INFOGRAFIKA: Usporen rast broja birača u Novom Sadu - koliko ih ima?

U Novom Sadu je do 19. aprila upisano 340.817 birača, čime je nastavljen rast broja osoba koje će moći da glasaju na predstojećim izborima.
INFOGRAFIKA: Usporen rast broja birača u Novom Sadu - koliko ih ima?
Foto: 021.rs
Za četiri meseca u birački spisak je upisano više od 1.200 osoba. Do tog broja se dolazi kada se u obzir uzmu i osobe koje su izbrisane iz biračkog spiska usled smrti.
 
Od početka aprila je u birački spisak upisano 306 osoba, ali je birača za 123 više, jer je su u istom period iz spiska izbrisane 183 preminule osobe. 

Treba imati u vidu da se osobe u birački spisak upisuju što zbog promene prebivališta, ali i zbog toga što osamnaestogodišnjici dobijaju pravo glasa.

Podatke o ukupnom broju upisanih u birački spisak 021.rs je dobio od Gradske uprave za opšte poslove na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.
 
 
Ovo podaci, za sada, ne pokazuju velike "skokove" u rastu broja birača, kao što je bio slučaj u decembru.
 
Pred decembarske izbore, u Novom Sadu je tokom oktobra i novembra iz biračkog spiska izbrisano oko 3.000 osoba, da bi nekoliko dana nakon izbora 17. decembra isto toliko ljudi bilo upisano u spisak.
 
Na republičkim izborima u decembru, u Novom Sadu pravo glasa imalo je više od 337.000 birača, a sada je taj broj porastao za više od 3.500. 

Ukoliko se sadašnji trend upisa u birački spisak i brisanja iz njega usled smrti nastavi, moglo bi se očekivati da bi u Novom Sadu bilo oko 5.000 novoupisanih birača u odnosu na decembarske izbore. 

  • SNS

    24.04.2024 06:19
    BOT
    Mi NovoSađani iz Beograda moramo da istanemo u Beogradu. Tako rekao Šef. Beograd ne sme da padne.
  • Dile

    23.04.2024 19:24
    hmmm
    E pa sada ce morati ONi da biraju koje gradove ce da predaju - odnosno da bude onako kako jeste, a koje ce da na silu zadrze i nafiluju. Ustace i mrtvi da glasaju, i nepostojeci. Ako smo pametni - Vojvodina ode. Trebala je vec odavno.
  • Klara

    23.04.2024 13:35
    Svi studenti sasvim legalno mogu da prijave boravak u NS za vreme studiranja. U NS ima 50.000 studenata. Realno je da ih je bar 10.000 došlo iz drugih mesta, možda i više. Neki se prijave, neki ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.