FOTO, VIDEO: GSP će omogućiti i druge načine kupovine e-karte u autobusima

U autobusima GSP-a od ponedeljka, 5. februara, papirne karte kod vozača će se prodavati po višim cenama, dok će sadašnja, niža cena, i dalje važiti za elektronske karte.
FOTO, VIDEO: GSP će omogućiti i druge načine kupovine e-karte u autobusima
Foto: 021.rs
Ovo znači da će kod vozača karta za gradsku liniju biti 100, odnosno 150 dinara za prigradsku liniju, a za korisnike e-novčanika će ostati 65 za gradske i 110 dinara za prigradske linije.
 
Nove više cene počinju da se primenjuju dve nedelje nakon što je počela prodaja elektronskih karata.
 
Kako bi se elektronske karte promovisale, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac se sa direktorom GSP-a Ivanom Radojičićem danas provozao od Banovine do Srpskog narodnog pozorišta, i tom prilikom su testirali validaciju karte na ulazu i izlazu iz vozila.
 
Vožnja je bila u autobusu koji nije išao redovnom linijom, ali je nekoliko građana, pošto su videli broj linije 1 na displeju, ušli i kratko se provozali. Tom prilikom su mogli čuti dvojicu funkcionera kako pričaju o prednostima novog sistema.
 
Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je ocenio da je uvođenje sistema "NS smart" u protekle tri godine donelo brojne benefite građanima i da se sa elektronskim kartama nadograđuje sistem.
 
"Ovaj sistem je jednostavan za korišćenje, kao što smo mogli da vidimo i uverimo se. Ono što je isto važno je da će i vozači biti rasterećeni i da će se usredsrediti na vožnju, što na kraju utiče na povećanje bezbednosti u saobraćaju", naveo je zamenik gradonačelnika.
 
 
Direktor GSP-a Ivan Radojičić je govorio o prednostima elektronskih karata, naveo je da vozači po smeni prodaju i do 300 papirnih karata, tako da će novi sistem omogućiti da manje vremena troše na prodaju, ubrzavajući tako prevoz.
 
Prema njegovim rečima, planira se uvođenje i drugih načina plaćanja, kao što je omogućavanje da se preko e-bankinga dopunjuje e-novčanik, da se preko aplikacije "NS smart" kupi karta, tako što će se nakon plaćanja dobiti link koji će putnika voditi do "QR koda" koji će potom validirati, što je slično sistemu slanja SMS-a koji postoji u nekim drugim gradovima.
 
 
 
Radojičić kaže i da u Novom Sadu ne mogu da se uvedu karte koje traju 60 ili 90 minuta, slično kao u Beogradu, jer je sistem prevoza organizovan zonski.
Između ostalog, na današnjoj promociji novog sistema pojavio se i aktivista pokreta Bravo Miran Pogačar, koji je podsetio na primedbe u vezi sa ovim sistemom koje su ranije izneli.
 
On je Radojičića pitao šta će se desiti i ko će odgovarati ako građani ne prihvate ovaj način plaćanja prevoza, već nastave da karte kupuju kod vozača, po većoj ceni. 
 
Direktor GSP-a nije direktno odgovorio na pitanje, ponavljajući uglavnom već izrečene stavove o benefitima sistema i daljim planovima. 
  • Olja

    03.02.2024 09:47
    Gde
    Ne rece gde se kupuju karte
  • Fića

    03.02.2024 08:50
    Prevoz u NS
    Mangupska posla...!
    Na kvaran način dižu cene gsp - a, jer, eto "vozači su preoptetećeni naplatom voznih karata"...!
    Posebno ih "opterećuje vraćanje kusura..."...!!
    Pa, "hajde da zaokružimo"...!!!
    More, zaposlite konduktere, da ne beži narod iz Ostataka Srbije.
    A, posebno mladi i školovani.
  • Franja

    02.02.2024 20:41
    Koliko?
    Koliko košta karta u Beogradu i koliko u Novom Sadu. Pitajte i objavite koliko košta godišnja karta u Beogradu za penzionere i koliko u Novom Sadu. U nekim državama besplatno putuju penzioneri u Evropi. Zanači da ako ne stanujem u Beogradu, a isto sam penzioner Srbije, treba da platim više u Novom sadu. Surta će Beograđani platiti da dođu u Novi Sad manje nego ja iz Novoh Sada za Beograd?
    Pitanje: dali stanice za ulaz i izlaz putnika po potrebi putnika ili nešto drugo. Jer autobus ne staje kod Bolnice nego jedan čosak pre i jedan čosak posle u jednom pravcu. Dosta bus stanica između ima na sredinu dva ulice poprečne. Dali su oni zbog putnika ili obratno zbog VLASNIKA autobusa.
    A Evropskim gradovima naročito u većim u vozilima ima taster da želim izaći na sledećem ćošku, amtakav tasteri u našim autobusima zšto ne koristimo? MMoűda zog toga őto autobusi ako ima izlaz stane na éosku ulice, ako se ne kristi taster i ne éeka niko na éosku bus ne staje vozi dalje. Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".