Uskoro radovi na još dva bunara na izvorištu "Ratno ostrvo"

Na izvorištu "Ratno ostrvo" u narednim mesecima će se raditi obnova bunara BHD-3 i BHD-10.
Uskoro radovi na još dva bunara na izvorištu "Ratno ostrvo"
Foto: 021.rs
Tender za izbor izvođača je upravo raspisan, a rok za predaju ponuda je 1. mart.
 
Za ove radove pripremljeno je 18 miliona dinara. 
Predviđeno je da se u ovim bunarima sa horizontalnim drenovima obavi njihova hemijska i mehanička regeneracija.
 
Procenjeni rok za izvođenje radova je maksimalno 90 kalendarskih dana.
Obnova bunara se na novosadskim izvorištima redovno obavlja kako bi se produžio njihov životni vek, ali i kako bi se povećao kapacitet. 
 
Prošle godine su rađeni radovi na regeneraciji bunara BHD-3 i BHD-8 na izvorištu "Petrovaradinska ada", a 2022. godine na BHD-6 i BHD-7. Na "Ribarskom ostrvu" 2023. godine je obavljena zamena elektro i druge opreme u bunaru BHD-4, dok je 2022. godine regenerisan bunar BHD-7, a 2021. godine BHD-9 i BHD-10, kao i još četiri bušena bunara. Prošle godine je nova oprema ugrađivana i na jedinom ispravnom bunaru BHD-1 na izvorištu Štrand. 
 
"Vodovod" je 2021. godine na izvorištu "Ratno ostrvo" finansirao ugradnju nove opreme na BHD-5 i BHD-6, a na "Petrovaradinskoj adi" regeneraciju BHD-1 i BHD-5, kao i još 11 bušenih bunara. Svaki od ovih radova u proseku košta oko 20 miliona dinara sa PDV-om.
Osim regeneracije, rade se i veće sanacije kada se ugrađuju novi drenovi. Prošle godine je saniran bunar BHD-9 na izvorištu "Ratno ostrvo", dok je 2022. godine to urađeno sa bunarom BHD-4 na "Ratnom ostrvu", a 2021. godine na bunaru BHD-1 na Štrandu i BHD-6 na "Ratnom ostrvu".
 
Izvorište "Petrovaradinska ada" ima kapacitet od 600 litara u sekundi, "Ratno ostrvo" do 800, dok "Štrand", koji je većinom isključen već 15 godina zbog zagađenja, pumpa tek oko 100 litara u letnjim mesecima, što se pokazalo nedovoljnim za grad sa više od 400.000 stanovnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".