FOTO, VIDEO: Ponovo blokirano glasanje na Filozofskom fakultetu, završena intervencija policije

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, članovi neformalne grupe STAV, ponovo su blokirali glasanje za Studentski parlament, nakon čega su stigle i policija i Hitna pomoć.
FOTO, VIDEO: Ponovo blokirano glasanje na Filozofskom fakultetu, završena intervencija policije
Foto: 021.rs
Nakon početka blokade su članovi komisije pozvali policiju i Hitnu pomoć, koja se ubrzo pojavila. Kako javlja reporter 021.rs, jedna članica izborne komisije prijavila je fizički napad na nju.
 
I policija i Hitna pomoć otišli su nakon što su pregledali studentkinje iz izborne komisije i STAV-a, uzeli izjave i napravili zapisnik.
 
Izbori za Studentski parlament na ovom fakultetu ponovljeni su nakon nešto manje od mesec dana, kada su takođe bili blokirani.
 
Tada je prijava poslata i Prosvetnoj inspekciji zbog sumnje na nepravilnosti izbornog postupka, ali se ona do danas nije oglasila.
Grupa studenata iz STAV-a smatra da su novi izbori raspisani nelegitimno, s obzirom da se inspekcija nije oglasila ni povodom prethodnih.
 
Glasanje je počelo oko 8 časova, kada je na fakultetu jedan deo kafića u prizemlju pregrađen panelima, a ulaz za glasače je bio omogućen na jednim vratima.
Ispred vrata su se nalazila dva mladića koja su okupljenima rekla da su studenti i da su tu kako bi očuvali mir tokom izbora, što je bio i zahtev uprave Filozofskog fakulteta.
 
Kako javlja reporter 021.rs, studenti STAV-a uredno su čekali u redu za glasanje dok nije došao na red jedan od njihovih članova. Studenti su potom počeli da se guraju i ušli grupno u prostoriju gde se održava glasanje.
 
Oni su na kutije i po panelima zalepili plakate na kojima piše "Jedna lista nije izbor".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Kako javlja reporter 021.rs, jedna od članica izborne komisije jeste i Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i nosilac liste Ruske stranke "Srbi i Rusi braća zauvek" na izborima u Novom Sadu 2. juna.
 
  
 
Nakon nekog vremena došle su tri patrole interventne policije, a Macak im je dala izjavu.
 
 
Blokada glasanja je trenutno u toku i nije poznato kada će biti okončana. Kako ističe STAV, ovo rade zato što smatraju da uslovi kandidovanja i glasanja za Studentski parlament nisu dobri ni po studente, ni po fakultet, ni po demokratiju.
 
  
 
Šta su zahtevi?
 
Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.
 
Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta. 
Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti. 
 
Studentkinja Mila Pajić ranije je za 021.rs rekla da sporni član iz Pravilnika mora da bude izbačen jer ne dozvoljava drugim kandidatima da se kandiduju za parlament.
 
"Nema izbora, zato što nemamo izbora", ističe Pajić.
 
Inače, kandidaturu za parlament je predala samo jedna opcija - Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • Vladan

    16.05.2024 09:52
    @Ops

    Misliš kao kad ovi sektaši hoće da nameću svoje hramove na Limanu?
  • Rade

    14.05.2024 17:19
    Bune se a ne znaju ni da se potpišu i hoće još vlast! Ugledali se na svoje nalogodavce!
  • КиЗа

    14.05.2024 16:56
    Искрено
    Батина је из Раја изашла.
    Америка то зна!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti