Policija slabo kontroliše prodaju petardi

Iako se bliži doček Nove godine, novosadska policija u poslednje vreme nije privela nikog zbog nelegalne prodaje ili upotrebe pirotehničkih sredstava, niti je zaplenjivala petarde.
Iako se bliži doček Nove godine, novosadska policija u poslednje vreme nije privela nikog zbog nelegalne prodaje ili upotrebe pirotehničkih sredstava, niti je zaplenjivala petarde.

Ulični preprodavci za sada mirno mogu da krše zakon, a da li će imati razloga za strah, zavisi od ishoda štrajka policije koji je u toku. Komandir policijske ispostave Stari grad, Predrag Veličković, kaže za Radio 021 da policija po običaju u drugoj polovini decembra sprovodi akcije na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava, ali da ih je ove godine manje zbog štrajka.

"Nije bilo posebnih žalbi građana na bacanja petardi, niti je na području moje policijske ispostave bilo nekih neželjenih događaja koji bi za posledicu imali fizičke povrede", kaže Veličković.

Prekršajna prijava protiv učenika zbog baklje u školi

Bez obzira na štrajk policija radi na suzbijanju nelegalne upotrebe pirotehničkih sredstava, a Veličković kaže da su policajci pre neki dan, u jednoj srednjoj školi kod učenika drugog razreda zaplenili baklju. "Protiv njega će ići prekršajna prijava u skladu sa Zakonom o prometu eksplozivnih materija", kaže Veličković.

Pirotehnička sredstva treba kupovati u prodavnicama koje za prodaju imaju odobrenje od policije, a moraju imati deklaraciju na kojoj, uz broj rešenja kojim je odobreno, stoji i uputstvo o bezbednoj upotrebi. Maloletnici kod ovlašćenih prodavaca mogu da kupuju pirotehnička sredstva I razreda, dok ona koja spadaju u II razred mogu da koriste samo uz prisustvo punoletnog lica, kaže za Radio 021 Dragoslav Durkalić iz Uprave za vanredne situacije.

On objašnjava da su pirotehnička sredstva klasifikovana u ukupno četiri razreda, od kojih su poslednja dva rezervisana za profesionalne vatromete koje mogu da kupuju samo lica s posebnim odobrenjem, te da je klasifikacija napravljena u zavisnosti od količine eksplozivne materije i njenih karakteristika. "Na svakom legalnom pirotehničkom sredstvu mora da stoji u koji rezred spada", objašnjava Durkalić. Stručnjaci posebno upozoravaju da se receptura za spravljanje pirotehničkih sredstava ne traži na internetu, jer nije precizna, što znači da u toku pripreme može doći do eksplozije, samim tim i do opasnih povreda.

Kazne do 60 dana zatvora i 800.000 dinara

Dodajmo da Zakon o javnom redu i miru zabranjuje neovlašćeno paljenje petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava na javnom mestu, na način kojim se ugrožava javni red i mir, odnosno bezbednost građana. Kazne za preduzeća su do 800.000 dinara, a ukoliko pirotehnička sredstva neovlašćeno koriste maloletnici, roditelji mogu biti kažnjenji novčano, do 30.000 dinara, odnosno do 30 dana zatvora. Novčana kazna za odrasle koji neovlašćeno koriste pirotehniku je ista, ali je predviđena zatvorska kazna duplo veća. (Dejan Stojičić)

Saznajte kako na problem upotrebe petardi gleda Teleplov.

  • Galawix

    26.12.2011 21:45
    Hmmm...
    "Nije bilo posebnih žalbi građana na bacanja petardi, niti je na području moje policijske ispostave bilo nekih neželjenih događaja koji bi za posledicu imali fizičke povrede"

    Bravo majstore. A kako bi bilo sa malko preventive, pa da se neželjeni događaji ni ne dese? Treba neki balavac nekome oko da izbije, pa da reagujete? Nema žalbi kažeš, ha? Sjajno, fantastično.

    Ah, čekaj! Nije bilo "posebnih" žalbi! Običnih, neposebnih je bilo, ili? Tri obične, kao jedna posebna? Pa na tri posebne razmišljaš o reagovanju? Katastrofa, majstore, ta tvoja policija.
  • Pezos

    26.12.2011 15:34
    mirna deca
    danas oko 13h naša mirna deca petardama zapalili vagon na sporednom koloseku kod železničke stanice u Petrovaradinu, RTV stigla kad je požar ugašen a policija u štrajku 15min pošto su i vatrogasci otišli. Brzina je vrlina :)
  • cole

    26.12.2011 15:16
    ?
    Može li neko da mi odgovori na ovo pitnje? Policija je u štrajku pa ne mogu da registrujem vozilo. Da li to znači da ne mogu da mi pišu prijanu ili štrajkuju samo kada su njihove obaveze u pitanju i šta ako mi istekne više od mesec dana od registracije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti