Obeležavanje godišnjice racije u južnoj Bačkoj

Sedam decenija od zloglasne racije u južnoj Bačkoj, u kojoj su mađarski fašisti na najsvirepiji način ubili i pod led Dunava i Tise bacili više hiljada ljudi, među kojima oko 80 dece, biće obeleženo u Čurugu 4. januara, saopštilo je danas Memorijalno društvo "Racija 1942".
Sedam decenija od zloglasne racije u južnoj Bačkoj, u kojoj su mađarski fašisti na najsvirepiji način ubili i pod led Dunava i Tise bacili više hiljada ljudi, među kojima oko 80 dece, biće obeleženo u Čurugu 4. januara, saopštilo je danas Memorijalno društvo "Racija 1942".

Parastos nevinim žrtvama će tog dana u podne, u Hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg, služiti episkop bački Irinej uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke. U nastavku programa obeležavanja racije biće položeni venci na zgradu Topalovog magacina, budućeg Muzeja žrtava racije u Čurugu, a potom će u Spomen vrtiću pri Osnovnoj školi "Đura Jakšić" biti prikazan film "Racija".

Memorijalno društvo "Racija 1942" u saopštenju ističe da su u posleratnoj Jugoslaviji podaci o žrtvama racije bili "nepotpuni, iskrivljeni a istina prećutkivana, jer je broj ubijenih drastično smanjen, a nikad nije sačinjen popis žrtava".

Prema podacima mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao poslanik Stranke malih posrednika u ondašnjem parlamentu Mađarske Endre Bajči Žilinski, januarska racija 1942. godine odnela je najmanje 12.763 žrtve. Memorijalno društvo je, tokom tri godine rada, došlo do dokumenata i svedočanstava koja potvrđuju tačnost tvrdnji Žilinskog, koji je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava racije u južnoj Bačkoj.

Nedavno je tom Memorijalnom društvu dostavljen i članak iz švedskog lista "Socijaldemokrata" iz oktobra 1942. godine, u kojem novinar Nils Hornej, iz pouzdanih mađarskih izvora, navodi da je u toj raciji pobijeno 10.000 Srba.

U saopštenju se podseća da se regent Mađarske Mikloš Horti pojavio u svojstvu svedoka na Nirnberškom procesu nacističkim zločincima i da se izvukao od odgovornosti za genocid nad civilnim stanovništvom, u prvom redu Bačke. On je tokom Drugog svetskog rata oslobodio oficire koji su počinili raciju po njegovom nalogu, među njima i nedavno preminulog Šandora Kepira, jednog od ključnih učesnika Novosadske racije.

Mađarska fašistička vlada je, pod pokroviteljstvom šefa države Hortija, mesecima pripremala raciju u južnoj Bačkoj, u kojoj je tokom januara u 15 mesta izvršen pokolj nevinog stanovništva, u prvom redu srpskog, jevrejskog i romskog, ali i drugih nacionalnosti. Među žrtvama je bilo i 80 dece do 15 godina starosti, najmanje 15 sveštenika Srpske pravoslavne crkve i jedan rusinski pravoslavni sveštenik.

  • Srbin

    31.12.2011 13:21
    @1 i @G
    Mani se komentara o "Vojvođanima" i Vojvodini.Ovde nema mesta politici.Ne slažem se uopšte sa načinom na koji je G postavio komentar,ali isto tako se ne slažem ni sa tvojim odgovorom.
    To su jako plitki komentari.
    Činjenica je da su tada stradali Srbi iz Vojvodine,a ne generalno Vojvođani.
    I uspomenu na njih blatite i jedan i drugi sa vašim komentarima.
    Pročitajte stihove što sam tek juče čuo i biće vam jasno.
    Citat:
    "Žao mi je svih ljudi
    kroz vekove što su pali,
    krv prolili za slobodu
    koju su nam darivali.
    Žao mi je svih ljudi
    što su zbog nas hrabri bili,
    a mi im se nikad nismo
    kako treba odužili"
  • Štrand

    30.12.2011 22:33
    Novosadjani su bacani pod led na ŠTRAND-u a ne tamo gde je spomenik.
  • Gustavus

    30.12.2011 22:03
    Odgovor
    Inače to ne radim, smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje (živimo u demokratskoj državi), interesu je me, zbog čega sam dobio negativan glas na svoj komentar. Da li sam nekog uvredio ili sam izneo neke neistine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti