Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Pokrajinskoj vladi, prijem za uspešne studente

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, u Pokrajinskoj vladi Vojvodine je danas priređen prijem za studente prve godine osnovnih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
U pitanju su studenti koji studiraju maternji jezik, a dobitnici su stipendija Pokrajinske vlade za ovu školsku godinu. 
 
U ovoj školskoj godini stipendirano je ukupno devet najbolje rangiranih studenata prve godine, a pojedinačni iznos stipendija koja se daje deset meseci je 20.000 dinara.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević je naveo da stipendiranje "ima posebnu vrednost jer je namenjeno onima koji čuvaju jezik", onima koji su "najjači stražari nacionalnog identiteta" .
 
Rekao je da su u budžetu za iduću pkolsku godinu predviđena "i veća sredstva" za stipendiranje studenata odseka za romanistiku, slovakistiku, rusinistiku, hungarologiju, srpski jezik kao nematernji i srpski jezik i književnost, jer je očuvanje jezika "i te kako važno u uslovima tehničko-tehnološkog progresa gde virtuelna komunikacija uzima primat".
Milošević je ocenio je da je Vojvodina "izuzetan primer" očuvanja multikulturalnosti i višejezičnosti i naveo da je Pokrajinska vlada u poslednjih deset godina finansirala oko stotinu projekata vrednosti 40 miliona dinara, namenjenih predstavnicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica za istraživačke projekte koji se realizuju u saradnji s njihovim nacionalnim savetima.
 
Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš je podsetila na to da Međunarodni dan maternjeg jezika UNESKO slavi četvrt veka, a Filozofski fakultet brine o maternjim jezicima znatno duže, te ove godine navršava 70 godina rada.
 
"Mi smo jedinstvena institucija u kojoj se studira na pet maternjih jezika i to je svetionik koji treba da označi globalno obrazovanje. Danas se pod tim smatra studiranje na engleskom jeziku, ali naša misija je da sačuvamo i ove jezike, naročito u Srbiji i u Vojvodini, gde su oni i zvanični", kazala je Živančević Sekeruš.
 
Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko je ustanovio 1999. godine u spomen na studente ubijene 1952. u Daki, tadašnjem Istočnom Pakistanu, a današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.
  • Fuj49

    22.02.2024 08:05
    Bivši maternji jezik
    Maternji jezik je unakažen. Proces unakažavanja traje i dalje.
  • Ne s.

    21.02.2024 21:59
    Dje, ba, hrk, o umesto a...patrioti i maternji jezik su dva razlicita pojma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".