"Prometej" proslavio 22 godine rada

Novosadska izdavačka kuća "Prometej" proslavila je 22 godine postojanja.

Novosadska izdavačka kuća "Prometej" proslavila je 22 godine postojanja.

Osnivač i direktor jednog od prvih privatnih izdavača u ondašnjoj Jugoslaviji, Zoran Kolundžija, naveo je da "Prometej" svojim knjigama promoviše evropske vrednosti i da se ponosi što se njegova izdavačka kuća setila godišnjice koja je zaboravljena, a reč je o 300 godina od smrti grofa Đorđa Brankovića koji je vek pre Prvog srpskog ustanka imao državotvoran san o Srbiji.

Kolundžija je dodao i da su neka izdanja "Prometeja" poput "Velikog rečnika stranih reči i izraza" doživela peto izdanje, odnosno 10. izdanje - "Priče o rečima" Milana Šipke ili 12. izdanje kao što je slučaj sa "Rečnikom jezičkih nedoumica" Ivana Klajna. On je podsetio da je "Prometej" ovih dana pokrenuo pretplatu na "Veliki englesko-srpski/srpsko-engleski rečnik" koji je priredio univerzitetski profesor u SAD, slavista i leksikograf Danko Šipka.

Da bi ilustrovao odnos države prema knjizi i Sajmu knjiga u Beogradu, on je rekao da je sajam, zajedno sa Egzitom i Gučom, uvršćen u sam vrh manifestacija u Srbiji, ali da za razliku od Guče i Egzita, koje stimuliše država, Sajam knjiga finansiraju izdavači, a njihov prihod koji ostane posle sajma prisvajaju drugi. On je pozdravio otvaranje novih knjižara, ali je ocenio da je to zasluga izdavača, a ne države.

  • Ministar za nadogradnju i ugra

    11.01.2012 14:30
    Dotacije
    Samo kad su poceli da kukaju ovi sto su redovno bili sufinansirani. To znaci da im je ukinuto, inace se niko u kulturi nije bunio protiv Exita, nije im do sada smetalo sto neko ko zaradjuje milione evra jos dobija na poklon, ali dosla maca na vratanca, a uskoro i mecka. To sto Novosadjani nisu solidarni sve dok im nevolja ne pokuca na vrata, obija se o glavu.
  • Jazz

    11.01.2012 08:16
    Sve čestitke Zorane, uspeo si u tome što si oduvek želeo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti