Izbori u Novom Sadu: SNS ima većinu prema prvim procenama, opozicija kod Sajma

Lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" pobedila je u Novom Sadu, prema prvim, nezvaničnim procenama. Druga najjača opcija u gradu su "Udruženi za slobodan Novi Sad".
Izbori u Novom Sadu: SNS ima većinu prema prvim procenama, opozicija kod Sajma
Foto: 021.rs
Dešavanja u izbornom danu pratite uživo na portalu 021.rs.
 
 
23.35 - Cesid i Ipsos su objavili raspodelu mandata u Novom Sadu na osnovu 89,9 odsto obrađenog uzorka.
 
 
23.32 - Predsednik SNS Miloš Vučević, govoreći o opoziciji, kazao je da mu nije jasno da neko učestvuje u izborima, a da se tokom izbornog dana ne bavi da dobije što veću podršku, već se bavi time šta radi politička konkurencija.
 
"To do sada nismo imali, ili bar ne ovog intenziteta. Da se neko ne bavi svojim izbornim štabovima, svojim kol centrom, svojim kontrolorima, nego se bavi šta drugi rade", rekao je Vučević.
 
23.10 - Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović kaže da su sukobi tokom izbornog dana u Novom Sadu pokazali da je opozicija pokušala da opravda svoj poraz.
 
"Jednostavno, vi ne možete samo na osnovu programa destrukcije i mržnje da zasnivate svoj politički uspeh. Pobeda koalicije oko Srpske napredne stranke znači da će u Srbiji biti zadržana politička stabilnost", rekao je on.
 
23.05 - Srpska napredna stranka je velikim, višeminutnim vatrometom u centru grada proslavila pobedu u Novom Sadu.
 
 
22.50 - Na skupu koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" saopšteno je da je izborna lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" ispod 50 odsto podrške, prema trenutno prebrojanim glasovima. Nisu rekli o kom se uzorku radi. 
 
Kako su naveli, ostaju ispred Master centra gde će obaveštavati javnost o rezultatima.
 
 
22.24 - Očekuje se da uskoro svoju procenu rezultata izbora u Novom Sadu saopšti i lista "Udruženi za slobodan Novi Sad".
 
22.10 - Lista oko SNS je u Novom Sadu ostvarila "neverovatno ubedljivu pobedu" sa 53 odsto glasova ili 45 mandata, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
21.55 - Preliminarne rezultate za Novi Sad objavili su CeSID-IPSOS. Prema njihovim podacima, koalicija oko SNS je osvojila 52,8 odsto glasova.
 
 
21.45 - Procenu izbornih rezultata objavila je i Akcija progresivne Vojvodine koja je imala svoje posmatrače na lokalnim izborima u Novom Sadu.
 
Prema njihovoj proceni, lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" osvojila je 48,1 odsto glasova, "Udruženi za slobodan Novi Sad" 26,8 odsto. Cenzus prelaze "Kreni-promeni" sa 9,7 odsto podrške i "Heroji-Miša Bačulov" sa 3,7 odsto glasova.
 
U Skupštini grada će se naći i manjinske stranke Savez vojvođanskih Mađara, Istina i Ruska stranka.
 
21.30 - Miloš Tubić, prvi na listi "Udruženih za slobodan Novi Sad" pozvao je građane da se okupe ispred Novosadskog sajma. Opozicija će saopštavati okupljenima rezultate izbora.
 
21.13 - Šijakov: Nije bilo većih nepravilnosti u Novom Sadu
 
Zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je danas da nije bilo većih nepravilnosti koje su uticale na tok izbora.
 
"Nepravilnosti koje bi uticale na rezultate nije prijavio nijedan birački odbor. Svi odbori su zatvorili biračka mesta u 20 časova", rekao je Šijakov.
 
21.09 - Građani se okupljaju ispred Master centra Novosadskog sajma. 
 
 
21.08 - Glasački listići su počeli da pristižu u Gradsku izbornu komisiju. 
 
20.50 - Na biračkim mestima u Novom Sadu nije bilo nepravilnosti, navode u Gradskoj izbornoj komisiji. Još uvek nema podataka o izlaznosti do 20 časova.
 
20.45 - Kako je protekao izborni dan u Novom Sadu:
 

20.30 - Izlazna anketa za Ninamedije: Koalicija SNS na 51,2%, Udružena opozicija na 24,6%
 
Koalicija "Aleksandra Vučić - Novi Sad sutra" osvojila je 51,2 odsto glasova, procena je agencije Ninamedije na osnovu njihove izlazne ankete. Prema ovoj proceni, Koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" je na 24,6 odsto, a "Kreni-promeni" na 8,6 odsto.
 
Prema Ninamediji, cenzus prelazi i lista Miše Bačulova "Heroji", koji je po izlaznoj anketi dobio 3,3 odsto podrške. Cenzus prelaze i manjinske liste Ruska stranke, Istina i Savez vojvođanskih Mađara.
 
 
 Izvor: Ninamedija
20.10 - Žandarmerija se u punoj opremi nalazi kod Novosadskog sajma, gde je najavljeno obraćanje predstavnika Gradske izborne komisije, ali je i udružena opozicija pozvala Novosađane da se oko 21 čas okupe ispred Master centra. Takođe, pripadnici MUP-a u punoj opremi su primećeni i unutar Sajma.
 
 
20.00 - Glasanje na izborima se polako privodi kraju. Birači koji se u 20 časova zateknu na biračkom mestu moći će da glasaju. Uskoro se očekuju prve procene izbornih rezultata u Novom Sadu.
 
19.30 - Prema proceni Cesida i Ipsosa, do 19 časova je u Novom Sadu glasalo 46,3 odsto birača.
 
 
18.35 - Do 18 časova u Novom Sadu je glasalo 40,96 odsto birača.
 
17.40 - Opozicija pozvala Novosađane da uveče dođu isred Master centra
 
Udružena opozicija pozvala je Novosađane da se večeras oko 21 čas okupe ispred Master centra Novosadskog sajma.
 
"Mi ćemo da branimo svaki glas svakog Novosađanina. Svaki kontrolor će biti do zadnjeg momenta uz svoj džak. Pozivam Novosađane da dođu između 20.30 i 21 časova kod Sajma da im saopštimo javno od naših članova biračkih odbora kakvi su rezultati u Novom Sadu", rečeno je na konferenciji za medije.
 
Prethodno je rečeno da je na Novosadskom sajmu zatvoren najveći logistički centar Srpske napredne stranke za kupovinu glasova. 
 
17.30 - CESID-ova procena je da je na izbore u Novom Sadu do 17 časova izašlo 38,6 odsto birača.
 
CESID je dao procene i za Beograd i Niš.
 
 
17.20 - Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu je saopštilo da će hitno reagovati na svaki oblik nasijla i narušavanje javnog reda i mira.
 
Kako se navodi u saopštenju, povodom održavanja lokalnih izbora, VJT u Novom Sadu obaveštava javnost da će, u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve radnje i potrebne provere u vezi sa podnetim krivičnim prijavama u vezi sa izborima.
 
"Više javno tužilaštvo u Novom Sadu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu će u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira, te će preduzeti sve mere radi identifikacije i procesuiranja", navodi se u saopštenju.
 
16.30 - Izlaznost do 16 časova je 34,35 odsto, saopštio je GIK.
 
16.00 - Napadnut novinar Danasa kod Sajma, NDNV upozorava
 
Novinar Danas Uglješa Bokić napadnut je kod Novosadskog sajma prilikom izveštavanja o neredima koji su se tamo dešavali.
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine prethodno je saopštilo da su profesionalni novinari u Novom Sadu izloženi napadima i propagandnim lažima, kao i da su danas bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident.
 
15.50 - MUP posle nereda u Novom Sadu: Sprečićemo svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podseća da je njegova ustavna i zakonska obaveza osiguranje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija. 
 
"U tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu. U dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu. MUP upozorava da će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju", saopštio je MUP.
15.20 - SNS: Brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma
 
Gradski odbor Srpske napredne stranke obavestio je sve nadležne institucije Republike Srbije, pogotovo misiju ODIHR-a u Srbiji, da se oko 13 časova dogodio brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila Srpska napredna stranka, a na kojoj se nalazi kol centar.
 
"Ovaj kol centar radi i funkcioniše tradicionalno na ovoj lokaciji što je opšte poznata stvar više godina i posluje potpuno u skladu sa svim zakonskim propisima Republike Srbije. Vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u predmetne prostorije i tom prilikom su razvaljivali vrata, i uništavali sve pred sobom", navodi SNS.
 
SNS navodi da su grupu predvodili Miša Bačulov, Brajan Brković i Miran Pogačar, te da je isečena struja u prostorima na Novosadskom sajmu, čime su "ugrozili živote svih prisutnih na predmetnoj lokaciji što je direktan teroristički čin i uništavanja elektrodistribucione mreže Republike Srbije".
15.15 - Pogledajte trenutak napuštanja kol centra na Novosadskom sajmu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

14.50 - Osobe iz kol centra Srpske napredne stranke napustile su Novosadski sajam.


14.40 - Dvoje anketara Ninamedije napadnuto je na Novom naselju i tom prilikom je lakše povređeno. Više o incidentu čitajte na OVOM LINKU.
14.30 - Do 14 časova glasalo je 28,58 birača u Novom Sadu, saopštio je GIK.

14.15 - Kod Novosadskog sajma gde se nalazi kol centar vladajuće stranke došlo je do sukoba predstavnika opozicije i policije.
 
 
14.05 - Na biračkom mestu 198 u gimnaziji "Laza Kostić" glasa se bez lične karte, javljaju građani.
 
13.45 - Do 13.30h u Novom Sadu je na birališta izašlo 26 osto birača, objavila je Akcije progresivne Vojvodine.
13.40 - Brnabić o kol centru na Novosadskom sajmu: U čemu je problem?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na video iz kol centra Srpske napredne stranke na Novosadskom sajmu.
 
"Imamo pozivni centar. Imamo članove koji, na dan izbora, pozivaju druge članove i simpatizere, članove porodice, komšije i prijatelje da ih zamolimo da izađu na izbore i glasaju. Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i koja je dobro organizovana. U čemu je problem? Očigledno u tome što, umesto da sede u svojim pozivnim centrima i rade, oni sede u našim i čude se zašto stranke imaju pozivne centre", napisala je Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks.
 
13.35 - Kod Novosadskog sajma je došla interventna policija.
 
13.30 - Novosadska policija proverava navode da se na Novosadskom sajmu nalazi kol centar. Došli su nakon prijave predstavnika opozicije.
 
13.00  - Veliki broj uglavnom mladih osoba nalazi se na Novosadskom sajmu. Pripadnici novosadske opozicije, među kojima su i neki od narodnih poslanika otišli su da vide šta se unutra dešava. Pozvali su policiju i čekaju reakciju, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti OVDE.
12.30 - Izlaznost do 12 časova je 21,94 odsto, saopštio je GIK.
11.45 - Izlaznost u Novom Sadu do 11 časova je 18,2 odsto, procena je CeSID-a.
 
11.25 - Akcija progresivne Vojvodine objavila je da je do 11 sati u Novom Sadu na birališta izašlo 17 odsto birača. Aktivisti APV su danas akreditovani posmatrači na velikom broju biračkih mesta i u biračkim odborima u Novom Sadu, a u 21.30 objaviće prvu procenu izbornih rezultata u procentima i u mandatima.
 
11.15 - U Sremskoj Kamenici i Bukovcu aktivisti SNS-a obilaze meštane i pozivaju ih da glasaju, javljaju građani.
 
10.50 - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković glasala je na lokalnim izborima u Ulici Vase Stajića na biračkom mestu 180.
 
10.45 - Nosilac izborne liste "Novi Sad glavni grad Vojvodine" Aleksandar Odžić glasao je na izbornom mestu u MZ Podbara.
 
10.40 - CeSID je uočio nepravilnosti u Novom Sadu. Kako navode, na jednom biračkom mestu ispred biračkog mesta su uočeni anketari koji su građane ispitivali o tome za koga su glasali.

10.30 - U Novom Sadu je do 10 sati glasalo 12,6 odsto birača, rekao je zamenik predsednika Gradske izborne komisije Milovan Šijakov. To je tri odsto više nego 2020. godine.
10.25 - Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od dvojice nosilaca liste Udruženi za slobodan Novi Sad Borislav Novaković glasao je u PU "Radosno detinjstvo" u Branimira Ćosića.
 
10.20 - Prema proceni CeSID-a, u Novom Sadu je do devet časova glasalo 7,8 odsto upisanih birača.
 
10.10 - Izborna lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" pozvala je svoje birače da ne učestvuju u izlaznim anketama na osnovu kojih će se objaviti procene rezultata izbora nedugo nakon zatvaranja biračkih mesta.
 
09.55 - Do 9h u Novom Sadu je glasalo 7,6 odsto birača, što je identična izlaznost kao na izborima u decembru prošle godine, saopštio je Medijski tim APV.
 
 
09.45 - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić glasao je oko 9.30 časova na biračkom mestu 102  u prostorijama MZ "Podbara".
 
09.20 - Premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević glasao je na biračkom mestu broj 188 u mesnoj zajednici "Narodni heroji".
 
09.05 - Predsednik PO SPS u Vojvodini i potpredsednik Glavnog odbora SPS Dušan Bajatović glasao je na biračkom mestu 156, u vrtiću Plavi čuperak, u Sremskoj Kamenici.
 
09.00 - Prva na listi "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" Vesna Turkulov glasala je na biračkom mestu  broj 64,  u školi za dizajn "Bogdan Šuput" u 8 i 30  časova.
 
08.55 - Kandidat za gradonačelnika izborne liste "Savo Manojlović- I ja sam Novi Sad- Kreni-Promeni Danilo Babić glasao je u 8 časova na biračkom mestu 181 Mz "Žitni trg" u Dimitrija Avramovića 8.
 
08.45 - Predsednica političke stranke Istina Ivana Vujasin glasala je u 8 časova na biračkom mestu 199, u OŠ "Jožef Atila".
 
08.44 - Kandidat Udruženih za slobodan Novi Sad Miloš Tubić glasao je u OŠ "Bogdan Šuput" u 7.30 sati.
08.20 - Za lepljenje izbornih lista, koje su na nekim biračkim mestima prikazane samo do broja sedam, iako učestvuje 14 lista, dok su ostale naknadno zalepljene ispod, Šijakov kaže da nisu dobili takve informacije od članova biračkih odbora.
 
 "Svi birački odbori su prošli obuku koju je organizovala RIK i znaju kako treba da zalepe liste. Ako je neko pogrešio, mi ćemo dobijati informacije od biračkih odbora, mislim da je to bila očigledna omaška pojedinih članova, koji to nisu dobro uradili. U uputstvu RIK tačno piše na koji se način lepi", navodi on.
08.05 - Prvi presek izlaznosti do 10 časova biće saopšten na konferenciji za novinare u 10.30 sati, naveo je zamenik predsednika Gradske izborne komisije Milovan Šijakov. On je dodao da su sva biračka mesta otvorena jutros u 7 časova, te da glasači polako pristižu.
 
07.47 - Agencija Ninamedia najavila je da će objaviti procenu rezultata u 20.15. Prethodno su saopštili da će njihovi anketari zamoliti zainteresovane birače koji su tek izašli sa biračkog mesta i obavili glasanje da odgovore na nekoliko kratkih pitanja.
 
07.20 - Na biračkim mestima u Školi za dizajn "Bogdan Šuput" istaknute su izborne liste samo do broja sedam, iako učestvuje 14. Potom su naknadno ispod zalepljene i ostale.
 
07.15 -  Biračko mesto na kom glasati možete da proverite na OVOM LINKU.
 
07.10 - Ukoliko zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta ne možete da glasate na biračkom mestu, do 11 časova možete se prijaviti Gradskoj izbornoj komisiji za glasanje van biračkog mesta. Broj telefona je 021 48 82 777.
 
07.01 - Prva konferencija Gradske izborne komisije održaće se u osam časova.
 
07.00 - Otvorena su biračka mesta. U Novom Sadu pravo glasa ima 339.233 građana. Broj biračkih mesta na lokalnim izborima je 222. 
 
06.56 - Detaljan vodič o novosadskim izborima čitajte na OVOM LINKU.
 
06.55 - Na 14 izbornih lista ima gotovo 430 kandidata za odbornike. U infografici pogledajte detaljan spisak kandidata na izbornim listama:
 
06.50 - Novosađani na izborima mogu da glasaju za neku od 14 izbornih lista:
 
1. Aleksandar Vučić - Novi Sad
2. Savez vojvođanskih Mađara
3. Ruska stranka - Rusi i Srbi braća zauvek
4. Istina - Adaviera
5. Sasvim druga priča
6. Za prave stvari podrži GARI
7. Novi Sad glavni grad Vojvodine - Aleksandar Odžić
8. Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni-promeni
9. Volim Novi Sad - Dveri, Narodna stranka, Živim za Srbiju
10. Slovačka demokratska liga
11. Udruženi za slobodan Novi Sad
12. Heroji - Miša Bačulov
13. Ćale ovo je za tebe - Petar Đurić
14. Saša Radulović - Dosta je bilo - Rešenje za promenu 

Komentari 264

  • Samo pitam

    05.06.2024 23:47
    @Dule
    A da ih za početak sklonimo ... ?
  • Mbm

    05.06.2024 09:47
    Ovo nisu bili izbori
    Možda Vucevicu nijr jasno, ali je gradjanima kristalno jasno da improvizacija izbora vrsena od SNS i kod nepostojece opozicije nisu izbori vec svedocanstvo sile i primitivnog prekarijata, kojims ovsj rezim inistava osnovna ljudska, gradjanska, ekonomsko socijalna prava i dignitet ljudi. Samozvana vlada i parlament bez integriteta, licni interesi Dacica , Palme, SPS 1990,SRS,SNS AV kvasi partije, bede, besposlice, korumpiranih sudija koji dnevno grubo krse materijalna i kjudska prava, Ustav i medjunarodne ugovore, prekarno primitivnog politiksntstva EU i gradnje takvih rezima, nisu ni tema ni opcija izbora razumnog, postenog, casnog coveka i gradjanina.
  • Apricus

    04.06.2024 21:57
    Jeftina imitacija demokratije
    Zaista mi nije jasno šta ovaj lažni car i njegova svita slave??? Pa u svim većim gradovima po Srbiji nisu dobili više od 25 odsto na izborima jer je u njima izlaznost svuda bila manja od 50 posto. S obzirom koliki su leveli izbornih nepravilnosti i suštinskog neispunjavanja nijednog izbornog uslova to je veoma slab rezultat za SNS sektu. Pogotovo što su u njihovim rukama svi glavni mediji i što imaju daleko više novca za reklame i potkupljivanje najsiromašnijih glasača. U ovom neravnopravnom meču, gde se jednom timu na svakom koraku podmeću oštri klipovi i sudije pristrasno sude, opozicija je postigla odličan rezultat.

    Nažalost, najveći problem u srpskom društvu je deo naroda koji su nezainteresovani da budu aktivni građani a ne samo podanici nekog režima na vlasti. Da reaguju na svaku nepravdu kao da se njima lično događa i da ne dozvoljavaju da vlast radi što hoće. Da shvate da su političari na vlasti i institucije države tu da njima služe a ne obrnuto. A ako ti isti rade protiv interesa građana da su lako smenjivi na izborima u kojima će svi kandidati imati isti pristup medijima i sve druge izborne uslove. Tek kada se to dogodi možemo govoriti o demokatskom društvu u Srbiji.
    Ovo šta imamo danas je samo jeftina imitacija demokratije!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti