INFOGRAFIKA: Koliko glasova su Novosađani davali listama koje nisu prelazile cenzus

Istorija izbornog glasanja u Novom Sadu pokazuje da broj glasova koji "otpadne" na liste ispod cenzusa, uz nevažeće listiće, varira od 13.000 do više od 30.000 glasova.
INFOGRAFIKA: Koliko glasova su Novosađani davali listama koje nisu prelazile cenzus
Foto: 021.rs

Portal 021.rs pogledao je rezultate glasanje u periodu od 1996. do 2020. godine. Najpre se glasalo po većinskom sistemu, potom se 2004. gradonačelnik birao direktno.

Broj glasova koji odlazi listama ispod cenzusa važan je i u kontekstu ovogodišnjih izbora u Novom Sadu koji nas očekuju 2. juna. Kako D'ontov sistem "favorizuje" jake stranke, odnosno one sa najviše glasova, mišljenje je da bi veliki broj glasova brojnim manje poznatim listama, koje ne pređu cenzus, pogodovao koaliciji oko Sprske napredne stranke. 
 
To su uklapa u priču o fantomskim listama koja je obeležila ovogodišnji ciklus lokalnih izbora u Novom Sadu.
Koliko glasova je "otpadalo"?
 
Osim izbornog sistema, na to ko će biti ispod cenzusa uticale su i zakonske izmene, odnosno spuštanje praga cenzusa sa pet na tri odsto. 
 
Pokazalo se i da u godinama u kojima postoje pozivi za bojkot izbora postoji i primetan rast u broju nevažećih listića.
 
Najveći broj glasova za liste koje su ostale ispod cenzusa zabeležen je 2012, kada je više od 27.400 pripalo onima koji nisu uspeli da pređu cenzus. Tada je bilo i najviše nevažećih listića - 7.189.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, veliki broj glasova za one ispod cenzusa zabeležen je i 2008, kao i 2016. godine.
 
  • Brana

    30.05.2024 08:27
    Čitanje liste
    14 kandidata na biračkom listiću je previše. Sve fantomske liste , da su dobronamerne, bi se priključile većim strankama u koaliciju. Ovako, birači moraju dobro da se skoncentrišu i čitaju gde je njihov favorit. To je problem za stariju populaviju koja nije korisnik društvenih mreža , nose naočare i imaju slabiju koncentraciju. Zato bi bilo dobro da svi kao papagaji stalno ponavljaju svoje brojeve pod kojim su na listiću za glasanje. Ime i broj, sto puta na svakom koraku. Tako treba sa našim narodom.
  • V

    30.05.2024 07:31
    11+8
    Liste 11 i 8 i pobeđujemo. Izađite i glasajte, da nam svane već jednom.
  • Bata Kanda

    29.05.2024 17:02
    Bice i sada na zalost verovatno bacenih glasova a jako bi boleo da ih ne bude. Desne stranke nisu moj izbor ali bi u gradu koalicija DJB sa Narodnom Strankom verovatno bilo neke sanse da prebace cenzus a razjedinjeni tesko da ce i jedni i drugi a to ide rezimu u korist. Ujedinjena koalicija za Novi Sad ciji sam glasac ne moze sama sve da postigne. Rezim ima sve resurse u rukama vec 12 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti