Otvoren Kabinet za hemofiliju

Pacijenti koji boluju od hemofilije, sklonosti ka krvarenju koje ne može da se zaustavi, od danas će laboratorijske analize moći da urade za 15 minuta u novosadskoj Klinici za hematologiju.
Pacijenti koji boluju od hemofilije, sklonosti ka krvarenju koje ne može da se zaustavi, od danas će laboratorijske analize moći da urade za 15 minuta u novosadskoj Klinici za hematologiju.

Ova opcija predstavljaće spas za oko 140 ljudi u Vojvodini koji pate od ovog poremećaja zgrušavanja krvi, jer će lekari imati sve neophodne podatke za prepisivanje pravovremene terapije. Hemofilija predstavlja promenu faktora koji utiču na koagulaciju krvi, zbog čega obolelima teško zarastaju rane i može da se desi da iskrvare do smrti.

Kako saopštavaju u Kliničkom centru Vojvodine, pravovremena terapija je najbitnija za pacijente sa ovim ozbiljnim poremećajem.

"Kabinet ima najsavremeniju opremu, kakva je retka i u centrima u svetu. Takođe, i lekovi koji su veoma skupi, te je i stoga bitno njihovo pravilno doziranje. Jako je važno da lečenje ove bolesti počne što ranije, jer ukoliko se ona zapusti, pacijenti postanu invalidi", navode iz Kliničkog centra Vojvodine.

Sa obzirom na to da telo stvara antitela koja otežavaju terapiju, Kabinet za hemofiliju omogućiće lekarima da za samo četvrt sata analiziraju uzorak i prepišu odgovarajuću dozu lekova za koagulaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti