INTERVJU Vladimir Vrsajkov: Ovi izbori su referendum - ili Novi Sad ili oni

"Saradnja uprkos različitosti predstavlja temelje Novog Sada kroz istoriju. Time želimo da damo svetao primer ostalim gradovima u zemlji, pa i Beogradu."
INTERVJU Vladimir Vrsajkov: Ovi izbori su referendum - ili Novi Sad ili oni
Foto: 021.rs
Jedan od nosilaca liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" dr Vladimir Vrsajkov kaže u intervjuu za 021.rs da već 3. juna očekuje očekuje promenu vlasti u Novom Sadu.
 
Predsednik Gradskog odobra Stranke slobode i pravde nije išao linijom rukovodstva partije, te je sa kolegama iz novosadskog ogranka doneo odluku da učestvuju na izborima u Novom Sadu. Tako je SSP postao deo najveće koalicije na ovogodišnjim izborima u Novom Sadu i, po svemu sudeći, najvećeg rivala Srpske napredne stranke. 
 
Novosađani će u nedelju, 2. juna, odlučivati o gradskoj vlasti. Situacija nije bila neizvesnija još otkad su naprednjaci prekomponovali vlast u Novom Sadu 2012. godine. S obzirom na razjedinjenost opozicije u Beogradu, izbori u Novom Sadu dobili su još više na značaju.
Novi premijer je iz Novog Sada i time bi mogla da se pošalje poruka šta građani misle o njemu i stranci na čijem je čelu. Iako nije zvanično formiran, Aleksandar Vučić na ovim izborima potvrđuju postojanje Pokreta za narod i državu, a na to ukrupnjavanje novosadska opozicija je odgovorila istom merom - udruživanje. 
 
Prošli su "toplog zeca", ali, uprkos tome, Vrsajkov veruje da će na predstojećim izborima biti promenjena gradska vlast. Preduslov za to je da Novosađani izađu na birališta u što većem broju.
 
"Očekujem odličan rezultat i promenu vlasti u Novom Sadu. Očekujem da lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" bude pojedinačno najjača lista i da možemo da promenimo vlast."
021: Šta ukoliko se ta promena ne desi - kakav je plan opozicije?
 
Vrsajkov: To pre svega zavisi od naše analize izbornog toka, koju već sada radimo i koju ćemo objaviti nakon završetka izbora - da li su elementi krađe i fantomski birači odlučili pobednika ili su zaista građani glasali tako. Od te dve stvari zavise naši sledeći koraci i zato ne mogu u potpunosti da prejudiciram.
 
Poučeni iskustvom iz prethodnih izbora, ali i ranijih izbornih ciklusa, možemo da zaključimo da građani Novog Sada jesu za promene. Da li će se to artikulisati 2. juna pre svega zavisi od izlaska. Zato apelujemo na Novosađane da izađu na izbore, to je jedini način da daju svoje mišljenje o tome da li su zadovoljni time kako Novi Sad funkcioniše i da li misle da treba bolje. Posle, ako ne izađu, ne vredi da se bude nezadovoljan, da se piše po internetu nešto. Mora se izaći na izbore i mora se tu iskazati mišljenje. 
 
021: Da li su ovo izbori o Novom Sadu i za Novi Sad ili su postali referendum za i protiv politike Aleksandra Vučića?
 
Vrsajkov: Te dve stvari se ne mogu u potpunosti odvojiti. Mi smo fokus stavili na to da su ovo izbori za Novi Sad, za obnovu i spas ovog grada. Zašto obnova i zašto spas? Upravo zato što je mnoge probleme izazvala vlast koju predvodi Aleksandar Vučić i zato što nam je potreban spas od te vlasti, od Srpske napredne stranke i njihovih partnera. 
 
Ovo jeste referendum za drugačiji, slobodan Novi Sad. Slobodan od urbanističke mafije, betona, pritisaka, kapilarnih glasova, agresije na ulicama, od tog besa koji dolazi sa vrha piramide i spušta se u naše svakodnevne živote. Mi bismo voleli da počnemo od naše lokalne zajednice, da pokažemo da Novi Sad može drugačije da izgleda. Verujem da imamo šansu to i da ostvarimo i siguran sam da bi taj primer bio odličan i za čitavu republiku na sledećim izborima. Sam režim SNS-a i Vučića se toga i najviše boji - primera koji će pokazati ostalim gradovima da može i drugačije.
 
  
 
021: Novi premijer je iz Novog Sada, imamo jedinstven slučaj udruživanja opozicije, dok u Beogradu imamo rascep unutar velikog opozicionog bloka. Smatrate li da je sve to uticalo da izbori u Novom Sadu dobiju na svom značaju, pa i u odnosu na glavni grad? 
 
Vrsajkov: Svakako da jesu. Nažalost, dogodila se nesretna podela. Međutim, posmatram stvari iz perspektive Novosađanina, i što bi rekao moj kolega Bora Novaković, nije loše da se derbi igra u Novom Sadu. Naravno, igra se derbi i u Nišu, ali pre svega u Novom Sadu i na primeru Novog Sada se u velikoj meri odlučuje u kom pravcu će ići naša zemlja.
 
Opozicija je mnogo energije proteklih godina potrošila na to da dođe do promene u Beogradu. Ne znam kolike su šanse sada za to, ali imali su dva zaista dobra pokušaja, bili su blizu. Pozivam sugrađane da poveruju i da rade na tome da se ta treća sreća ostvari u Novom Sadu. Bez obzira na premijera iz Novog Sada, bez obzira na mnoge poslove zbog kojih je ovaj grad važan vlasti, znamo da će se SNS žestoko boriti da ostane na vlasti u Novom Sadu, zato imamo i razne fantomske liste.
 
Siguran sam da oni sve vreme, pa i dok pričamo, broje i prebrojavaju i svoje glasove i računaju koliko je glasova potrebno kojoj listi, kako da podese stvari samo da bi na kraju imali taj jedan mandat više.
 
021: Startna pozicija opozicije nije bila dobro. U Beogradu se pričalo o bojkotu i nije jasno komunicirano sa biračima na šta se taj bojkot tačno odnosi i sada imamo konfuziju. Mislite li da je sva ta priča o bojkotu naštetila novosadskoj opozicija?
 
Vrsajkov: Na neki način jesmo oštećeni, ali iz svega se stvaraju nove prilike. Najpre, oštećeni smo jer se previše priča o tome, pogotovo u medijima u kojima opozicija može da gostuje, kao što su mediji Junajted grupe, pa se time unosi zebnja i zabuna kod glasača koji su nezadovoljni - da li vredi ili ne izlaziti na izbore. Analiza toga ko je bio pravu, a ko ne, u vezi sa bojkotom, trebalo bi da se ostavi za period nakon izbora. Pritom, mislim da građani o tome za šest meseci neće ni razmišljati, već će biti suočeni sa novim problemima iz svoje svakodnevnice. 
 
Nije dobro ni što se sve to previše reflektuje na ostale gradove. Kolege iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde i ja smo smatrali da Novi Sad ima svoje specifičnosti, i da ne bi trebalo po svaku cenu da se slede stavovi rukovodstava stranaka, iako su u ovom slučaju imali mnogo dobrih argumenata. Međutim, ne mogu se svi ti argumenti preneti i na svaku situaciju i na svaki grad. 
 
Novosađani su tražili da se izađe na izbore, tražili su ujedinjenje opozicije i tražili su šansu da promene vlast. Tražili su šansu za referendum i smatramo da je ovo pravi način za to.
 
021: Na ukrupnjavanje oko koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" treba dodati i saradnju sa listom "Kreni-promeni" i listom koju predvodi Miša Bačulov. Da li su to vaši konačni partneri, koje smatrate istinskom opozicijom, ili vidite još neke potencijalne partnere u postizbornom periodu? 
 
Vrsajkov: Ne bih nekome unapred lepio etikete "sigurno je opozicija" ili "sigurno nije opozicije". Svi će se pokazati nakon izbora, posebno ukoliko dođe do situacije, a ja verujem da će to biti slučaj, da odnos snaga bude 40:38 u korist sadašnje opozicije. Tada ćemo videti ko je prava opozicija, a ko nije. 
 
Mi smo otvoreni saradnju sa svima, to ste mogli da vidite i tokom pravljenja liste. Nismo želeli, niti sada želim, da pravdamo neke partnere, ali zaista Novosađani nemaju izbora, moraju se ujediniti svi oni koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem. To da mi sada brojimo krvna zrnca i gledamo ko je više "opozicion" u odnosu na nekog drugog, to nije način na koji Novosađani razmišljaju.
 
  
 
Ništa se neće zaboraviti na neki način, sve greške iz prethodnog perioda će ostati, ali je ovo trenutak u kom treba da se udružimo. Zato smo i nazvali tako našu listu - "Udruženi za slobodan Novi Sad". I u tome što smo različiti, u tome je i naša snaga. Možemo da se ne slažemo oko nekih stvari, ali možemo da učimo jedni od drugih. Saradnja uprkos različitosti predstavlja temelje Novog Sada kroz istoriju i to nije nešto što je sada prvi put viđeno. Time želimo da damo jedan svetao primer ostalim gradovima u zemlji, pa i Beogradu. 
 
021: Deluje da imamo mnogo učesnika na ovogodišnjim izborima. Mnogo je lista, a pritom imamo jednu veliku koaliciju vlasti i još veću koaliciju opozicije sa 12 stranaka i pokreta. Priču o fantomskim biračima iz decembra sada je zamenila priča o fantomskim listama. Mislite li da je to jedna od strategija vlasti da sebi obezbedi još jedan mandat?
 
Vrsajkov: Uz fantomske birače to je jedna od glavnih strategija vlasti za ove izbore. Nažalost, to su uglavnom takozvane manjinske liste. Ne želim ni na koji način da uvredim pripadnike manjinskih zajednica. Međutim, pokazuje se da bi takozvane manjinske liste, na kojima nema nijednog pripadnika manjinske zajednice, na kojima su ljudi za koje u krugovima određene zajednice niko nije čuo, mogle da budu tas na vagi. Nadamo se da će birači to osetiti i da će izaći na izbore. 
 
Kao što rekoh, verujem da u Srpskoj naprednoj stranci i u ovom trenutku prave računicu i razmišljaju o tome da li im se više isplati da deo svojih birača pošalju da glasaju za neku manjinsku listu, jer je njima potreban manji broj glasova za ulazak u lokalnu skupštinu. Ne znači da samo prelivanje po D'Ontu njima donosi uspeh, već mogu biti u situaciji da su im potrebni jedan ili dva mandata manjinske liste koja je vrlo diskutabilna. Nažalost, jedan ili dva mandata mogu da odluče budućnost Novog Sada. 
 
021: Pre zvaničnog početka izborne kampanje bili ste napadnuti u Kaću. Kada je obznanjeno ujedinjenje opozicije u Novom Sadu stigla je reakcija vlasti u kojoj se upoređujete sa "splačinom", kasnije je to postalo "sataraš opozicija". Kakva je bila ovogodišnja kampanja, da li ste uspeli da dođete do ljudi, da vas čuju?
 
Vrsajkov: Uradili smo mnogo za ovo kratko vreme i lično sam zadovoljan. Naravno, nije to dovoljno, trebalo bi i više, ali s obzirom na ogromnu razliku u resursima, u novcu, između naše liste i liste SNS-a, smatram da je ovog puta kampanja jača i konkretnija kada su u pitanju lokalne teme, pogotovo u odnosu na kampanje iz prethodnih šest-sedam godina, i to me raduje. 
 
Došli smo do svih birača u Novom Sadu, makar i sa naša dva letka i to je postalo, nažalost, uspeh, jer se i na mom primeru iz Kaća videlo da nije tako jednostavno otići u prigradska naselja i deliti materijal. Ipak, i to smo sad uradili u dva navrata. Gostovali smo koliko smo mogli u medijima koji su otvoreni za različita mišljenja.
 
Važno nam je da što više ljudi izađe na izbore, da shvate da je ovo referendum - ili Novi Sad ili oni. Znamo vrlo dobro i javljaju nam ljudi iz SNS-a da je to i njima važno, zato su se i uplašili kada su videli da u Novom Sadu postoji udružena opozicija. Zato su i krenuli tako oštro, a onda su i sami shvatili, analiziraju javno mnjenje i imaju toliko stručnjaka, pa su spustili loptu i prestali toliko da napadaju, jer bi to dovelo do većeg odaziva građana na biračka mesta, a to je nešto što oni ne žele.
 
SNS se fokusirao na svoje kapilarne glasove, da oni izađu, a da se naši birači uspavaju. Forsiraju se te nacionalne teme kojima danas u Novom Sadu nije mesto. Nama su glavne teme urbanizam, kanalizacija, vrtići, saobraćaj, a ove nacionalne teme ostavljamo za republičke izbore. 
 
I na sve to imamo grafite i plakate koji pozivaju na bojkot, a u Novom Sadu niko ne bojkotuje. Jasno je onda ko stoji iza toga i kakva je ideja. 
021: Šta su prvi koraci ukoliko budete u mogućnosti da formirate skupštinsku većinu? 
 
Vrsajkov: Prvih koraka ima više. Danima bismo analizirali budžet i tokove novca, jer se na kraju sve svede na to. Mi smo sigurni da ako prestane budžetska korupcija, to naduvavanje različitih radova po Novom Sadu, da će biti mnogo više novca u gradu za one projekte koji su bitni građanima - da imamo više zelenila, da rešavamo problem saobraćajne gužve, da se grade parkinzi i garaže, da se gradi veletržnica, da se obezbede besplatni udžbenici, da se izjednače subvencije za privatne i državne vrtiće. 
 
Takođe, jedna od prvih stvari je i analiza rukovođenja i postavljanje, za promenu, stručnih ljudi koji će svojim znanjem i stručnošću voditi gradska preduzeća. To ne sme više biti plen. Tu se vraćamo na našu koaliciju, baš zato što nas je mnogo tu, ne možemo doći u situaciju da o svemu odlučuje jedna mala ekipa. Sada se to dešava, odlučuje mala grupa ljudi i onda ima malo mogućnosti za napredak grada.
 
021: Postoje li neki projekti koje biste stopirali? 
 
Vrsajkov: Prva stvar koja se ne sme dozvoliti je "Novi Sad na vodi". To je nešto što je kontra interesima svih u Novom Sadu, osim male grupe koje će zaraditi ogromne količine novca. Ta ideja o takvoj gradnji, pomeranju nasipa, ugrožavanju grada, za mene je neverovatna. 
 
Sam način funkcionisanja urbanizma mora da se menja. Ne može se svaka površina proglasiti za građevinskog zemljište, a da se prethodno ne pitaju građani tog kraja. Mi se zalažemo za referendume ljudi koji žive u jednom delu grada, jer ta gradnja utiče na kvalitet njihovog života. Treba da se gradi, treba da se ljudi doseljavaju, ali treba da se pitaju i oni koji već žive u kraju koji se menja. 
 
Što se tiče saobraćaja, imamo problem zagađenja, gledaćemo da nabavimo još novih vozila za GSP, da povećamo možda broj jednosmernih ulica. Postoje već projekti, stručnjaci su dali svoje mišljenje kako da se poboljša kvalitet saobraćaja, dakle znamo gde bi mogli da se grade depo parkinzi, samo to ne interesuje sadašnju vlast. Znamo da to nije lako rešiv problem, ali mora da postoji volja. 
 
021: Prošlo je 12 godina vlasti Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Kako vi vidite Novi Sad kroz 12 godina? 
 
Vrsajkov: Budućnost ovog grada vidi na sledeći način: to je evropski grad, što je uvek i bio, sređeniji, zeleniji, sa mnogo više nasmejanih ljudi, uređeniji i na čijem su čelu ljudi koji vole ovaj grad, koji će se ugledati na dobre primere. Za svakog je dobro da se nekad siđe sa vlasti, a nadam se da će buduća vlast biti takva da posle nje ljudi sami kažu da je nešto dobro urađeno ili da je urađeno u vreme nekoga, kao što pamtimo Jovu Dejanovića, da mogu da kažu da je grad dobro funkcionisao, a ne da budu pod moranjem da govore kako je nešto dobro i da im se mozak ispira nečim u šta ni sami ne veruju. 

Komentari 22

  • Vlada

    01.06.2024 10:14
    @Dejan sa Štranda

    90% Novosađana je protiv ove sumanute razuzdane gradnje. U tvom selu je odnos sigurno drugačiji, ali vi se zapravo uopšte ne pitate.
  • Jole

    30.05.2024 18:34
    Slažem se
    Svi naravno, ali ne i vi.
    Žito se na izborima mora razdvojiti od kukolja.
  • Dejan sa Štranda

    30.05.2024 17:42
    Dobro je da nećete pobediti.
    Treba završiti mostove i podzemne garaže,urediti obalu Dunava,napraviti veslačku stazu,srediti Futoški park,podići još fabrika,nastaviti širenje industrijskih zona...ima još dosta posla.
    Vaša raznorodna i preširoka koalicija nije dobra za Novi Sad i građani će to pokazati i na ovim izborima.Jednostavno,ljudi jasno vide šta je dobro za njih.Očito je da su mostovi,garaže,fabrike...potrebni i neophodni za sve dobronamerne ljude.
    Srećni izbori Novi Sade.
    Samo pametno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.