrednike u kreditni biro u poslednjih 18 meseci, kao i da se jasno definišu povezana lica pravilnikom je pre stupanja na snagu odluke 1. januara i da čujemo koja su rešenja za izmene Zakona PIO za poljoprivrednike kada se formira novi saziv Skupštine i šta sa abnormalnim dugom. Takođe, očekujemo i insistiramo na akt potpisan od strane Vlade na kojem će se videti kako se planira sprovođenje gore navedenog", kažu predstavnici poljoprivrednika. 
 
Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipovć kaže da očekuje da će Vlada verovatno prihvatiti sve njihove zahteve, jer zna da su poljoprivrednici "na ivici ambisa" i da za sada nemaju "plan B" ako se odbiju njihovi zahtevi.
Sa pozivom za subotnji sastanak poljoprivrednici su dobili i poziv za sastanak radne grupe koja priprema izmenu propisa o robnoj berzi i uvođenje robnih zapisa i terminskih ugovora za 21. decembar. 
 
Istovremeno je stigao i poziv za sastanak 26. decembra, na kojem bi, kako je najavljeno, svim udruženjima poljoprivrednika bilo predstavljeno šta je u budžetu za poljoprivredu predviđeno za svaku od grana.
  • Zebra

    15.12.2023 21:37
    Poljoprivrednici izigrani samo tako. Sad će ih još 48h zavlaciti a onda šut karta…
  • TBL

    15.12.2023 20:45
    Nije nas više briga.
  • Maneken

    15.12.2023 19:07
    Za presednicu
    Na seljaka nemogu da otpisu penziono koje mu je drzava nametnula i krece se oko 2miliona a na sve fabrike su izmirili i prodali a ovo samo raste kamata i da uzmu svu zemlju ne vredi toliko ce posalju izvrsitelje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti