Informatika: Do kraja godine internet 10 puta brži

Znatno brža internet veza, mogućnost većeg izbora između ponuđača televizijskih programa, interneta ili telefonskih veza, niže cene i druge pogodnosti koje nosi razvoj optičko-telekomunikacione infrastrukture, delu stanovnika Novog Sada mogli bi biti dostupni za oko godinu dana.
Znatno brža internet veza, mogućnost većeg izbora između ponuđača televizijskih programa, interneta ili telefonskih veza, niže cene i druge pogodnosti koje nosi razvoj optičko-telekomunikacione infrastrukture, delu stanovnika Novog Sada mogli bi biti dostupni za oko godinu dana.

U narednih nekoliko meseci trebalo bi da se raspiše javni poziv za investitora koji bi s "Informatikom" ušao u javno-privano partnerstvo, odnosno koji bi uložio oko 50 miliona evra u razvoj mreže, kaže pomoćnik direktora JKP "Informatika", Vladimir Knežević. Sklapanje ovog posla između ostalog, omogućilo bi i širenje video nadzora po gradu, te uštede u javnim preduzećima.

"Upravljanje mrežom bila bi poverena nama, odnosno javnom partneru, a finasijski i pravni odnosa između dve strane bili bi regulisani kroz tendersku dokumentaciju i ugovor. Dobit za Grad ne sme da bude manja od 25 odsto. Pipremu tenderske dokumentacije radimo mi, u saradnji sa svim relevantnim institucijama u gradu", kaže Knežević.

Do sada je postavljeno 150 kilometara optičkih kablova, što je tek šesnaesti deo posla koji bi trebalo da bude realizovan u roku od šest godina od momenta zaključenja ugovora s investitorom. Zainteresovanih za posao već ima, kaže Knežević i ističe da bi realizacijom ovog projekta, Novi Sad postao prvi grad u regionu koji bi u potpunosti bio pokriven optičkom komunikacionom infrastrukturom.

"Sada svi internet provajderi, bilo koji servisi koje imate kod kuće, tipa kablovkse televizije, telefonije, interneta idu preko bakra. Ograničenje na bakru je 10 Mbps, dok za optiku ograničenje ne postoji. Mi smo se trudili da kroz projekat realizujemo 100 Mbps", objašnjava pomoćnik direktora "Informatike".

Planirano je da strateški partner projektuje i finansira izgradnju mreže, da Grad ostane vlasnik, a da sistemom upravlja "Informatika". Dodajmo i da bi mogućnost pristpa po principu FTTH (fiber to the home) sistema, trebalo da imaju i sva domaćinstva u prigradskim naseljima. (D.S.)

  • Gricko

    30.03.2012 11:54
    Vidim da svi imate iskustva sa (gprs egde 3g 4g adsl-om),ali sat net nije za potcjenjivanje,jos parira po brzinini,skystar offline download je na zavidnom nivou,ako dodamo na to neki upload,sem velikog lag-a sasvim pristojno radi.A znamo da gsm pokriva preko 90% posto teritorije.Za nekih 25 evra ,sasvim prihvatljivo.
  • Galawix

    20.01.2012 07:13
    @ Vasa@ Hmmm...
    Grešiš Vaso@, ne razmišljaš dobro, ne sagledavaš. Nema veze, opusti se, to je tvoje pravo, da razmišljaš kako god želiš. Kad porasteš sve će ti se kasti.

    Dotle knjigu u šake, to je uvek dobitak.
  • Gagarin

    20.01.2012 04:15
    Olako obecana brzina
    FTTH i FTTC su u Severnoj Americi imali prilicno trnovit put, i definitivno nisu doziveli obecavanu eksploziju: nema veze sa dostupnoscu tehnologije, jednostavno postavljanje optickih kablova u razudjenim americkim i kanadskim "suburbima" je preskupo! Tako da su opcije, u vecini slucajeva, bakar (telefon), bakar (kabel), satelit ili wireless, a FTTH/FTTC ako zivite u zgradama. Sa druge strane, Japan, Juzna Koreja pa cak i Kina imaju znatnu penetraciju optickih tehnologija upravo zbog karakteristika njihovih gradova, koji su, bar po gustini i vertikalnoj integraciji slicniji Evropi pa time i Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti