Novosadski PSG naseo na foru: Traže da se zabrani nepostojeći koncert Baje Malog Knindže na Spensu

Gradski odbor Pokreta slobodnih građana naseo je na lažnu vest da će u Novom Sadu na Bogojavljensku noć, 19. januara, nastupiti Baja Mali Knindža.

Tako je PSG "poverovao" i reagovao na fotomontažu, odnosno lažni plakat o ovom nastupu, o čemu je 021.rs danas pisao da je neistina.

Napomena: PSG je izdao još jedno saopštenje u kojem "ispravljaju nedoumicu" povodom nepostojećeg koncerta Baje Malog Knindže. O tome OVDE.

PSG traži od gradskih vlasti "da odlože planirani nastup Mirka Pajčina (poznatog kao Baja Mali Knindža) u Novom Sadu, zakazan za 19. januar".

"U Novom Sadu kao multnietičkom i multikulturalnom gradu nema mesta za nastupe pevača poput Mirka Pajčina koji je poznat po tome što u svojim nacionalističkim i ratnohuškačkim pesmama glorifikuje četničke zločince i saradnike okupatora poput Momčila Đujića i Draže Mihailovića, time promovišući otvoreni fašizam", navodi sekretar gradskog odbora PSG Siniša Knežević.
Kako dodaje, Pokret slobodnih građana Novi Sad smatra da je nedopustivo i sramotno da u gradu u kojem žive građani različite nacionalne i verske pripadnosti, i čija je odlika tolerancija prema različitostima, nastupa pevač sa pesmama koje sadrže stihove kao što su "kad sam bio mali znao sam svoj pravac, oni bili katolici, a ja pravoslavac".
 
Napominje da se ovakvim i sličnim tekstovima direktno poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima nacionalnih i verskih manjina.
 
"Nedopustivo je da se u srbijanskom društvu koje se nije suočilo sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni u njegovo ime, u centru Vojvodine, slave ratni zločinci koji su počinili genocid i mnoga druga zverstva", kaže Knežević u pisanoj izjavi.
 
Kako dodaju, GO PSG-a izričito zahteva od gradskih vlasti bivših radikala "da zaštite građane od potencijalne štete koja proizilazi iz promocije nacionalističkih i ratnohuškačkih ideologija na javnim događanjima i obavezno otkazivanje koncerta ove jednako tragikomične verzije sbijanskog Tompsona".
 
"Naša je moralna i društvena odgovornost da se borimo protiv svakog oblika nacionalizma, a naročito onog koji je devedesetih godina ispisao najkrvavije stranice naše novije istorije", rekao je Velibor Zejak iz PSG-a.
Podsetimo, korisnici društvenih mreža delili su danas fotomontažu, navodni plakat koji najavljuje koncert Baje Malog Knindže "na Bogojavljensku noć", uz dodatak da će ulaznice uskoro biti u prodaji.
 
Iz Spensa su za 021.rs demantovali da će Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, nastupiti 19. januara, navodeći da takav koncert nije ni zakazan.
 
Ovo je izazvalo brojne komentare s obzirom na to da se Novosađani i dalje prisećaju koncerata "na Bogojavljensku noć" koje je na Spensu organizovao Đorđe Balašević.
 
Međutim, PSG u saopštenju nigde nije spomenuo Balaševićev koncert, koji je bio povod za reakciju na lažni plakat.
  • Mirko

    22.01.2024 14:06
    Bas ce nju neko da pita
  • Petar

    21.01.2024 11:41
    Ako su svi kao ova Maja,oni su bolesni ljudi,puni mržnje za sve što je srpsko.Odrastao sam na Detelinari i kada su oni bili na vlasti burad sa karbitom su za Badnje veče letela u vazduh,to im tada nije smetalo .Šta to govori o njima
  • Kss

    21.01.2024 11:27
    U zemlji Srbiji treba da se peva o srpstvu a kome smeta neka ne slusa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".