Zajednica Srba: Srbe Krajišnike vladajuća stranka tretira kao birače nad kojima ima monopol

Zajednica Srba, čija je lista za izbore u Novom Sadu odbijena, najavila je podnošenje žalbe Višem sudu.
Zajednica Srba: Srbe Krajišnike vladajuća stranka tretira kao birače nad kojima ima monopol
Foto: 021.rs
Ova Zajednica je saopštila da je praktično zabranjena na političkoj sceni, jer okuplja Srbe koji imaju poreklo na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
"Srbe Krajišnike vladajuća stranka tretira kao birače nad kojima ima politički monopol. Otuda objedinjavanje kroz Zajednicu Srba izaziva strah vladajućih struktura, koje panično pokušavaju onemogućiti političko delovanje Zajednice Srba", navode u saopštenju.
Po njihovim rečima, građani Srbije suočeni su sa nezapamćenom opstrukcijom izbornog procesa, faktičkom suspenzijom biračkog i prava kandidovanja na predstojećim lokalnim izborima. 
 
Dodaju da izborne komisije u nizu gradova i opština odbacuju opozicione izborne liste, ne poštujući jednako pravo i kriterijume prema svim izbornim akterima.
To je, kažu, najočiglednije u Novom Sadu i Beogradu. 
 
"U ovoj političkoj i društvenoj situaciji uloga medija ima naročiti značaj, ali i glas pravne struke. Takođe, solidarnost među svim političkim akterima koji trpe onemogućavanje kandidovanja na izborima postavlja se kao imperativ. Volja građana koji su svojim overenim izjavama kandidovali izborne liste mora biti poštovana i zaštićena. Ono što posebno privlači pažnju jeste redovno blokiranje rada i izbornog učešća za Zajednicu Srba, u prethodnih nekoliko godina", zaključuju u Zajednici Srba.
  • Komifo

    17.05.2024 11:43
    @Роко Прч

    Hvala ti što uvek svratiš da nas upoznaš sa situacijom među tvojim zemljacima, migrantima u našoj zemlji. Ne vidim tačno kakve to ima veze s izborima u Srbiji, ali siguran sam da neko negde ceni tvoj trud.
  • Роко Прч

    17.05.2024 10:58
    Изненађен и увређен
    Мојим земљацима је довољно да прочитају коментаре које пишу симпатизери опозиције, да донесу можда и најлакшу одлуку у животу.
    Истина, није искључено да су ндпредњаци исти као и ти из тзв. опозиције, али је огромна разлика између бирача једних и других.
  • .

    16.05.2024 15:36
    Zar nema?
    Zna se kako glasaju delovi grada gde su njihove (mahom nelegalizovane) kuce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.