Slobodan Tišma: 'Od marginalca do priznatog pisca'

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Slobodan Tišma nada se da ga se, kako kaže, uzak krug poštovalaca neće odreći nakon što je, posle dugogodišnje alternativne karijere, primio najprestižniju  literarnu nagradu u Srbiji.
Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Slobodan Tišma nada se da ga se uzak krug poštovalaca neće odreći nakon što je, posle dugogodišnje alternativne karijere, primio najprestižniju  literarnu nagradu u Srbiji.

Poznati novosadski pisac, pesnik i muzičar navodi da je nagradu priželjkivao, iako bi ona mogla da znači ulazak u književni establišment od kog je tokom cele karijere bežao.

"Ja sam prešao taj put od marginalca do nekakvog priznatog pisca i normalno je da se javi sukob. Sa jedne strane je moja sujeta – svi smo sujetni, pa tako i ja, koji sam želeo da dobijem ovu nagradu i bilo mi je stalo da upravo mene izaberu. Sa druge strane, neko će možda pomisliti kako sam izneverio zavet mladosti da uvek budem sa strane", navodi ovaj umetnik.

Tišma je novinarima ispričao i anegdotu od ponedeljka, kada je drugi program RTS-a objavio da novosadski umetnik nije želeo da primi nagradu. Prema njegovim rečima, poziv novinara je usledio pre nego što je on uopšte znao da je osvojio nagradu, zbog čega nije ni krenuo za Beograd. "Najpre sam im rekao da dolazim. Onda sam razmislio i shvatio da imam važnija posla nego da se smucam po Beogradu i pričam o nagradi. Tad nisam ni znao da sam je dobio – šta sam trebao, da se pojavim tamo i hvalim nagradu, pa da ispadne da se ulagujem, ili da je kritikujem, pa da bude kontraproduktivno? I tako zamalo i da ne odem", kaže Tišma.

Protiv intelektualne svojine

Pevač uticajnih novosadskih bendova "Luna" i "La Strada" naglasio je i da se zalaže za ukidanje intelektualne svojine. Prema njegovim rečima, iako sebe smatra osobom dvadesetog veka koja se slabo služi novim tehnologijama, internet smatra poljem gde bi se sva umetnost morala distibuirati potpuno besplatno.

"Ja svog izdavača ne mogu da nateram da deli knjigu džabe. Da je izdajem sam, nemam ni novca, a ni preterane volje. Ali knjige su drugo. Na primer, smatram da bi sve što može da se pojavi na internetu moralo da bude besplatno i dostupno za skidanje svima. Ne vidim smisao u naplaćivanju umetnosti", navodi ovaj alternativni umetnik.

Tišma je nagrađen za knjigu "Bernardijeva soba", koja je izašla u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Odmah nakon dobijanja NIN-ove nagrade, u ovoj ustanovi odlučili su da štampaju još 3.000 knjiga u drugom izdanju, a istog dana stigla je ponuda za prevod dela na makedonski jezik.

Nagrađeni pisac se smatra i "osnivačem" Kulturnog centra, jer je ova institucija izrasla na temeljima Tribine mladih, retkog alternativnog kulturnog prostora koji je imao Novi Sad, a koju je šezdesetih godina, između ostalih, predvodio upravo Tišma. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • Retro

    19.01.2012 11:37
    Poslušajte muziku "La strade" i "Lune" iz vremena Tišminog bavljenja r&r u mlađim danima.
    Npr. pesmu "Ogledalo lune".
  • Ivan Kolenski

    18.01.2012 11:24
    Prognan na tle usled ruganja opaka,
    Džinovska mu krila smetaju da hoda.
  • Bernardica insajderica

    18.01.2012 09:05
    sta se tacno desilo...
    Tismu su hteli da snimaju za prilog koji je isao na drugom DNEVNIKU RTS vece pred proglasenje dobitnika NIN-a, gde je trebalo da svih 6 nominovanih za najuzi izbor pricaju o svojim nadama i ocekivanjima. Ovaj divni covek ne samo da nije zeleo da valja konvencionalne fraze, imao je drugi, bitniji razlog: bdi nad starom i bolesnom majkom i nije mu jednostavno da zapuca put Beograda jednim u sustini trivijalnim povodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti