Novi Sad želi kompletno pokrivanje video nadzorom

Informatika planira da uđe u projekat javno privatnog partnerstva kojim bi se optičkom mrežom pokrio ceo Novi Sad u narednih šest godina.  
Skupština grada podržala je predlog da Informatika uđe u projekat javno privatnog partnerstva kojim bi se u narednih šest godina optičkom telekomunikacionom mrežom pokrio ceo grad i sva prigradska naselja.

To bi budućeg partnera stajalo oko 50 miliona evra, a oko 2.400 kilometara optičkog kabla priključilo bi se na postojeću mrežu. Trenutno je u Novom Sadu postavljeno 150 kilometara telekomunikacione mreže pomoću koje je grad velikim delom pokriven video-nadzorom, a na desetak lokacija postoji i mogućnost besplatnog interneta.

"Pored širenja video nadzora, to bi gradu donelo mogućnost IP televizije, telefonije, daljinske kontrole saobraćajne signalizacije ili daljinskog očitavanja mernih uređaja korisnika javnih servisa", kaže za 021 direktor Informatike Zoran Delić. On navodi da će Grad od ovog projekta zarađivati iznajmljivanjem mreže provajderima kablovske televizije i interneta.

Tender za izbor privatnog partnera bi bio raspisan u januaru i on će se birati međunarodnim konkursom, a prema planu, snosio bi sve troškove izgradnje. "Grad bi ostao vlasnik mreže, a svi servisi od interesa za grad i dalje bi bili besplatni. Predviđeno je da javno privatno partnerstvo traje 25 godina. U prvim godinama, 75 odsto prihoda bi išlo investitoru, dok ne povrati uloženi novac, a nakon toga prihodi bi bili deljeni po pola", kaže Delić.

Predsednik Sindikata radnika u stambeno-komunalnoj delatnosti Zoran Radosavljević kaže da ovakvim javno privatnim partnersvom neće biti ugrožen status zaposlenih i preduzeća. - Naprotiv, ovim modelom ulaska drugog kapitala u gradsko preduzeće povećaće se imovina Informatike. S druge strane, neće biti ugroženi interesi Novosađana jer je na njima da pojedinačno odluče da li će koristiti optičku mrežu - smatra Radosavljević.

Projekat predviđa da direktan pristup mreži ima 147.000 domaćinstava po principu da optički kabl ide direktno do lokacije zainteresovanog korisnika.

  • samo malo razmisli

    24.01.2012 12:08
    kakav deal!
    znači u prvih par godina (recimo 5) privatni partner treba da povrati sav uloženi novac 50,000,000.00 evra (uzimajući 75% od prihoda), a onda ostatak od 25 godina (recimo 20) koliko traje saradnja, ubire 50% od prihoda (n desetina miliona evra), pa ovakav deal ja ne znam ko bi propustio, otvorim firmu, dobijem posao, uzmem od banke kreditnu liniju (u zalog dam dobijeni posao ili sta god), vratim banci dug za par godina, sve sa kamatom, i obezbedim svojih 17 sledecih generacija, malo trivijalizovano, ali opet mnogo dobar deal za privatnog partnera, i osigurane ultra-visoke plate za nase uslove u Informatici ciji se zaposleni, jadni, ubise od posla :) he, he... pa zasto Grad ne bude "privatni partner" pa da prihodi ostanu u gradu??? verovatno jer to nije u interesu gradjana. samo jos jedna sema u nizu...
  • Kukulele

    31.12.2011 14:17
    Malo li je?
    Pa super,valjda neće i u kanalizacione sisteme postaviti opremu za nadzor da vide šta jedemo !!!
  • Prioriteti?

    30.12.2011 22:51
    Šta su to prioriteti?
    Rubovi grada u kojima žive poreski obveznici (koji plaćaju poreze) nemaju asfaltirane ulice, nemaju kanalizaciju ...

    Da li je moguće da neko misli da je važnije da ljudi budu snimani od toga da deca ne hodaju po blatu do svojih kuća????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti