Aktivisti u četvrtak kod gradonačelnika

Aktivisti Društvenog centra, koji su tu alternativnu kulturnu instituciju bili osnovali u kasarni u Futoškoj ulici, odakle su isterani prošlog petka, sastaće se u četvrtak sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem.

Aktivisti Društvenog centra, koji su tu alternativnu kulturnu instituciju bili osnovali u kasarni u Futoškoj ulici, odakle su isterani prošlog petka, sastaće se u četvrtak sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem.

Oni će razgovarati o zahtevu da se mladima da više prostora za aktivnosti, navodi se u saopštenju te organizacije. Gradski čelnici su ranije izjavili da se slažu sa ocenama da je mladima potrebno više prostora u Novom Sadu, ali da principijelno ne mogu da se slože sa ilegalnim ulaskom aktivista u kasarnu. Aktivisti Društvenog centra tražili su od gradske vlasti da ne dozvoli prodaju napuštene kasarne u komercijalne svrhe, već da je otkupi i preda je omladinskim nevladinim organizacijama.

Aktivisti su saopštili da bivša kasarna "Arčibald Rajs" nije u vlasništvu Vojske Srbije, već u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu. U saopštenju za javnost, upitali su kako je onda moguće da je vojna policija intervenisala i iselila aktiviste i dodali da građane Srbije održavanje napuštenih vojnih objekata košta oko dva miliona evra. Oni su naveli da su u ranijem dopisu iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobili obrazloženje da je ta kasarna od juna 2006. godine stavljena na raspolaganje Republičkoj direkciji za imovinu i da je predviđena za prodaju.

Aktivisti Društvenog centra dodali su da im na zvaničan dopis, kojim se od Direkcije za imovinu traži dozvola za korišćenje kasarne, dok se ne reši njen imovinsko-pravni status, nikada nije stigao odgovor, kao što im nikada nije stigao odgovor ni na molbu za sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

  • Vatrogasac

    18.01.2012 07:11
    za Novosađanina
    Hvala Novosađanine, mi smo tražili od grada - vojske da nam bilo koji objekat ustupi, nama bi po građi odgovarao objekat kasarne jer često dovozimo olupine automobila gde su zaglavljeni leševi i treba nam veliki prostor da radimo, treba nam prostor i za mehanizaciju, za ljude koji u noćnoj smeni moraju da odspavaju, jer najviše je udesa baš noću i treba nam i ljudi i prostora...mi po novim standardima smo izolovan sektor civilni za vanredne situacije sem MUP-a i vojska nam je nadležna i nismo dobili kasarnu, ni ljudstvo, obiđite nas!


  • Vatrogasac

    18.01.2012 07:03
    za Jauzla
    Hvala Jauzla na razumevanju, o tome sam pisao, radimo težak posao sa malim brojem ljudstva radimo u smenama 24 h, i treba nam prostor i za istraživačke laboratorije kao što su svuda u svetu, kada se desi nešto slično poput launđža da se napravi inprovizovana prostorija za ispitivanje materijala za inženjere zaštite od požara, treba nam objekat sa prostorom za fizičke vežbe jer uslovi u kojima radimo su sve sem humani, radimo i van NS-a, a događa se ćesto 3 sudara teška, treba seći automobile, 2 požara u gradu, a nas je malo...i još mnogo toga...
  • Novosadjanin

    18.01.2012 01:44
    Vatrogasni dom
    Postoji jako puno problema u društvu, ali ja ne vidim kako je to povezano sa ovim o čemu se ovde priča? Da li će posle izlaska Društvenog centra ta zgrada pripasti vatrogascima? Ako hože ja ću prvi to pozdraviti, no bojim se da neće niti da je to bilo u igri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti