Muzika iz kafića od sad samo uz "sertifikat"

Novosađani više neće moći da koriste kućne aparate i puštaju muziku za vreme odmora koji propisuje kućni red, a muzika iz kafića biće ograničena na najviše 35 decibela, odlučila je Skupština grada.
Novosađani više neće moći da koriste kućne aparate i puštaju muziku za vreme odmora koji propisuje kućni red, a muzika iz kafića biće ograničena na najviše 35 decibela, odlučila je Skupština grada.

Kako za 021 kaže pomoćnica načelnika za stambene poslove pri Gradskoj upravi za urbanizam Gordana Knežević, dosadašnja odluka da građani za vreme dnevnog odmora mogu da proizvode buku do "sobne jačine" nije bila dovoljno precizno definisana.

"U poslovno-stambenim zgradama gde se obavlja ugostiteljska delatnost, pravno lice ili preduzetnik na koga je registrovana firma ubuduće će moći da angažuje muziku jedino pod uslovom da poseduje izveštaj nadležne organizacije, odnosno inspekcije, o nivou buke koju proizvodi ta muzika", navodi Kneževićeva.

Iz kafića će "pevušiti" muzika od najviše 35 decibela

Nova uredba će uticati i na rad kafića koji se nalaze u stambenim zonama, jer će gazde ubuduće morati da dobiju sertifikat od nadležnog organa, u kom je tačno definisana jačina buke koju proizvodi muzika iz ovih lokala. Kontrole će vršiti Gradska uprava za inspekcijske poslove, a poštovanje kućnog reda će proveravati komunalna policija.

"Takođe je propisano da su stanari u vreme odmora dužni da se ponašaju na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi. Do sada je ta odredba sadržala neprecizan termin, da se buka toleriše do sobne jačine, a sada građani više neće moći da koriste aparate ili puštaju muziku koja smeta komšijama", kaže Kneževićeva za naš radio.

Nivo buke meriće se u tri intervala, dnevnom od 6-18h, večernjem od 18 do 22h i noćnom, od 22h do šest ujutru. Za prva dva termina, dozvoljena buka iznosi 35 decibela, dok je u noćnim satima dozvoljeno pet manje. Mandatna kazna za preduzetnike koji ne budu poštovali ove odredbe iznosiće 5.000 dinara, dok će pravna lica biti u obavezi da plate globe i do 20.000 dinara.

Vreme odmora u stambenim zgradama je od 16-18h i od 22-05h radnim danima, dok je vikendom zakonom garantovani odmor u jutarnjim časovima duži za dva sata.

(M.Sovilj - miodrag@021.rs)

Satiričnu verziju ove vesti možete pogledati u novoj epizodi Teleplova ''Merači buke''


  • sale novosadjanin

    21.01.2012 21:27
    samo uz sertifikat
    i 20 eura komunalci ili plavcu !!!!
  • 20.01.2012 17:29
    ivan
    Sto vise citam , sve mi vise nije dobro, sve vise mrzim ovu vlast, a i Evropu koja namece sve te nove zakone i pravila! Jos malo pa ce kaznjavati i za ispustanje gasova ( prdeza ) !
  • nesko

    20.01.2012 16:40
    pare
    Izgleda presusili svi izvori za naplatu od gradjana pa ce krenuti sa naplatom za red i disciplinu tj da kazne za sve i svasta a ljudima nije do zivota! Zasto ne kazne investitore zbog debljine zidova izmedju dva stana, gde se u tisini cuje kasalj,kihanje kao i razgovor preko telefona kroz te zidove !? Lokalima sa muzikom uveliko i debelo naplacuju tu muziku po ''povrsini prostora''?!Restorani kao izvor zarade su propali a ovi nemilosrdni u naplati za ''autorska'' prava deru kozu sa ledja,ne pitajuci koliko dugo radi restoran i kako posluje, tako da su mnogi osudjeni na propast a kao trudimo se d apoboljsamo uslugu i turisticku ponudu??!! Znaci li to da ako u restoranu slusamo radio stanicu isto placamo? a mozda i ta radio stanica isto placa za ''decibele'' i ''autorska'' prava? Samo pare ! ebale vas pare !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti