Ninamedia će na dan izbora u Novom Sadu sprovesti anonimnu anketu o izlaznosti

Ninamedia najavila je danas da će na dan izbora, 2. juna, organizovati projekat izlaznih anketa u Novom Sadu.
Ninamedia će na dan izbora u Novom Sadu sprovesti anonimnu anketu o izlaznosti
Foto: 021 (Ninamedia promo)
Anketari koji sprovode izlazne ankete zamoliće zainteresovane birače koji su tek izašli sa biračkog mesta i obavili glasanje da odgovore na nekoliko kratkih pitanja.
 
"Ispitanici obeležavaju svoje demografske karakteristike (pol, starost i nivo obrazovanja) i odgovaraju na kratko pitanje za koga su glasali. Ankete su u potpunosti anonimne, pa tajnost glasanja ni na koji način neće biti ugrožena", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da zahvaljujući metodološki odabranom uzorku, dugogodišnje iskustvo zapadnih zemalja u sprovođenju izlaznih anketa jasno pokazuje da rezultati izlaznih anketa sa velikom tačnošću predviđaju rezultate izbora.
 
Dve glavne svrhe izlaznih anketa jesu predviđanje zvaničnih rezultata i kontrola izbora.
"S obzirom na to da brojanje rezultata ume da potraje i da često prođe dosta vremena do dobijanja ukupnih zvaničnih rezultata, izlazne ankete su prilično precizna alternativa koja omogućava da se izborni rezultati znaju u najkraćem roku", tvrde u Ninamediji.
 
Osim toga, ocenjuju da su izlazne ankete dobro sredstvo regularnosti izbora jer, uzevši u obzir njihovu preciznu metodološku isplaniranost, zvanični rezultati od njih ne bi trebalo značajnije da odstupaju.
 
"Pitanja o demografskim obeležjima ispitanika nude mogućnost analize političke identifikacije različitih društveno-socijalnih struktura", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti