Podbara će dobiti dve kule od 14 spratova, biće tu još višespratnica

Umesto prizemnih hala "Agropanonke", na uglu Venizelosove i Filipa Višnjića, biće izgrađene stambene zgrade do osam spratova, kao i dve kule do 14 spratova.
Podbara će dobiti dve kule od 14 spratova, biće tu još višespratnica
Foto: Google Earth (prostor gde će se graditi)
Ovo je rešenje iz izmena Plana regulacije ovog dela Podbare koji je na javnom uvidu do 22. juna.
 
Spratnost većine objekata je nepromenjena u odnosu na plan sa ranog javnog uvida iz januara. Ipak, promena je ta što će se umesto jednog objekta do 18 spratova, graditi dve zgrade do 14 spratova. 
 
U izmenama plana ovog dela grada koje su gradski urbanisti predložili, a koji se radi po narudžbini "Autovojvodina agrouniverzala", nije data ni jedna reč obrazloženja zašto se dosadašnji industrijski kompleks menja u stambeni, tj. lokacija postaje "opštegradski centar".
 
U tekstu koji je prethodno bio na ranom javnom uvidu navodi se da se menja namena zemljišta koje se koristi kao skladište proizvoda i parking vozila, jer je tokom tranzicije došlo do promene vlasništva i u određenoj meri izvorne delatnosti. Kako je u međuvremenu došlo do promene okruženja, odnosno urbanizacije, postojeća namena, objekti i sadržaji nisu primereni potencijalima lokacije.
Ovaj prostor ima 2,43 hektara i planirano je da zauzetost parcele bude 50 odsto. Urbanisti su naveli da će lokalitet po usvajanju plana biti opštegradski centar koji će činiti kompleks stambenih ili stambeno-poslovnih objekata u prekinutom nizu i slobodnostojećih objekata.
 
Poslovni objekti će se nalaziti u prizemlju zgrada koje će biti namenjene višeporodičnom stanovanju velike gustine. Takođe, poslovne namene su moguće i na višim etažama objekata, ali isključivo za tihe uslužne delatnosti.
 
Planiraju se zone izgradnje objekata spratnosti podrum, prizemlje i još sedam, odnosno osam spratova, dok će visinski reper biti dve gule na uglu Venizelosove ulice i Ulice Filipa Višnjića, koje će imati podrum, prizemlje i 14 spratova. 
 
 
"U okviru kompleksa moguća je izgradnja prizemnih poslovnih objekata (zimske bašte i drugo), kolskih pristupa podrumskim etažama i druge strukture (nadstrešnice, pergole i sl.) u dvorišnom delu, do planiranog indeksa zauzetosti i izgrađenosti parcele. Parkiranje i garažiranje vozila planira se u okviru parcele, u podrumskoj etaži koja može biti i ispod cele parcele, i na parceli do 10% potrebnih kapaciteta kompleksa, uz obavezno ozelenjavanje na minimalno 30% površine parcele", stoji u planu koji je na javnom uvidu.
 
Urbanisti kažu i da je realizacija kompleksa moguća po fazama, kao i da oblikovanje objekata treba da bude u modernističkom maniru.
Izmene Plana generalne regulacije zone rekonstrukcije u nasleđenim ambijentalnim celinama u Novom Sadu - lokalitet između Venizelosove i Filipa Višnjića mogu se pogledati u Mesnoj zajednici Podbara, Beogradski kej 19 i prostorijama JP "Urbanizam", Bulevar cara Lazara 3, kao i na sajtovima Grada i Urbanizma.
 
Primedbe i sugestije na plan se šalju pismeno Upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 4. jula, u amfiteatru SPENS-a, sa početkom u 11 časova.
  • Veka NS

    01.06.2024 06:32
    NS u visinama
    Užas! Pa i dalje ćete glasati za te "patriote" koji su nam zauzeli i upropastili sve. Ili ne?
  • Bojan

    31.05.2024 15:09
    @Dokle bre vise

    Pevajte od sreće dok vam samo držimo ogledalo pa vas sopstveni odraz vređa, žgadijo bolesna i primitivna. Ti botovski prstići kojima udarate minuse vam neće pomoći ni ku*ca kad nam dođete na prag da bahato rušite.
  • Dokle bre vise

    31.05.2024 12:32
    Je li, do kada cete dozvoljavati ovom djubretu da vredja svakoga ovde? Ovo nije prvi put da vidim njegove odvratne komentare, stalno ih objavljujete i svaki put su prepuni uvreda i pretnji. Da vam to nije neko iz redakcije kada uziva ovakvu protekciju? I jos on sa ovakvim ponasanjem ima tolikog obraza nekoga da nazove maloumnim olosom? Pu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".