Ipak ništa od zajedničkog pomena žrtvama Racije?

Iako je Grad najavio da će ceo Novi Sad 23. januara biti jedinstven u davanju pomena žrtvama Novosadske racije, Eparhija bačka tvrdi da nikakav dogovor nije postignut i komemoracija će se održati odvojeno.
Iako je Grad najavio da će ceo Novi Sad 23. januara biti jedinstven u davanju pomena žrtvama Novosadske racije, Eparhija bačka tvrdi da nikakav dogovor nije postignut i komemoracija će se održati odvojeno.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić saopštio je u utorak da će žrtvama Novosadske racije svi pomeni biti održani istoga dana, u ponedeljak, 23. januara, u podne. "Kao gradonačelnik Novog Sada ne mogu da dozvolim da se pomen zverski pobijenim ljudima održava u dve kolone i u dva različita dana, jer bol je jedan i sećanje je jedno. Nećemo se deliti nad žrtvama i pod spomenicima. Nebesko i zemaljsko, činovi i funkcije, levo i desno, nacionalno i građansko - sve je manje važno spram pijeteta prema žrtvama. Novi Sad će biti jedinstven 23. januara u podne", poručio je Pavličić.

"Nije tačna informacija da će Grad Novi Sad sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom održati zajednički pomen, jer se Grad tim povodom nije ni obratio Eparhiji bačkoj", navodi sekretar Eparhije bačke Slobodan Simić za RTV. Simić je dodao da takav dogovor nije postignut i da nije bilo ni pokušaja da se on napravi. "Što se nas tiče, mi ćemo 23. januara u 12 časova sa jevrejskom opštinom izaći na molitveni pomen koji će služiti njegova svetost patrijarh Irinej", rekao je Simić.

Prethodnih dana bilo je najavljivano da će gradske vlasti komemoraciju organizovati u subotu, 21. januara, a Srpska pravoslavna crkva u ponedeljak, 23. januara.

Prošle godine su Grad i Srpska pravoslavna crkva pomen žrtvama fašističkog terora takođe održale odvojeno. Kako su predstavnici Crkve naveli u svom saopštenju, na taj korak su se odlučili zbog "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju".

Memorijalno društvo "Racija 1942" objavilo je nedavno spisak na kom su imena 2.323 civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije "Novosadska racija", izvedene januara 1942. godine. Spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj likvidiranih. Prema ranijim podacima mađarskih vojnih krugova, januarska racija 1942. godine koju su mađarski fašisti izveli u 15 vojvođanskih mesta i sela, uključujući i Novi Sad, odnela je najmanje 12.763 žrtve.

  • @Anonimus

    18.01.2012 12:22
    Ahahaha, čuj ovog! :D Aaaaamiiiiinnnnn...došlo mi da se prekrstim kad sam ti pročitala post.
  • 18.01.2012 10:29
    Гордост
    Гордост је највећи грех, тако нас учи православље. Почетак гордости је тамо где завршава таштина, написао је Свети Јован Лествичник. Преосвећени Владико има ли гордости у Вама? Хришћански је праштати, зашто то не чините? О световним људима не желим ни слово да потрошим. Мишљења сам да су огрезли у таштини и другим неделима. Владико, опрости им, можда прогледају. Можда сретну Господа на путу за Емаус....
  • berolina

    18.01.2012 08:07
    o tempora, o mores

    ...Градоначелник и његова свита могу, наравно, присуствовати помену као и било који грађанин, али не могу учествовати у програму, у чијој припреми по својој жељи нису учествовали. На пријем после помена, у просторијама Црквене општине новосадске, нису позвани.

    O tempora, o mores!

    17. јануара 2012. године

    Из Канцеларије Епископа бачко...


    Quousque tandem abutere, Catilina/Vladiko/Gradonacelnice, patientia nostra?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti