Budžet grada ipak usvojen

Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet od 22,2 milijarde dinara.
Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet od 22,2 milijarde dinara.

Nakon završetka rasprave, usledila je dvočasovna pauza zbog toga što, kako se saznaje, nije postojala većina za izglasavanje budžeta. LSV nije hteo da glasa za budžet ako se sa dnevnog reda ne povuče obrazovanje Agencije za upravljanje kapitalnim investicijama, piše Dnevnik. Ipak, ta tačka i dalje je na dnevnom redu, iako je budžet usvojen. Da problema ima videlo se još jutros, jer je početak sednice kasnio dva sata zbog konsultacija unutar vladajuće koalicije.

Makarić: Pet i po milijardi za investicije, milijarda za puteve

Potom je došlo do neuobičajenog neusvajanja zapisnika s prethodne sednice Skupštine grada i natezanja oko dnevnog reda, na kojem je najvažnija tačka – budžet za narednu godinu. Od nešto više od 22 milijarde koliki je iznos budžeta, milijarda bi trebalo da bude potrošena na puteve, a Zavod za izgradnju grada će na raspolaganju imati još pet i po milijardi za investicije, kaže član Gradskog veća zadužen za finansije, Živko Makarić. "Planirana je četvrta faza Bulevara Evrope, izgradnja kanalizacione mreže u prigradskim i gradskim naseljima, izgradnja potisnog vodovodnog i kanalizacionog voda između Kaća i Budisave, kao i izgradnja fabrike vode na sremskoj strani grada", kaže Makarić.

Planirana su i značajnija izdvajanja za Arhiv grada, privrednu halu na Rimskim Šančevima, izgradnju mesne zajednice u Sremskoj Kamenici, Osnovnu školu "Dositej Obradović", završetak vrtića u Radničkoj ulici, objekat Doma zdravlja u Futogu, te most koji će povezati kej i Ribarsko ostrvo.

Nema para za nezaposlene trudnice

Ništa od navedenog nije bilo dovoljno da budžet dobije podršku odobornika Ujedinjenih regiona Srbije, koji su napustili sednicu Skupštine grada, jer je većina predvođena demokratama odbila njihov predlog da se svim nezaposlenim majkama u Novom Sadu, godinu dana nakon porođaja iz budžeta grada isplaćuje po 20.000 dinara mesečno.

Bivša gradonačelnica, Maja Gojković, koja pripada ovoj odborničkoj grupi, kaže da je to neshvatljivo, jer je ovogodišnjim zakonskim izmenama omogućeno da Grad prihoduje oko tri i po milijarde dinara više nego pre, a da bi za nezaposlene mlade majke bilo potrošeno tek nešto više od desetine te sume. Živko Makarić odgovara da to ipak nije mali iznos, jer čini polovinu trenutnih socijalnih davanja, a problem bi nastao dodatnim prilivom stanovništva u grad, koji bi bio motivisan ovom vrstom pomoći. On smatra da tako nešto trenutno nije moguće i da Grad ne zapostavlja porodilje, jer onim zaposlenim obezbeđuje pun iznos zarade za vreme porodiljskog odsustva, subvencioniše vantelesnu oplodnju i pomaže ih na druge načine.

Gojković: Troše pare za reprezenaciju i putovanja

Ipak, ova vrsta neslaganja između DS-a i URS-a nije jedini razlog za to što odobornici Ujedinjenih regiona nisu podržali budžet, kaže Maja Gojković. "Predviđene su ogromne stavke za putovanja, od kojih mi nikako da vidimo neku korist, nekakvog investitora. Predviđene su ogromni troškovi reprezentacije za javna preduzeća, plaćeni oglasi u novinama, pa da se direktori propalih javnih preduzeća fotografišu", navodi bivša gradonačelnica. Međutim, šef demokrata u Skupštini grada, Božidar Protić, kritiku Ujedinjegnih regiona Srbije ocenio je shizofrenom, jer je predlog budžeta u Skupštinu grada stigao s potpisom zamenika gradonačelnika, Zorana Mandića, koji je iz redova URS-a.

Lepe reči za gradsku vlasti i budžet nema ni šef radikala u Skupštini grada, Đurađ Jakšić, koji smatra da budžet predstavlja samo kulminaciju neodgovornosti i bahatosti skupštinske većine. "Kada to kažem u prvom redu mislim na potpuno nerealnu projekciju budžeta i u prihodnoj i u rashodnoj strani. Prihodna strana je precenjena, neće biti ostvarena, a rashodna strana je potcenjena i najverovatnije će biti ostvarena u većem iznosu od onogo što je planirano", smatra Jakšić. On dodaje da vlast nastavlja da najveći deo prihoda troši na tekuću i javnu potrošnju, umesto da ih usmeri na projekte čijom bi se realizacijom otvarala nova radna mesta. (D.S.)

  • Arsenije

    02.01.2012 21:04
    @Mustra Bechka
    Zaista bi bilo interesantno napraviti pregled putovanja ovih juriosnika iz SPO-a (ko, kada, gde i zasto je putovao, koliko je deviznih dnevnica placeno...). Za neke se vec zna, ali jedan kompletan pregled bi ,mnogo vise kazao od hiljadu reci.
  • UA!

    29.12.2011 17:36
    A jesu li se..
    ..dogovorili i koliki je njihov deo, po glavi?
  • Zoki

    29.12.2011 15:16
    Radikal bez ...
    Maja opet počela da se liže sa radikalima. Sprem'te se, sprem'te ... izgleda da se vraća u staro jato čim URS ne pređe cenzus. Fuj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti