FOTO: Budući izgled mosta na Dunavcu

Za izgradnju pešačkog mosta na Dunavcu, koji će povezati Ribarsko ostrvo i Sunčani kej, izabrano je idejno rešenje firme Euro Gardi Group.
Za izgradnju pešačkog mosta na Dunavcu, koji će povezati Ribarsko ostrvo i Sunčani kej, izabrano je idejno rešenje firme Euro Gardi Group D.O.O.

Predsednik žirija Srđan Crkvenjakov kaže da je na konkurs stiglo tri rešenja, a samo ovo je ispunilo sve uslove.

"Žiri je imao u vidu da u današnim uslovima moramo biti pre svega praktični, i zaključili smo da ponuđeno rešenje zadovoljava sve kriterijume koji su potrebni za jedno racionalno rešenje savladavanja vodene površine između Novog Sada i Ribarskog ostrva", navodi Crkvenjakov. On dodaje da je konstrukcija mosta jednostavna, biće od čelika, na sedam betonskih stubova, jednostavne i elegantne forme.

Crkvenjakov kaže da će most biti dugačak 246 metara, a širok od 5,5 do 7,5 metara. "Na sredini je predviđeno odmorište i vidikovac koji će biti nadkriljeni platnom koje će štititi od sunca i kiše. Ono što je posebno kod ovog rešenja je to što je predviđena ugradnja solarnih ploča, kako bi se obezbedila energija potrebna za održavanje mosta, odnosno rasvetu ili eventualno zagrevanje hodne površine", navodi Crkvenjakov.

Crkvenjakov navodi da će most biti dovoljno visok da ispod njega prođe brod. Takođe, u slučaju potrebe, preko mosta će moći da pređu kola hitne pomoći, vatrogasci, policija ili neka druga hitna služba.

Druga i treća nagrada nisu dodeljene jer preostala dva prijavljena idejna rešenja, Ateljea Krstonošić i Ladislava Silađija, nisu ispunila potrebne uslove. Njima će biti dodeljeno obeštećenje u iznosu od 150.000 dinara.

Izgradnja će započeti kada bude završen postupak javne nabavke, a u naredna tri meseca je planirana izrada projektne dokumentacije. Za izgradnju je iz budžeta Grada izdvojeno 100 miliona dinara. (J.R.)

  • Crni

    28.01.2012 16:55
    ...
    Prosto sam odusevljen ovim projektom i prosto ne znam kako bi Novosadjani mogli bez tog mosta,sreca pa nam je Srbija toliko sredjena da oni prave ovakve mostove...
  • 25.01.2012 00:03
    lala
    4 PROJEKAT A NIGDE
    MOSTOvA.BAS LEPO
  • Vitka

    23.01.2012 18:12
    čudi me
    otkud takva nervoza i tvrdnja da Gardi i Eurogardi nemaju ama baš nikakve veze.Ako je Eurogardi osnovan 1990. godine pod imenom Gardi, onda imaju nešto zajedničko:poreklo. Ili je greška na www.ceevee.com...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti