Parking umesto parka na Jugovićevu, gradiće se i stambeni kompleks

Umesto predviđenog parka od 2.800 kvadratnih metara, severno od kasarne "Jugovićevo", uz Bulevar Evrope, urbanisti sada planiraju - parking.
Parking umesto parka na Jugovićevu, gradiće se i stambeni kompleks
Foto: 021.rs (Google Earth)
Prvobitni nacrt regulacionog plana prostora uz Bulevar Evrope promenjen je samo u ovom delu, umesto predviđenog parka, planira se prostor za automobile.
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumenta koja su sada na javnom uvidu, ostali predlozi urbanista su ostali nepromenjeni u odnosu na rani javni uvid koji je bio organizovan prošlog leta.
To uključuje pretežnu namenu ovog dela kao "opštegradskog centra", odnosno stambenog kompleksa sa zgradama do osam spratova, predškolskom ustanovom, zgradom javnih službi i sportskim parkom.
 
U okolini bi bila zona zaštitnog zelenila kao vid koridora i granice prema kasarni, arheološkom parku i zaštićenom području.
Plan generalne regulacije opštegradskog centra zapadno od Bulevara Evrope obuhvata prostor od 13,29 hektara neposredno uz Bulevar Evrope, severno od postojeće kasarne Jugovićevo, a pre planiranog Arheološkog parka kod Rumenačkog puta.
 
U tekstalnom opisu urbanisti se drže dokumentacije iz ranog javnog uvida, pa navode da je u pitanju neizgrađeni prostor sa neuređenim i neodržavanim zelenim površinama koja služe i za poljoprivredu, sa tek nekoliko objekata u severoistočnom delu, sada većinom napuštenih.
 
U nacrtu plana se navodi da je prednost ovog prostora saobraćajna povezanost sa svim značajnim delovima grada preko Bulevara Evrope i Rumenačkog puta, dok atraktivnost proizilazi iz mogućnosti oblikovanja kao repernog ulaznog pravca u grad. 
 
Međutim, dodaje se da su prostorna ograničenja prisutna zbog blizine arheološkog nalazišta sa planiranim arheološkim parkom, vojnog kompleksa i zaštićenog prirodnog staništa.
 
 
Predloženo je da se najveći deo prostora, u skladu sa Generalnim urbanističkim planom grada do 2030. godine, nameni za "opštegradski centar" sa primarno stambenim i stambeno-poslovnim sadržajima, uključujući gradnju zgrada od šest do osam spratova, sa indeksom zauzetosti parcela do 50 odsto.
 
U planu se ne navodi koliko bi stanova tu moglo da bude izgrađeno, ali se na osnovu površine može zaključiti da je reč o velikom broju. Izgradnja bi mogla ubrzo i da usledi, jer je većinski vlasnik zemljišta građevinsko preduzeće "RNS-INVEST", osnovano 2022. godine, koje je sestrinska firma građevinskog "Dynamic invest group". Obe firme su u vlasništvu investitora Radovana Radića.
 
Ovaj pretežno stambeni kompleks biće okružen zelenim zaštitnim koridorom širine od 10 do 20 metara sa svih strana, osim sa one koja je uz Bulevar Evrope. Ovi koridori biće usmereni ka arheološkom parku, kasarni i zaštićenom prirodnom staništu.
 
Između zgrada sa zapadne strane smestiće se sportski park od 3.400 kvadrata, gde će 70 posto prostora biti zelene i slobodne površine, a ostatak će biti rezervisan za razne terene i igrališta. Uz sam Bulevar Evrope, planira se predškolska ustanova od jednog sprata, kao i šestospratnica za potrebe javnih službi u zavisnosti od potrebe Grada, pa može obuhvatiti i zdravstvene, kulturne i druge sadržaje.
 
 
Sve ovo već je bilo nacrtano u planu koji je prošlog leta bio na ranom javnom uvidu Međutim, sada nema parka od 2.800 kvadrata koji je bio planiran između vrtića i objekta namenjenog javnim službama. 
 
Umesto parka, gradski urbanisti su sada ucrtli parking sa 80 parking mesta. Naveli su da su ta parking mesta namenjena korisnicima objekta javnih službi i vrtića, a služiće i kao javni parking za ovaj kvart. U planu ne postoji ni jedna rečenica ili objašnjenje zašto je obrisan park koji je bio planiran uz Bulevar Evrope, pri čemu je za sve objekte, osim vrtića, predviđena gradnja podzemnih garaža, a predviđeno je i parkiranje uz saobraćajnice.
 
Brisanjem parka i njegovim asfaltiranjem se dodatno smanjuje zelenilo ovog prostora, tako da bi ukupno od preko 13 hektara trenutno neuređene zelene površine u budučnosti trebalo da bude tek oko dva hektara zelenila kao deo zelenog koridora i sportskog parka. 
 
Najveći deo prostora, preko 6,6 hektara, biće stambene zgrade, dok će 1,6 hektara zauzeti javne ustanove, a preko tri hektara razne saobraćajne površine.
Javni uvid u Plan generalne regulacije opštegradskog centra zapadno od Bulevara Evrope moguć je u Mesnoj zajednici "Jugovićevo", (Tarasa Ševčenka 1) i JP "Urbanizam" (Bulevar cara Lazara 3).
 
Nacrt plana možete da pogledate i na sajtovima Grada Novog Sada i "Urbanizma"
 
Pismene primedbe i sugestije na plan šalju se Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove (Školska) 3 ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida, 27. januara.
 
Javna sednica Komisije za planove, koja će razmatrati pristigle primedbe, biće održana 8. februara, u Plavoj sali Skupštine grada, u 9 časova.
  • S.

    10.01.2024 14:37
    Kad bi bar bili pametni da naprave veliku garazu za celo naselje/kvart i da ne trose povrsinu na parkinge.
    Na Jugovicevu su u tom novom naselju propustili odlicnu priliku za takav koncept. Ovako su ogromne povrsine bacene na parkinge umesto na zelenilo i druge sl. namene.
  • splinter

    09.01.2024 18:04
    Izradu ovog plana finansira grad novi sad!!!
    Čisto da znate!
    A onda se zašto nema para za udzbenike,za nove vrtice,postavljanje semafora ....
    Sad se vi zamislite dobro!
    Budzet grada prošlu godinu završio u minusu ne zna se kolikom. Proveravajte.
    Jp urbanizam završio godinu u minusu!
    A grad finansira planove za privatnike.
    Ta mante priče da je to usaglašavanje sa novim generalnim planom.
  • Kiki

    09.01.2024 17:21
    Imaju livadu na kojoj mogu da izgrade prelep deo grada i uspeće da naprave novu "novu detelinaru". Strašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".