FOTO, VIDEO: Do časnog krsta u Sremskoj Kamenici ponovo Marija Stanić

Dvadesetogodišnja plivačica Marija Stanić ponovo prva doplivala do časnog Bogojavljenskog krsta u Sremskoj Kamenici.
FOTO, VIDEO: Do časnog krsta u Sremskoj Kamenici ponovo Marija Stanić
Foto: 021.rs
Događaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac, koji je pozdravio plivače među kojima je ponovo bio član Gradskog veća za sport i omladinu, Ognjen Cvjetićanin.
Plivanje je ove godine bilo na temperaturi od oko nula stepeni, uz sneg koji je počeo da pada u vreme kada su učesnici izašli na ponton.
Nakon što je isplivala, Marija Stanić se kratko obratila i rekla da su svi pobednici.
 
"Osećam se divno, stvarno je bilo prelepo. Mnogo je hladno, ali to sve ostaje po strani kada se stane na ovaj ponton sa drugima. Osvojila sam časni krst drugu godinu, ali svi koji smo plivali danas s verom u Boga smo pobednici, i ovo je krst za sve nas", navela je Stanić.
 
 
Pre trke prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac i pročitao je zakletvu sa plivačima.
 
On je takođe podsetio da se među plivačima našao i Đorđe Žikić, koji ima 80 godina i 33. put pliva za časni krst. 
 
"On je u 80. godini pokazao koliko mu je važna ova tradicija. Čestitam svim današnjim plivačima na snazi volje i vere i što su uprkos ovakvim uslovima smogli hrabrosti da skoče u hladni Dunav", naglasio je Crnobarac.
 
 
Podsetimo da se u Sremskoj Kamenici plivanje za časni krst organizuje od 2014. godine, a pre toga organizovanog plivanja u Dunavu kod Novog Sada nije bilo.
  • Лиманац

    21.01.2024 09:11
    Бог се јави!
    Свака част Марији и осталим пливачима!
  • Zmaj

    20.01.2024 08:08
    Ko u skoli kasni pliva za krst casni
  • Saša

    20.01.2024 07:58
    Časni Krst
    U Bibliji se zabranjuje pravljenja simbola, idola ili slika koje se koriste u verskom kontekstu, a potom se obožavaju. Ova zabrana stoji u Starom zavetu, u Drugoj knjizi Mojsijevoj, (Izlazak). Ključni stih koji izražava ovu zabranu je u Drugoj knjizi Mojsijevoj 20:4-5, a to je deo Deset Božjih zapovesti: "Ne pravi sebi rezbarija ni ikakvog obličja onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Ne klanjaj im se i ne služi im, jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran." Ovaj stih naglašava apsolutnu zabranu bilo kakvih simbola, slika ili likova koji bi se tumačili kao božanstveni i bili predmet klanjanja. Zapovest ima za cilj očuvanje monoteizma u judeizmu i hrišćanstvu, i posvećenje Bogu kao jedinom entitetu istinskog poštovanja. Progonjeni hrišćani u Rimskom društvu u početku su koristili ribu kao tajni simbol prepoznavanja (grčko "ichthys") i anagram reči "Krist" ("Χριστός") od prvih slova ove reči. Krst je postao simbol hrišćanstva nakon što je Rimski car Konstantin Veliki doživeo navodnu viziju krsta pre bitke kod Milvijskog mosta 312. god., sa natpisom "In hoc signo vinces" (Pod ovim znakom ćeš pobediti), što ga je navodno inspirisalo da prihvati hrišćanstvo. Uzgred i ta poruka krši zapovest od boga:”Ne ubij!”. Znači krst nije došao od Boga ( Hrista kao dela svetog trojstva na zemlji), već od rimskog Cara u borbi za prevlast nad drugim pretendentom za vlast! Vi odlučite koliko je onda ČASTAN…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".