Velika analiza: SNS u Novom Sadu izgubio na većini biračkih mesta, opoziciji rezultat daje nadu

Lista Srpske napredne stranke u Novom Sadu je osvojila 39,1 odsto glasova, dok je koaliciji "Srbija protiv nasilja" pripalo 33,95 odsto.
Velika analiza: SNS u Novom Sadu izgubio na većini biračkih mesta, opoziciji rezultat daje nadu
Foto: 021.rs
Razlika između vladajuće partije i najveće opozicione koalicije u Novom Sadu iznosi nešto više od 10.000 glasova. Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je 78.771, dok je "Srbija protiv nasilja" dobila glas 68.397 Novosađana. 
 
Ko može da bude zadovoljan?
 
U odnosu na prošlogodišnji izborni ciklus, SNS je u Novom Sadu dobio 2.000 glasova više. Proevropski opozicioni blok ove godine sačinjen je od prošlogodišnjih lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" i "Moramo" koje su zajedno imale više od 56.000 glasova. Posle godinu i po dana, ove stranke su privukle dodatnih 12.000 Novosađana. 
 
Opozicija ima razloga da bude zadovoljna izbornim rezultatom u Novom Sadu, koji joj daje optimizam pred lokalne izbore u junu. Jedan od razloga za zadovoljstvo je i to što su stranke proevropske orijentacije pobedile na većini biračkih mesta u Novom Sadu. 
Od 212 biračkih mesta u Novom Sadu, "Srbija protiv nasilja" je slavila na 112, SNS na 98, dok je na dva mesta rezultat bio nerešen. O kakvom "skoku" je reč dosta govori to što je na izborima 2022. godine opozicija pobedila na 40 biračkih mesta. 
 
Slična je situacija i kada su u pitanju pokrajinski izbori. Kod pokrajinskih izbora treba računati i na Ligu socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, čije se učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu može očekivati, a koja je u vojvođanskoj prestonici bila blizu toga da pređe granicu cenzusa. 
Kako je glasao Novi Sad?
 
Podatke o tome kako je Novi Sad glasao 021.rs je dobio analizom zapisnika sa svih biračkih mesta, kako za republičke, tako i za pokrajinske izbore. Većih razlika u dobijenim rezultatima nema, a primetno je da su se glasovi koje je na parlamentarnim izborima dobila lista Branimira Nestorovića, na pokrajinskim prelili lista Srpske radikalne stranke, koalicijama NADA i Dveri-Zavetnici.
 
Na republičkim izborima u Novom Sadu glasalo je 201.573 građana, što je za 5.000 manje nego 2022. godine. U procentima, na izbore je izašlo 59,76 odsto Novosađana upisanih u birački spisak. 
 
Kao što je napisano na početku teksta, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" imala je 78.771 glas, čime se nastavlja sada već decenijski trend da naprednjaci u Novom Sadu imaju više od 70.000 glasova. 
 
Druga najjača opcija u Novom Sadu je "Srbija protiv nasilja", za koju je glasalo 68.397 građana. Ovo je najbolji rezultat neke opozicione liste u Novom Sadu u protekloj deceniji, bez obzira na to o kojoj vrsti izbora je reč. 
 
 
Cenzus u Novom Sadu su prešle još samo koalicija NADA sa 12.600 (6,2%) glasova, lista Branimira Nestorovića sa 11.000 (5,4%), te Socijalistička partija Srbije sa 8.000 glasova, odnosno sa 4,01 odsto podrške. SPS je zabeležio drastičan pad, izgubivši čak 10.000 glasova u Novom Sadu. 
 
Ostali kandidati bili su daleko od cenzusa. Koalicija Dveri-zavetnici dobila je tek 3.911 glasova, Srpska radikalna stranka 3.580, a lista koju su predvodili Saša Radulović i Boris Tadić oko 3.279.
 
  
 
SNS kao nekada SPS i SRS
 
Kao što su devedesetih godina Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka imale snažnu podršku u prigradskim mestima, tako danas na te glasove računa Srpska napredna stranka. 
 
Kako se približavamo centru grada, tako opozicija postaje snažnija. Ipak, promena u odnosu na prethodne godine je ta što se opozicija proširila i ojačala svuda, što opravdava pobedu na većini biračkih mesta u Novom Sadu. 
 
Najveći broj biračkih mesta na kojima je slavio SNS nalazi se upravo u prigradskim mestima. SNS, tačnije Aleksandar Vučić, dobio je većinu glasova u Begeču, Futogu, Stepanovićevu, Veterniku, Adicama, Sajlovu, Rumenci, Klisi, Čeneju, Šangaju, Kaću, Kovilju, Budisavi, Paragovu, Ledincima i Bukovcu. 
 
Ubedljive pobede nad listom "Srbija protiv nasilja", naprednjaci su imali u Stepanovićevu (608:154), na jednom mestu u Futogu (668:218), u Šangaju (617:76), te na jednom biračkom mestu u Kovilju (583:47). Podsetimo da je 021.rs na dan izbora objavio da se u Kovilju ispred biračkih mesta nalazi nekoliko osoba sa spiskovima kapilarnih glasova i da su otvorili gepek, na taj način vodeći evidenciju ko glasa. 
 
Velike razlike SNS je ostvario i na Vidovdanskom naselju, Slanoj bari, Malom Beogradu, kao i u Kaću, gde je, recimo, na biračkom mestu 111 SNS imao 688 glasova, a "Srbija protiv nasilja" (SPN) 135. 
 
Na najmanjem biračkom mestu u Novom Sadu, na Pejićevim salašima, SNS je tradicionalno slavio sa 107 glasova, SPS je bio drugi sa 25, 
 
Kao mesta gde je SNS dobio puno glasova se izdvaja Klisa sa Vidovdanskim naseljem, Slanom barom i Malim Beogradom gde su veće razlike nego u nekim prigradskim naseljima, i to je najveća razlika na biračkom mestu 85 u odnosu 590-94. Takođe, primetno je i da je u Kaću velika razlika u glasovima na svih biralištima, pa je na biračkom mestu 111 SNS u plusu od 595 glasova (688-135), što je koliko smo utvrdili u analizi najveća razlika u glasovima između prvog i drugog.
 
Na najmanjem biračkom mestu na Pejičevim salašima tradicionalno je pobedio SNS sa 107 glasova, a SPS je drugi sa 25, dok je SPN imao 17 glasova. SNS je slavio i u Budisavi, ali je tu, kao i na Telepu, dobar rezultat ostvario Savez vojvođanskih Mađara. 
 
Od Petrovaradina jača opozicija
 
U Petrovaradinu je već vidljivo da je opozicija ojačala, tako da pobeda SNS nije tako ubedljiva na biračkim mestima, a na dva je pobedio SPN uz jedan nerešeni rezultat. U Sremskoj Kamenici SNS ima tesnu većinu, ali i opozicija ima jednu pobedu.
 
Na Satelitu je "mrtva trka" i SNS i SPN su podelili biračka mesta u OŠ "Miloš Crnjanski", slično je i na Novom naselju uz blagu prednost opozicije, dok je na jednom mestu nerešeno. Ovo se vidi i na Telepu, posebno onom delu koji se naslanja na Adice, gde su isto podeljena biračka mesta uz često razliku od nekoliko glasova, uz ne malu podršku koje su dobijale ostale stranke, prvenstveno NADA i grupa oko Nestorovića koji se svuda smenjuju na trećem mestu.
 
  
 
Na Detelinari od 17 biračkih mesta SNS je pobedio na četiri biračka mesta i to tek za po nekoliko glasova, a na ostalim mestima opozicija ih pobeđuje i sa više od 100 glasova razlike.
 
Dalje ka urbanijem delu grada skoro da nema biračkog mesta koje su dobili naprednjaci, tako da je SPN pobedila, i to ubedljivo, na mnogim mestima i sa dvostruko više glasova na Limanu, Sajmištu, Rotkvariji, Banatiću, u Centru, na Podbari, Adamovićevom naselju i Grbavici.
 
Centar grada ostaje bastion proevropske opcije, zajedno sa Limanima i Podbarom. Skoro na svakom biračkom mestu SNP ima dvostruko više glasova u odnosu na SNS, odnosno tu opozicija "beži" naprednjacima za nekoliko stotina glasova. Ipak, i ovde je nešto više glasalo otišlo koaliciji NADA i Nestoroviću, a na nivou pokrajine LSV-u. Na Salajci na dva biračka mesta je pobedio SNS i to su jedina biračka mesta bliže centru koja nisu pripala opozicionoj listi.
Jun 2024.
 
Lokalna vlast u Novom Sadu u junu 2024. godine mogla bi da zavisi od neke manjinske partije ili grupe građana, ali i od toga da li će novi faktor na političkoj sceni, lista oko Branimira Nestorovića, učestvovati na lokalnim izborima. 
 
Iz više matematičkih kombinacija, 021.rs je dobijao računicu da će SNS osvojiti između 33 i 35 od ukupno 78 mandata u Skupštini grada, dok bi "Srbija protiv nasilja" u najboljem slučaju mogla da ima od 30 do 32 odbornička mesta. Po ovim rezultatima Socijalistička partija Srbije i Koalicija NADA bi imali tri mandata, a Savez vojvođanskih Mađara jedan. 
 
Ostalih pet do osam mandata bi se delilo sa još jednom ili dve liste iznad cenzusa, uz mogućnost da još jedan mandat ode nekoj manjinskoj listi. U situaciji po kojoj i Nestorović, LSV i još jedna manjinska lista prelaze cenzus, vlast bi mogla da zavisi od jednog mandata. 
 
Sve u svemu, Novosađane u narednih nekoliko meseci mogla bi da očekuje žestoka kampanje, najpre vlasti, koja mora da obezbedi još barem 10.000 glasova kako bi osigurala većinu. 
 
Proevropska opozicija, koja se ispostavila kao najjača opoziciona snaga u Novom Sadu, moraće brzo da se opredeli za to da li će nastaviti saradnju na lokalu ili će na izbore u više kolona, da li će uspeti da uspostavi saradnju sa lokalnim aktivističkim pokretima koji su do sada pokazivali odbojnost prema "profesionalnim političarima", ali i u konačnici šta će raditi sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine ukoliko dogodine pređu cenzus. 
 
Ukoliko želite da proverite kako se glasalo na vašem biračkom mestu, to možete da proverite na OVOM LINKU.
 
Analize prethodnih izbornih ciklusa pogledajte na sledećim linkovima: Izbori 2022, Izbori 2020, Izbori 2017, Izbori 2016

Komentari 87

  • /

    26.12.2023 18:55
    /
    i ovo je nastelovano.
    ipak ce morati novi izbori i u nsu.
    dugo im je trebalo da se cenjkaju
  • oh

    24.12.2023 19:50
    e
    Limanski psihohemijski terorizam protiv mene će sada stati.Nadan se
  • Nik

    24.12.2023 08:48
    Znaci uprkos opstenarodnom izbornom turizmu, ipak izgubili. Ali verujem da su vec poceli "beogradjani" da se sele u Nis i Novi Sad u skladu sa pripremama za prolece. Nadam se da ce biti casnih ljudi u MUPu i MDULS, koji ce uredno sve da dokumentuju i dostave dokaze tuzilastvu za organizovani kriminal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti