Reakcije na napad na funkcionere SSP-a: "Odgovornost snose Đurić i Gradski odbor SNS-a"

Predstavnici pokreta i stranaka opozicije osudili su napad na predsednika Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimira Vrsajkova i pokrajinsku poslanicu Maru Puškaš.
Reakcije na napad na funkcionere SSP-a: "Odgovornost snose Đurić i Gradski odbor SNS-a"
Foto: 021.rs
U Građanskom pokretu "Bravo" smatraju da "direktnu odgovornost za ovaj napad snosi Milan Đurić i Gradski odbor Srpske napredne stranke".
 
"Pored toga što ovakav napad svedoči o kulturi politički motivisanog, a samim tim sve učestalijeg nasilja koje generiše Srpska napredna stranka, s pravom se pitamo da li je ovo uvod u kampanju pred lokalne izbore koja će biti obeležena fizičkim napadima, ugrožavajući živote opozicionih aktera, ali i svih onih koji aktivno učestvuju u borbi za bolji i humaniji Novi Sad", navodi ovaj pokret.
Pokret "Bravo" zahteva od policije i tužilaštva da momentalno reaguju.
 
"Kada treba hapsiti aktiviste, policija i tužilaštvo revnosno pristupaju tom poslu, dok kada treba hapsiti nasilnike koji napadaju opoziciju i aktivne građane reakcija izostaje", navode iz ovog pokreta.
Pokret za preokret ocenjuje da je "Srpska napredna stranka dovela do toga da Novi Sad liči na nemačke gradove 30 godina prošlog veka". 
 
"Prebijaju se i zastrašuju politički protivnici, a opozicioni aktivisti i oni koji drugačije misle su praktično van zakona i predmet progona. Novi Sad je na dnevnom nivou postao grad fizičkih napada ili zlostavljanja ljudi drugačijeg opredeljenja", izjavio je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.
 
On navodi da "ni do danas nije procesuiran direktor Gradskog zelenila Miloš Egić", koji ga je, kako kaže, "napao i naneo mu fizičke povrede za vreme kampanje u decembru u Budisavi".
 
Zajedno za Novi Sad zahteva od nadležnih da reaguju i pod hitno pohapse napadače. 
 
"Takođe zahtevamo da se istraži poveznica između funkcionera SNS-a i vinovnika ovog nasilničkog akta. Podsećamo javnost da ovaj slučaj nije izolovan i da se ovakvi fizički napadi na aktiviste i opozicione političare dešavaju redovno od kako je SNS na vlasti u Novom Sadu", navodi Zajedno za Novi Sad.
 
Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković osudio je napad i pozvao policiju i nadležne institucije da tom slučaju pristupe odgovorno i pronađu počinioce.
 
Novaković je naveo da je taj napad "pokazatelj da građani žive u društvu u kom je fizički obračun sa političkim neistomišljenicima postao sve učestalija pojava, a da nasilje vreba na svakom koraku".
 
Gradski odbor Demokratske stranke (DS) navodi da su policija i tužilaštvo dužni da u najkraćem roku identifikuju, uhapse i izvedu pred sud nasilnike. 
 
Ističu da "nema nikakve sumnje u to da je napad bio isključivo politički motivisan i da odgovornost za napad snose aktuelna vlast u gradu i Srpska napredna stranka".
 
"Novosadska organizacija DS-a podseća na činjenicu da se gradska vlast u Novom Sadu već godinama koristi nasiljem kao metodom obračuna sa opozicijom i svojim neistomišljenjicima. Današnji napad na funkcionere i aktiviste SSP-a je direktna i nesumnjiva posledica dugogodišnje, uporne i sistematske kampanje blaćenja, satanizovanja i dehumanizacije protivnika aktuelne vlasti posle koje događaji poput ovog danas u Kaću predstavljaju jedinu moguću posledicu", saopštava DS. 
 
Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije osuđuje ovaj napad.
 
"Očekujem hitno hapšenje počinilaca ovog nedela koje je plod klime nasilja koju Srpska napredna stranka smišljeno godinama stvara preko kontrolisanih medija. Cela opozicija staće ujedinjena kao branik pred diktaturom u koju je Srbija uvedena. Samo su nas dodatno ujedinili i ojačali u odbrani osnovnih vrednosti", izjavio je predsednik POKS-a Vojislav Mihailović.
 
Akcija progresivne Vojvodine izražava zabrinutost povodom "sve otvorenije eskalacije nasilja koja ide na dugme s Andrićevog venca". 
 
Ekološki ustanak najoštrije osuđuje napad i navodi da su "politika SNS, dvanaest godina agresije, podela i mržnje, doveli do ovoga što danas živimo".
 
"Jesu li ovo ti slobodni, fer, pošteni, demokratski izbori o kojima Srpska napredna stranka priča", pita Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
 
"Pod hitno naći počinioce. Napad na bilo koga od nas je napad na sve nas", navela je predsednica novosadskog odbora LSV-Vojvođani Maja Mrnuštik.
 
Iz stranke Novo lice Srbije navode da pružaju punu podršku kolegama iz opozicije. 
 
"Pozivamo i pravosuđe da se probudi i povrati dostojanstvo, da procesuira kriminalace i zaštiti svoje građane", kažu u ovoj stranci.
 
  • Џуза

    06.04.2024 18:38
    Покрајинска посланица има неки имунитет,заступа и представља неку партију,грађане, ово само води у провокације за избијање грађанског рата између позиције,опозиције,грађана
  • Nije

    06.04.2024 18:32
    Lepo
    Ali nije isto nekoga popreko pogledati, pljunuti ili kosti polomiti
  • Мијић

    06.04.2024 18:17
    Мијић
    Србија се распала,и ту нема више одговорности,нити ће ко одговарати! Тражили сте хајдучију и добили сте.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".