Peticija "Oživimo mrtve prostore!"

Građanske inicijative su pokrenule peticiju kojom se traži da Vlada Srbije na dnevni red stavi pitanje korišćenja napuštenih prostora i definiše kriterijume za njihovo ustupanje društvenim, kulturnim i umetničkim inicijativama.

Građanske inicijative su pokrenule peticiju kojom se traži da Vlada Srbije na dnevni red stavi pitanje korišćenja napuštenih prostora i definiše kriterijume za njihovo ustupanje društvenim, kulturnim i umetničkim inicijativama.

Neposredan povod za peticiju je pokušaj organizovanja Društvenog centra u kasarni u Novom Sadu, kaže za Radio 021 Jelena Ožegović iz Građanskih inicijativa. "Definitivno se mora razgraničiti da se ne govori o vlasništvu, znači niko ne traži vlasništvo nad ovim napuštenim prostorima, već prosto korišćenje dok se ne odredi njihov pravni status", navodi Jelena Ožegović.

Prema njenim rečima, vlast uporno dopušta da napušteni prostori, kojih ima mnogo, propadaju, a one koji žele da ih ožive u tome sprečava: "Zabrinjavajuća je tišina vlasti koja ne želi da odgovara na ova pitanja i koja ne želi da komunicira sa građanima. S tim u vezi je i ćutanje Ministarstva odbrane o čitavom slučaju oko Društvenog centra krajnje zabrinjavajuće. Definitivno su pokazali svoju vlast tamo gde mogu, a ne tamo gde treba – uđu i isteraju aktiviste i aktivistkinje koji su za tri nedelje osvežili prostor koji stoji napušten godinama."

On lajn peticiju "Oživimo mrtve prostore!", koja predstavlja apel Vladi, za nekoliko dana od pokretanja, potpisalo je više od 1.600 ljudi. Može se potpisati na www.peticije24.com.

  • Jorkif

    31.01.2012 19:18
    a mozda i peticija
    ozviljavanja mrtvih ljudi?
  • 19.01.2012 19:37
    Televizija
    Idite lepo preko mosta, imate tamo srušenu zgradu televizije Novi Sad pa je malo dovedite u red, eto vam je, napravite hipi komunu, užičku republiku, woodstock, šta god oćete. Daću vam ja jedan ašov i grabulje (nemam više) i polako.... do leta ćete da iskrčite sve valjda!
  • 19.01.2012 15:09
    Danas prolazim pored kasarne u Futoškoj ulici i palo mi je na pamet da bi se to ogromno zdanje, koje kako rekoše pripada gradu, moglo srediti i renovirati i da bi se tu mogla useliti i muzička i baletska škola, a ima verovatno mesta i za druge umetničke sadržaje. Tu je, u gradu, takoteći centru grada, lako dostupna , šta više treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti