Novosadski profesori žurnalistike traže da se kazne oni koji prete novinarima

Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu tražili su od nadležnih da sankcionišu sve one koji novinarima prete smrću vređaju ih i pribegavaju nasilju.
Novosadski profesori žurnalistike traže da se kazne oni koji prete novinarima
Foto: 021.rs
Oni su pružili podršku i solidarnost novinarki Televizije N1 i asistentkinji na tom odseku Kseniji Pavkov i novinaru lokalnog radija i portala 021 Žarku Bogosavljeviću koji su dobili pretnje smrću i grube uvrede zbog svog izveštavanja.
Podsetili su da je to treći u u nizu događaja koji pokazuju izloženost novinara napadima, navodeći i primer novinarke lokalnog portala In Medija iz Inđije Verice Marinčić koju je radnik obezbeđenja Opštine "doslovno na silu izgurao" iz prostorija lokalne samouprave i onemogućio joj obavljanje novinarskog posla.
"Potom je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić Hegediš dobila pretnje smrću, a iste pretnje su upućene i članovima njene porodice i NDNV-u, kao i najteže šovinističke uvrede zbog kritike nacionalizma", naveli su u saopštenju profesori i asistenti.
 
Ocenili su da rad nezavisnih novinara u Srbiji postaje sve teži, a njihova elementarna bezbednost sve ugroženija.
 
"To je rezultat činjenice da institucije dugi niz godina ćute na pretnje novinarima, zbog čega, zajedno sa nosiocima vlasti u državi, snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, kao i za podsticanje na nasilje prema novinarima", piše u saopštenju profesora i asistenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • Zovem se Stevo

    15.03.2024 12:58
    INAČE
    Ana, usta i pero ti se pozlatili.
  • Zemlja čudesa

    13.03.2024 16:45
    Čemu ograničenje?
    Zašto ne bi bili kažnjeni svi koji prete drugim ljudima da će ih prebiti, ubiti i slično?
  • Zbogom pameti

    13.03.2024 16:21
    svaka čast na podršci kao Odseka ali morate istupiti svojim imenom i prezimenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".