Želimir Žilnik dobitnik Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije, saopštili su organizatori Festa.
Želimir Žilnik dobitnik Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti
Foto: 021.rs
Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i jugoslovenskog modernističkog filma, ali njegov opus uveliko nadilazi taj period i proteže se do današnjih dana.
 
U svojoj bezmalo šest decenija dugoj karijeri Žilnik je snimio oko 60 filmova. 
Njegovi prvi profesionalni dokumentarni filmovi, "Žurnal o omladini na selu, zimi", "Pioniri maleni mi smo vojska prava" i "Nezaposleni ljudi", postižu veliki uspeh na Beogradskom festivalu kratkog igranog, animiranog i dokumentarnog filma.
 
Žilnikov prvi igrani film "Rani radovi" (1969), groteska o grupi mladih protagonista koji šire svoja beskompromisna marksistička uverenja po ruralnim predelima Vojvodine, dobija Zlatnog medveda na Berlinalu. Žilniku je tada bilo 27 godina.
Nakon problema sa cenzurom i opstrukcijama, početkom sedamdesetih žilnik odlazi u emigraciju u Nemačku. Snima sedam kratkih filmova, kao i dugometražni igrani film "Raj" (1976).
 
Ti filmovi su među prvima tretirali temu gastarbajtera u Nemačkoj.
 
Krajem sedamdesetih se vraća u SFRJ, a direktor SNP-a Miloš Hadžić uključuje  ga u pozorišni rad. 
 
U tom periodu sarađuje sa braćom Vranešević iz "Laboratorije zvuka", a krajnji rezultat je "Gastarbajter opera" koja je premijeru doživela 1977. godine. Počinje da režira filmove i doku-drame za TV Beograd i TV Novi Sad. Neke od njih nagrađivane su na televizijskim festivalima u zemlji i inostranstvu. 
 
Osamdesetih godina, filmovima kao što su "Druga generacija" ili "Kako se kalio čelik" tematizuje nagoveštaj političkih i socijalnih promena u tadašnjoj Jugoslaviji. Veliki pažnju javnosti izazvao je kasnije i film "Tito po drugi put među Srbima" (1994).
 
Tokom osamdesetih, kao i devedesetih u nezavisnim produkcijama, nastaju i Šilnikovi igrani filmovi koji su dobijali najznačajnije nagrade domaćih festivala, a film "Marble Ass"  dobija specijalnu nagradu "Teddy Bear" na Berlinalu 1995.
 
Problemi u zemljama centralne i istočne Evrope, a naročito problemi izbeglištva i migracija na granici sa Evropskom unijom, Žilniku su inspiracija za tematski ciklus u kojem snima filmove "Kenedi se vraća kući2 (2003), "Gde je Kenedi bio dve godine" (2005), "Evropa preko plota" (2005), "Destinacija Serbistan" (2015), i "Najlepša zemlja na svetu" (2018).
 
Žilnik je rođen u Nišu u logoru 1942. godine, roditelji su mu bili ilegalci, koji su sklopili jedan od prvih partizanskih brakova, a detinjstvo je proveo u Zemunu kod babe i dede. Kasnije je prešao kod tetke u Novi Sad.
 
U njegovim filmovima igrala su prepoznatljiva imena srpskog glumišta, ali su se zahvaljujući njemu neki i proslavili u filmskoj industriji. 
 
Pokretne slike iz Žilnikove "radionice" prikazivane su na skoro svim meridijanima, a brojni radovi uvršteni su u kolekcije inostranih art galerija i muzeja savremene umetnosti.
Dobitnik je nagrada za životno delo Filmskog festivala Herceg Novi i Festivala autorskog filma, pripala mu je i nagrada Centralnoevropske inicijative na 30. Filmskom festivalu u Trstu.
 
Njegova dela se u različitim retrospektivama danas prikazuju u čitavom svetu: Cinemateca Argentina, 2018; Mar del Plata Int. Film Festival, 2017; Anthology Film Archive, New York & Harvard Film Archive, 2017; Ankara Int. Film Festival, 2016; DocLisboa, 2015; Arsenal, Berlin, 2015; Int. Film Festival, St. Petersburg, 2015; Cinusp, Sao Paulo, 2014; Thessaloniki Int. Film Festival, 2014, itd.
  • mile

    03.02.2024 08:41
    Svaka čast majstore. Veliki umetnik !
  • Liman

    01.02.2024 15:04
    Bravo za Žilnika. Ako je iko zaslužio, to je on!
  • Bravo

    01.02.2024 14:40
    Divna vest! Lepo je znati da ovakvi ljudi hode među nama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".