Prija kad je toplo, ali treba biti oprezan: Ventilatori u baštama mogu da izazovu infekcije

Ventilatori koji raspršuju vodu tokom letnjih dana, ukoliko se ne održavaju dobro, mogu uticati na zdravlje
Prija kad je toplo, ali treba biti oprezan: Ventilatori u baštama mogu da izazovu infekcije
Foto: 021.rs
Tokom toplih dana uobičajeno je u baštama novosadskih kafića videti sisteme za raspršivanje vodene magle, kao i ventilatore koji raspršuju vodu radi rashlađivanja.
 
"Upotreba sistema za raspršivanje vodene magle, kao jedan od mehanizama hlađenja na otvorenom prostoru koji se koriste za održavanje temperaturnog komfora u toku toplih letnjih dana, uz adekvatno rukovanje/upravljanje istim može da predstavlja minimalan javno zdravstveni rizik", kaže Dr Nataša Dragić sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Međutim, ukoliko se neadekvatno koriste, sistemi za raspršivanje omogućavaju uslove za rast mikroorganizama. 
 
"Aerosoli koji se raspršuju mogu da sadrže mikrobiološke opasnosti (Legionella pneumophila, Mycobacteria, Naegleria fowleri, Pseudomonas aeruginosa, Acanthamoeba spp.) sa potencijalom da izazovu infekcije kod ljudi (Legionarska bolest, infekcija pluća, meningoencefalitis, lokalne promene na koži, očima…), prvenstveno kod najosetljivijih (deca, stara i već obolela lica)", dodaje dr Dragić.
Da bi se postigao minimalan rizik potrebno je koristiti adekvatne materijale, ispravnu vodu za piće, da je voda pod adekvatnim pritiskom i temperaturom, da postoji omekšavanje vode, pravilno ispiranje i kontrola sistema.
 
"Naime, sam dizajn sistema raspršivanja vodene magle (u vidu aerosola) je sličan karakteristika kao i lokalni vodovod, te postoji mogućnost izlaganja opasnostima koje se mogu naći i u vodi za piće, samo je u ovom slučaju dominantna put izloženosti inhalacioni (udisanje aerosola)", objašnjava dr Dragić.
Ipak, prema rečima dr Dragić, u manjem obimu moguća je i kontaktna izloženost, tačnije taloženje aerosola na koži i sluzokoži, kao i ingestijom, odnosno gutanjem aerosola.
 
Takođe, prema rečima dr Dragić dostupna su malobrojna istraživanja usmerena na ispitivanje upotrebe sistema za raspršivanje vodene magle i potencijalni zdravstveni rizik.
  • pogodi ko je

    27.05.2024 21:43
    Vau, kako li smo preziveli sa ventilatorima pre klima?
  • Novosadjanka

    27.05.2024 18:35
    Pametno
    Baš je lepo kada pročitamo neki koristan tekst sa dobrim informacijama.
    Bilo hi dobro da je u tekstu navedeno da li i na koji način Institut za javno zdravlje kontroliše ovakve uredjaje u baštama kafića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.