FOTO, VIDEO: Pogledajte veliki vatromet u Novom Sadu za Dan državnosti

Tačno u 20.30 časova povodom obeležavanja Dana državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.
FOTO, VIDEO: Pogledajte veliki vatromet u Novom Sadu za Dan državnosti
Foto: 021.rs
Vatromet je u isto vreme pušten u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske.
Tokom dana su izaslanik predsednika Srbije Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas pre ceremonije vence u Orašcu na spomenik voždu Karađorđu povodom Dana državnosti Srbije.
 
U Orašcu je intonirana himna Srbije "Bože, pravde".
U sklopu državne ceremonije obeležavanja Dana državnosti, vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju i pomen ustanicima.
 
 
On je dodao da se Dan državnosti obeležava na onom mestu i na onaj dan kada su se pre 220 godina ustanici okupili oko ideje i rekli da je vreme da brane svoj krst, svoju veru, svoje domove i pragove.
 
 
"Na njihovoj mučeničkoj krvi mi danas počivamo", istakao je vladika Jovan.
 
Predsednik Srbije dodelio je večeras na svečanoj ceremoniji u zgradi Predsedništva dodelio ordenje zaslužnim pojedincima i institucijama, a na spisku su bile diplomate, književnici, novinari, glumci, pevači, sportisti...
Praznik je obeležen i nizom drugih manifestacija.
 
U Kragujevcu u Staroj skupštini premijerka Ana Brnabić govorila je na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija", dok je u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.
 
U Beogradu je bio, takođe, najavljen i prikaz od 500 dronova, odnosno "Dron Show". Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde biće do sada najveće takvo izvođenje, koje čini 18.500 pojedinačnih efekata. Preko 30 odsto efekata namenski je proizvedeno u Španiji i Italiji u bojama zastave Srbije.
 
Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara.
  • Толико

    19.02.2024 11:55
    о
    Толико о штедњи и наивним људима како ће новац отићи у хуманитарне сврхе, само за "Српску нову годину" је потрошено преко сто милиона динара.
    Наивчине
  • Kokša iz Karovaca

    18.02.2024 20:50
    SNS
    To je umesto sveća, vatromet, .....
  • Dositej ...

    18.02.2024 04:27
    ...Obradović
    "Knjige, braćo moja knjige, a ne zvona i praporce!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti