Stanivuković se hvali donacijom Novog Sada, a Grad poriče da je uplatio tri miliona Banjaluci

Grad Novi Sad je za 021.rs potvrdio da nije uplatio tri miliona evra donacije Gradu Banjaluka.
Da je glavni grad Vojvodine uplatio ova sredstva najvećem gradu Republike Srpske izjavio je krajem prošle nedelje gradonačelnik tog grada Draško Stanivuković.

U Kabinetu gradonačelnika za 021.rs kažu da Grad Novi Sad nije planirao pomoć Gradu Banja Luci ni u budžetu za 2023. godinu, a ni u budžetu za 2024. godinu.
 
"Bužet za 2024. godinu je već usvojen, što je javno dostupan podatak i stoga, taj transfer nije mogao ni biti realizovan iz budžeta Grada Novog Sad", napominju iz Grada za 021.rs.
Dodato je i da ukoliko Grad Banjaluka bude u potrebi za sredstvima, za određene projekte ili drugu namenu, a Grad Novi Sad bude u mogućnosti da pomogne, kao što je i do sada pomagao srpskom narodu koji živi u regionu, to bi moglo biti realizovano jedino putem izmene Odluke o budžetu za 2024. godinu i to u iznosu koji bude mogao da se opredeli isključivo na način da se time ne ugrožava interes Novog Sada i njegovih građana, o čemu odluku donosi Skupština Grada.
Grad Novi Sad se proteklih dana nije izjašnjavao povodom Stanivukovićevih navoda.
 
Podsetimo, u Banjaluci već neko vreme traje kriza nastala neusvajanjem rebalansa budžeta za 2023. godinu i sukoba Stanivukovića sa odborničkom većinom koju čine uglavnom odbornici SNSD-a Milorada Dodika.
 
Skupština Banjaluke nije usvojila rebalans, koji je tražio Stanivuković uz optužbe da je nezakonito i neosnovano trošio stotine hiljada evra, odnosno na kraju nije čak ni zakazana sednica.
 
Oni su to u osnovi odbili predložen rebalans jer su tražili preraspodelu već postojećih sredstava, dok je Stanivuković hteo da se zaduži za tri miliona evra, tj. šest miliona konvertibilnih maraka. Tada, Stanivuković izjavljuje da je dobio donaciju od tri miliona evra kao poklon i kaže da je to uplatio Novi Sad.
 
"Ne mogu da shvatim da neko, ko barem malo voli Banjaluku, može biti protiv rebalansa. Dakle, dobijete jednu donaciju, jedan novogodišnji poklon, da iznenadite cijelu Banjaluku, sve one koji su u raznim svojim potrebama – što se tiče plata, socijalnih davanja, tuđe njege i pomoći, oni koji očekuju podršku za funkcionisanje javnog prevoza, vrtića, subvencije za stipendije i da jedan odbornik kaže, evo vidite, ja neću taj dar. Neću taj poklon iz nama drage Srbije, nego eto ja sam protiv Banjaluke, ja sam protiv Draška. To stvarno ne mogu da razumem", rekao je Stanivuković i dodao da je dobio saglasnost od nadležnog ministarstva na predloženi rebalans budžeta sa pristiglom donacijom.
 
U proteklih nekoliko dana kako nije usvojen rebalans budžeta, Stanivukovićevi protivnici traže da predoči račun iz budžeta i da se vidi ko laže i da li ima uopšte tih šest miliona konvertibilnih maraka.
 
"Kako bi uverili javnost ko govori istinu, a ko laže, tražimo od Stanivukovića da dostavi izvode svih računa da se vidi koliko to novca ima u budžetu. Da vidimo tu donaciju od šest miliona, ako nema para – ide krivična prijava kao kuća, Bog ga neće spasiti", izjavio je predsednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković u četvrtak 4. januara.

Stanivuković do sada nije odgovorio na ove prozivke, a sada je za 021.rs Grad Novi Sad negirao da je uplatio tri miliona evra, što bi u dinarima bilo oko 351 milion.

Komentari 27

  • Mira

    06.01.2024 15:08
    ko li laže?
    ko ne govori istinu? ovo je opasno ovako lupetati, sa be strane, zamislite da ja kažem kupila sam stan preko solisa, a oni kažu mi nismo to prodali, a ja imam stan, odakle mi? ili da neko kaže Mira mi dala pare, a ja kazem nisam... ovo je bre ljudi u rangu kriminalnog dela, tj. finansijske prevare. ovi imaju milione a mi tvrdimo nismo dali. nadam se da ce nadlezni organi to resiti.
  • Serafin

    06.01.2024 09:05
    Iluzorno je ocekivati od nacionalista i fasista da su posteni i govore istinu,imaju obraz i postenje..sta covek moze ocekivati od ljudske sorte poput Seselja,Vucica,Vulina,Stanivukovica ,Dodika i slicne sorte..laz,prevaru,kradju,proneveru,bahatost..
  • Fuj49

    06.01.2024 07:38
    Red je
    Pa morali smo da se nekako zahvalimo RS na pomoći prilikom glasanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".