U nedelju dana tri transplantacije bubrega u KCV: Majka donirala bubreg sinu

Ukupno 19 transplantacija kadaveričnih bubrega, odnosno sa preminule na živu osobu, izvedene su tokom ove godine u Kliničkom centru Vojvodine.
U nedelju dana tri transplantacije bubrega u KCV: Majka donirala bubreg sinu
Foto: 021.rs

Samo tokom prethodne nedelje obavljene su tri transplantacije - dve od kadaveričnog (preminulog) donora i jedna transplantacija bubrega načinjena od živog srodnika, gde je majka donirala sinu bubreg.

"Sva tri bolesnika su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje", navode u KCV.

Kako dodaju, sumirajući uspeh sa transplantacijama, sve ove operacije obavlja multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara (vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa), medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.
 
Inače, zahvaljujući pre svega organizaciji transplantacije zasnovanoj na kadaveričnim – preminulim osobama, omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju.
  • Lala

    02.05.2024 09:31
    A di su tu ansteziolozi?
  • Sanja

    29.12.2023 23:51
    Daj boze da je tako.Moj sin je transplantiran 27.4.2023.god u istom ovom Klinickom centru.Posle tri meseca muke,bola,infekcije,sepse,preminuo je.Imao je 30 godina.Da li je igde iko izneo tu informaciju,gde je jedan mladi zivot i cela porodica unisteni?
  • Milan

    28.12.2023 13:20
    Pa da vidimo kakav je tretman tih pacijenata u buducnosti. Brojcano je to lepa cifra sto se tice tranplantacije a dalja zivotna sudbina je upitna. Dajte nakon godinu dana broj uspesnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti