INFOGRAFIKA: Utvrđen konačan broj birača u Novom Sadu - koliko ih je?

Gradska izborna komisija je utvrdila da pravo glasa u Novom Sadu 2. juna ima 339.225 građana.
INFOGRAFIKA: Utvrđen konačan broj birača u Novom Sadu - koliko ih je?
Foto: 021.rs
Ovo je za dva glasača više nego što je bilo 17. maja kada je zaključen birački spisak. U proteklim danima upis u birački spisak je bio moguć samo uz obraćanje Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
Ovo znači da će, u odnosu na decembar, pravo glasa imati tačno 1.935 građana više.
Ovaj broj bi bio i veći da početkom meseca nije došlo do brisanja oko 1.600 birača. 
 
Za sada iz GIK-a, kao i iz uprave, nisu objasnili koji je razlog da se između 8. maja i 17. maja obriše toliko ljudi iz spiska, ali se pretpostavlja da je to posledica zakonskih izmena kojima je predviđeno da osobe koje su menjale prebivalište iz opštine u opštinu u poslednjih 11 meseci nemaju pravo da glasaju u Novom Sadu.
 
Početkom jula prošle godine u Novom Sadu je bilo upisano 338.144 građana, tako da u odnosu na taj broj sada ima skoro 1.100 glasača više.
 
 
Kada govorimo o promenama u broju birača u Novom Sadu, podsetimo da je 021.rs mesecima unazad pratio promene u biračkom spisku.
 
Pad broja birača početkom meseca je najveća promena u broju upisanih u birački spisak od početka januara u Novom Sadu i decembarskih izbora, kada je naglo pre glasanja izbrisano oko 3.000 ljudi, koji su vraćeni u spisak odmah posle izbora.
 
  • Zoki

    02.06.2024 09:47
    Jel odgovara Nemcima ako izgube njihovi konji ovu trku nece da valja spisak
  • Ljatif Zakodji

    01.06.2024 12:45
    GIK
    Tacno znamo kol'ko ima, al' nece da vam kazemo. Z'inat.
  • Radovan III

    01.06.2024 12:42
    Ima, ima
    Na sednici gradske izborne komisije, konstatovano je, da ima izmedju deset i sto sezdeset hiljada registrovanih biraca. Neregistrovanih ima malo vise ali bice dovoljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti