SPC: "Sa gradonačelnikom nećemo da imamo ništa"

Srpska pravoslavna crkva oštro je demantovala navode o postizanju dogovora sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem oko zajedničkog izlaska na pomen žrtvama Novosadske racije, podvukavši da "sa njegovom ekipom" neće da ima ništa.
Srpska pravoslavna crkva oštro je demantovala navode o postizanju dogovora sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem oko zajedničkog izlaska na pomen žrtvama Novosadske racije, podvukavši da "sa njegovom ekipom" neće da ima ništa.

Oni dodaju da se predstavnici Grada i Pokrajine na molitvenoj manifestaciji na Keju žrtava racije slobodno mogu pojaviti u svojstvu građana, ali im neće biti dozvoljeno da kreiraju program niti da prisustvuju prijemu u prostorijama Crkvene opštine. Pavličić nije želeo da komentariše navode, rekavši da "ne želi da reaguje na tuđa saopštenja", niti je precizirao u čemu je zapelo u odnosima sa Eparhijom bačkom.

Jevrejska opština: "Pomirite se"

Predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi kaže za 021 da njegovu zajednicu, koja je najviše stradala u zloglasnoj Raciji, sukob politike i Srpske pravoslavne crkve dovodi u nezgodnu poziciju, jer su oni uvek bili za jedinstvo u obeležavanju stradanja Novosađana.

"Jevrejska opština se i dalje zalaže da se godišnjica Racije obeleži istoga dana, u isto vreme i na istom mestu. Naša poruka važi za sve građane, sve verske i političke organizacije – da izađemo zajedno, da nas bude što više. Da se poklonimo nevinim žrtvama i time pokažemo snagu Novog Sada ujedinjenog u žalosti za svojim najmilijima", kaže Levi.

Prema njegovim rečima, Jevrejska opština, osim još jednog poziva na zajedništvo u obeležavanju datuma koji je važan za sve Novosađane, neće davati nikakav komentar u nadi da će političari i Crkva izgladiti odnose. "Sve ostale stvari koje se događaju oko izlaska na Kej, Jevrejska opština neće komentarisati. I dalje se nadamo da ćemo 23. januara svi zajedno biti na pomenu", navodi Levi.

Kako 021 saznaje, problem je nastao još pre nekoliko godina, jer su predstavnici crkve bili nezadovoljni što su u prvom planu pri organizaciji i sprovođenju komemoracije žrtvama racije bili političari, a ne oni. Od tad su odnosi SPC i Grada zahladneli, a prošle godine su predstavnici Crkve držali pomen odvojeno od svetovnog skupa, dok je Jevrejska opština prisustvovala na oba skupa. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

Srpska pravoslavna crkva oštro je demantovala navode o postizanju dogovora sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem oko zajedničkog izlaska na pomen žrtvama Novosadske racije, podvukavši da „sa njegovom ekipom“ neće da ima ništa. Oni dodaju da se predstavnici Grada i Pokrajine na molitvenoj manifestaciji na Keju žrtava racije slobodno mogu pojaviti u svojstvu građana, ali im neće biti dozvoljeno da kreiraju program niti da prisustvuju prijemu u prostorijama Crkvene opštine. Pavličić nije želeo da komentariše navode, rekavši da „ne želi da reaguje na tuđa saopštenja“, niti je precizirao u čemu je zapelo u odnosima sa Eparhijom bačkom. Predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi, kaže za 021 da njegovu zajednicu, koja je najviše stradala u zloglasnoj Raciji, sukob politike i Srpske pravoslavne crkve dovodi u nezgodnu poziciju, jer su oni uvek bili za jedinstvo u obeležavanju stradanja Novosađana.
„Jevrejska opština se i dalje zalaže da se Racija obeleži istoga dana, u isto vreme i na istom mestu. Naša poruka važi za sve građane, svih verskim i političkim organizacijama – da izađemo zajedno, da nas bude što više. Da se poklonimo nevinim žrtvama i time pokažemo snagu Novog Sada ujedinjenog u žalosti za svojim najmilijima“, kaže Levi.
Prema njegovim rečima, Jevrejska opština osim još jednog poziva na zajedništvo u obeležavanju datuma koji je važan za sve Novosađane, neće davati nikakav komentar u nadi da će političari i Crkva izgladiti odnose.
„Sve ostale stvari koje se događaju oko izlaska na Kej, Jevrejska opština neće komentarisati. I dalje se nadamo da ćemo 23. januara svi zajedno biti na pomenu“, navodi Levi.
Kako 021 saznaje, problem je nastao još pre nekoliko godina, jer su predstavnici crkve bili nezadovoljni što su u prvom planu pri organizaciji i sprovođenju komemoracije žrtvama racije bili političari, a ne oni. Od tad su odnosi SPC i Grada zahladneli, a prošle godine su predstavnici Crkve držali pomen odvojeno od svetovnog skupa, dok je Jevrejska opština prisustvovala na oba skupa.
  • 21.01.2012 15:56
    KO OPRASTA LOSIMA SKODI DOBRIMA..
    Cim Irinej ima nesto protiv doticnog,situacija nije ni malo naivna...
  • WalkerNS

    20.01.2012 22:15
    Kada SPC ima ovakvo misljenje o gradskoj vlasti sta mi obicno gradjani tek treba da kazu,sluze se prljavim trikovima i podvalama,vreme je da se nesto menja i u Srbiji i NS.
  • MarkoJOv

    20.01.2012 21:27
    Gradonačelnik = klovn

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti