Bjelajac: "Nema ni P od privatizacije Vodovoda"

Prioritet javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u narednoj godini biće izgradnja fabrike vode na sremskoj strani, koja bi trebala da popravi hemijski sastav česmuše.
Prioritet javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u narednoj godini biće izgradnja fabrike vode na sremskoj strani, koja bi trebala da popravi hemijski sastav česmuše.

Direktor ovog preduzeća Branko Bjelajac navodi da bi taj pogon vodu prerađivao brzinom od 200 litara po sekundi. Prema njegovim rečima, projekat je neophodan jer će omogućiti stabilnost u kvalitetu vodosnabdevanja pošto je postojeći sistem podložan havarijama koje rezultiraju promenljivim kvalitetu pijaće vode.

"Projekat košta između pet i šest miliona evra, radiće se oko dve godine, a sav novac će "Vodovod" izdvojiti iz sopstvenih sredstava. Neophodno je da izgradnju fabrike vode započnemo iduće godine, jer je ona morala biti gotova još devedesetih, ali nijedno prethodno rukovodstvo nije našlo sredstva. Ako to realizujemo, nećemo morati da strahujemo od havarija i restrikcija", kaže Bjelajac.

Prema njegovim rečima, cena vode će biti korigovana sa povećanjem do pet odsto, jer se očekuje da će tolika biti inflaciona razlika za narednu godinu. "Tu ne možemo da utičemo, jer je to propisala Vlada Srbije, a poskupljenje će samo pratiti inflaciju. Mi od tog poskupljenja nećemo dobiti ništa opipljivo, a i smatram da je neznatni pad naplativosti u Novom Sadu posledica opšteg siromašenja, a ne cene usluga", navodi direktor "Vodovoda".

Bjelajac se dotakao i teme najavljenog ulaska stranog kapitala u ovo javno preduzeće i optužio sindikate da obmanjuju javnost pričama da se zapravo radi o privatizaciji. On kaže da je sistem javno-privatnog partnerstva jedini način da politika izađe iz javnih preduzeća i da poslovanje gradskih firmi bude u potpunosti crno na belo. "Ne postoji ništa transparentnije od javno-privatnog partnerstva, jer se potpisuje ugovor. I svako ko pročita ugovor zaključiće da tu nema ni P od privatizacije, a svi ovi sindikalci što lažu narod će da se pokriju ušima", kaže Bjelajac.

Direktor "Vodovoda" dodaje da političari godinama uništavaju javna preduzeća čuvajući socijalni mir time što ne podižu cene usluga i ne modernizuju propala postrojenja. Prema njegovim rečima, ta priča "pije vodu" nekoliko godina, ali na kraju ispada višestruko skuplja za građane. Bjelajac navodi da bi sa dolaskom stranog partnera cena vode bila viša, ali i fiksna na onaj period koliko ugovor to obavezuje, što je sistem koji je isplativ na duge staze. (M.Sovilj)

  • Срета

    26.01.2012 11:59
    Не брине нас П од приватизације већ нас брине К од партнерства.
  • ns ja

    26.01.2012 09:22
    poslednja faza pljačke tranzicione banana srbije, pljačka raznih JKP u lokalnim samoupravama - otuđenje strancima zabadava uz masne provizije domaćih izdajnika ... kad i ovo završi, mi građani srbije sprdnje od banana države, bićemo podstanari-robovi bez ikakve imovine u vlastitoj zemlji
  • Nsadista

    24.12.2011 10:32
    JPP in NS
    http://sh.wikipedia.org/wiki/Javno-privatno_partnerstvo
    Nisam hteo da pametujem unapred, reko ajd da se informišem na wiki oko JPP.
    Link vam je gore.
    Nama korisnicima Vodovoda, koji plaćamo sve ove vratolomije ligaša, interesuju negativni aspekti priče.
    A to su:
    -POSKUPLJENJE USLUGE,
    -radnicima manje plate i benificije,
    (ne plačem zbog ovog, i ovako su im primanja preko državnog proseka),
    -investitor štedi na sredstvima i standardu pri ulaganju, da bi maximizirao profit,
    ...
    Nisam ja antiprotivan, niti skroz protiv ove ideje. Ali gledajući unazad kako naši političari čereče i uništavaju sve što ova zemljaima iole vredno, apsolutno nemam poverenja u ove sada da neće ućariti nešto u celoj ovoj priči.
    I verujem da je već nađena privatna firma za ovu priču, koja je obećala masan kajmak ovim našima, pa sada oni nogama i rukama čupaju da prođe ovo.
    Jednostavno niste zaslužili naše poverenje gospodo političari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti