Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo, najviše na teritoriji VJT Novi Sad

Broj tinejdžera koji su u 2023. počinili najteža krivična dela porastao je za čak 170 odsto u odnosu na 2022. Najviše ubistava se dogodili na teritoriji koja je u nadležnosti VJT Novi Sad.
Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo, najviše na teritoriji VJT Novi Sad
Foto: 021.rs
Nova.rs ističe da maloletnik koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji zbog starosne granice krivične odgovornosti nije obuhvaćen ni sudskim postupkom, ali ni statistikom i evidencijom.
 
Čak 19 maloletnika počinilo je prošle godine krivično delo ubistvo, što u odnosu na sedmoro evidentiranih u 2022. godini predstavlja alarmantan porast, pokazuju zvanični podaci iz godišnjeg izveštaja Vrhovnog tužilaštva, koji su nedavno objavljeni. 
Od 19 ubistava, čak šest dogodilo u teritorijalnoj nadležnosti Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu, četiri VJT u Beogradu, po dva VJT u Zrenjaninu, Jagodini i Novom Pazaru, dok jedan slučaj beleže VJT u Smederevu, Nišu i Vranju. 
 
Od preostalih sedam teških, odnosno svirepih ubistava, najviše se dogodilo na teritoriji Novog Sada (tri), a po jedan slučaj evidentiran je na teritoriji VJT u Požarevcu, Zrenjaninu, Nišu i Negotinu.
Najstrašniji podatak, koji autori izveštaja nisu izdvojili i upoređivali s prethodnim godinama, već ga samo zabeleželi u finalnom tabelarnom pregledu, otkriva da se na broj 19 dodaje još sedmoro maloletnika, koji su u 2023. počinili najteže krivično delo-teško (svirepo) ubistvo, piše Nova.rs.
 
Međutim, ni ovaj broj nije u potpunosti precizan, jer ne obuhvata slučajeve koje su počinili mlađi od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni. Javnost je upoznata sa dva takva slučaja: masakrom u OŠ "Vladislav Ribnikar" i ubistvom dečaka Andreja Simića (13) iz Niške Banje. Da li su ujedno i jedina, zvanično nije poznato.
 
Godišnji izveštaj Vrhovnog tužilaštva, u odeljku posvećenom malololetničkoj delinkvenciji konstatuje da je od 6.605 podnetih prijava protiv maloletnika, odbačeno 2.548 , kao i još 1.066, koje su se odnosile na decu, odnosno mlađe od 14 godina. Institutom odlaganja krivičnog gonjenja, to jest oportunitetom, rešeno je još 660 prijava. 
 
Sudeći po podacima o broju podnetih i procesuiranih prijava, najveći priliv novih predmeta beleži se u Beogradu (1,007), Novom Sadu (814) i Nišu (545), među kojima su i oni zbog najtežih dela.
Slučajevi maloletničkih ubistava se u izveštaju samo statistički konstatuju, pa nije poznato o kojim se konkretno radi. 
 
Najviše maloletnika procesuirano je u minuloj godini zbog krivičnih dela krađa i teška krađa (1.297+859); nasilničkog ponašanja (640), nanošenja lakih telesnih povreda (527), posedovanja narkotika (465), ugrožavanja sigurnosti (331) i nasilja u porodici (200). Najčešća dela su istovremeno i najujednačenija, jer se u statistici retko beleže veća odstupanja.
  • S.nova

    31.05.2024 16:59
    Problem je u prethodne 2 generacije.
    Ako su roditelji sadašnjih tinejdžera novokomponovani vernici moderni influenceri koji odgajaju decu uz turbo folk paprika i pelena, da bi došli do tog stadijuma, morali su i sami biti odgajani u sličnoj atmosferi.
    Kada postoji solidna kulturna baza kod kuće, ni najgori školski sistem ga neće pretvoriti u ljudski otpad.
  • Ранко

    31.05.2024 16:54
    Ранко
    Ово је све отишло предалеко и предуго траје и чисто сумњам да ће се било шта променити. Има начина све ово прекинути али нема жеље за тиме и већина млађих генерација је све ово прихватило као нормално и тако живе те чине ужасне злочине без икаквог осећаја и емпатије.
  • .

    31.05.2024 16:26
    Da li su angazovani ili nisu angazovani!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti