Najviše nameštenih tendera u ZIG-u i Radosnom detinjstvu

Iako je državni revizor ocenio da su u poslovanju novosadskih javnih preduzeća u toku prošle godine na sumnjiv način potrošene stotine miliona dinara, gradonačelnik Igor Pavličić smatra da građanima suštinski nije naneta šteta.
Iako je državni revizor ocenio da su u poslovanju novosadskih javnih preduzeća u toku prošle godine na sumnjiv način potrošene stotine miliona dinara, gradonačelnik Igor Pavličić smatra da građanima suštinski nije naneta šteta.

Prema njegovim rečima, uočeni propusti na koje je ukazala Državna revizorska institucija biće otklonjeni, ali ništa više neće biti preduzeto jer nisu uočeni veći problemi pri javnim nabavkama.

"Ja sam izveštaj državnog revizora prosledio svim kontrolisanim subjektima. Nisu u pitanju veći propusti, već se uglavnom radi o problemima tehničke prirode. To je i stav DRI, koja je u načelu prihvatila izveštaj bužeta grada, a što se tiče propusta pri javnim nabavkama u gradskim preduzećima, te nepravilnosti biće otklonjene", kaže gradonačelnik za Radio 021.

Pošteni tenderi nemogući?

Pavličić navodi da je do sada bilo skoro nemoguće uvesti jaku kontrolu, jer je teško naći ljude koji su spremni da rukovode tenderima koji vrede nekoliko miliona evra, a rade za 40.000 dinara. Prvi čovek grada dodaje da se u izveštaju Državne revizorske institucije samo konstatuju propusti, što neće rezultirati prijavama, već uvođenjem posebne službe namenjene praćenju tendera koja bi trebala da spreči buduće propuste.

"To je stav zakonske regulative - zna se šta je prekršaj, a šta krivično delo. Koliko sam ja video, u izveštaju državnog revizora se ne pominje da će uopšte biti pokretan bilo kakav postupak. Kontrolisani subjeti će postupiti po nalogu i to je to. Moram da dodam da smo od nezavisne strane revizorske kuće dobili pohvalu kao grad sa najboljim kreditnim rejtingom", navodi Pavličić.

Najviše propusta konstatovano je u radu "Radosnog detinjstva" i Zavoda za izgradnju grada, dok su nepravilnosti uočene i u radu Vodovoda, Puta i Spensa. Naime, Grad je sklopio ugovor sa firmom "Graditelj NS" za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Bulevaru Evrope, naplativši uslugu preko 113 miliona dinara, iako je procenjena vrednost investicije nešto manje od 70 miliona.

Firma "Gardi" od Zavoda za izgradnju grada dobila je 13 projekata ukupne vrednosti oko 35 miliona dinara, umesto da se za sve te poslove sprovede jedna javna nabavka, a isto preduzeće radilo je rekontrukciju nekoliko vrtića "Radosnog detinjstva" bez prethodno raspisanog javnog poziva. Radio 021 je već pisao i o drugim nameštanjima na tenderima na koje je kasnije ukazala Državna revizorska institucija. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • nepoznata

    07.06.2013 19:05
    neverovatno
    dosao im je kraj vladavine
  • 13.03.2012 10:44
    A Dijagonala i Pokrajinski fond za kapialna laganja?
  • Vladimir

    22.02.2012 12:43
    Gardi-Reba i svi ostali koji su uključeni u ovu prljvnu igru moraju odgovarati! Sram bilo Pavličića kad kaze: teško je naći ljude da rukovode tenderima od nekoliko miliona evra za 40000 dinara" kad svi znamo kao i on sam, koliko se profitira na tenderima!I jos tvrdi kako "građani nisu oštećeni", valjda ćemo mi kao pomisliti da je taj silan pokraden novac na tenderima on izvojio iz svog džepa! Neverovatno da tako nešto uopšte može da izjavi, izgubio je sve kriterijume zdravog razuma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti