Nestorovićev pokret se žalio na odluku GIK-a u Novom Sadu: Imaju li dovoljno žena na listi?

Grupa građana "Mi - Snaga naroda" Branimira Nestorovića podnela je prigovor na odluku Gradske izborne komisije da im se odbije lista jer nema 40 odsto žena.
Nestorovićev pokret se žalio na odluku GIK-a u Novom Sadu: Imaju li dovoljno žena na listi?
Foto: 021.rs
Prigovor je podnet u sredu, u večernjim satima, pred sam istek roka za žalbu, te GIK treba u roku od 48 sati da odluči o žalbi.
 
Rok za proglašavanje zbirne izborne liste za Novi Sad je petak, 17. maj, do 23.59 časova. Međutim, ukoliko GIK odbije prigovor, a Nestorovićeva grupa se žali Višem sudu, onda će se na proglašenje zbirne izborne liste čekati još nekoliko dana. 
 
Lista "Mi Snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović - Novi Sad", odbijena je 14. maja. Ova lista je predložila 21 kandidata za odbornike, na listi se nalazilo 13 muškarac i osam žena, a GIK je utvrdio da je odnos između njih 62:38, čime nije ispunjen uslov o minimalnom procentu žena na izbornoj listi.
 
U prigovoru se ova grupa građana poziva na to da je GIK već proglasio dve liste koje ne ispunjavaju ovaj uslov - to su lista koju predvodi Aleksandar Odžić i "Za prave stvari podrži Gari". Na obe ove liste ima 14 muškaraca i devet žena, te je odnos u procentima 61 prema 39. 
Pozvali su se na još nekoliko sličnih primera iz Surčina, Zemuna, Niša i Subotice.
 
Osim toga, iz "Mi Snaga naroda" navode da je njihov kandidat koji je bio na 21. mestu na listu opozvao saglasnost za kandidaturu, pa prema tome njihova lista ima 20 kandidata, tj. 12 muškarac i osam žena, čime su ispunjeni potrebni uslovi. 
 
Podsetimo, u Novom Sadu je do sada proglašeno 14 izbornih lista. Postoji mogućnost da bude proglašena lista "Zajednice Srba", ukoliko su podneli žalbu Višem sudu, dok je koalicija "Ratni veterani za Novi Sad" imala rok od 48 sati da prikupi oko 250 potpisa, ali nije poznato šta su uradili. 
  • Trt

    17.05.2024 12:33
    @Realno
    Ako imaju za odbornika nekog 'genija muškarca" (u šta iskreno sumnjam), on će stati i među tih 60% pošto je sigurno od nekog tu bolji. A ako nemaju da istaknu 40% žena sa više od dva razreda osnovne, onda ni nisu ozbiljna politička opcija i ne treba im dati da pare iz budžeta troše na izbore, smatraj to malim civilizacijskim testom.
  • Сима страхота

    16.05.2024 21:29
    100% најмање
    Ма шта бре 40%?! 100% жена најмање! Мислим, политичари су свакако п, овај мислим вични свакојаком претварању, па им неће бити тешко да се изјасне као жене, само да наставе да кра, овај владају.
  • Realno

    16.05.2024 13:11
    Zar nije cilj izbora da se najkvalitetnijo ljudi biraji da nas predstavljaju??Zasto bi neko morao da bude odbornik samo zato sto je zena..Po meni moze lista da ima 100% zena ako su strucne isto i muskaraca..Zamislite sada da imate nekog genija muskarca koji moze da pomogne gradu i on ne moze da bude odbornik ili neka vazna funkcija jel na njegovo mesto mora da sedne zena..Ajmo hipoteticki da postavimo stvari cisto primera radi...Da imamo 100% zena koje nemaju 2 razreda osnovne skole zasto bi one morale da udju u skupstinu umesto nekog strucnjaka???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.